Pieczone żeberka wg Revy
Pierwsze i z pewnością nie ostatnie żeberka na blogu. Macie ochotę na te pyszne mięsko w mojej wersji?:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_XupFf7OjSFzTtbVyfJPVIHNlXDF1kiVEZTZkGkXSKGlh4NlUhdaMKStyUo3UaJ75ZAb7zpz7H7muXq9CANCSAR4Ytw-8Y2m-PO-2iVX4ajF1792CoA_kE6rPhjs-a1Jkshdc7IYbOuY/s640/zeb.jpg)
- 750 g żeberek z kością (4 duże żeberka)
- 150 g pieczarek
- 100 g papryki
- 30 g masła
Żeberka pokroić na cześci (każda z kością). Pieczarki pokroić w talarki, paprykę w paski.
Do marynaty:
- 1 ząbek czosnku (lub więcej)
- 50 g cebuli
- 100 g rosołu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- spora łyżeczka soli
- pół płaskiej łyżeczki chili
- duża szczypta pieprzu
- szczypta imbiru
Czosnek drobno posiekać w plasterki lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNuE2VFCgDeSEPTGegXIEcN7IbJke-4xd4FvD6o1i3i0fNm3KD6MU-giuvWd-u2XJc0fdmGWh4qVQQ3mdJzKv8J9mUDEIGyk4oRBFSCm_JqkNtGKBm3sI2f78KnNnfLTbRQ7NAsY2jX_4/s640/2018-07-02_14.32.01.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSCUrSBpocPIWKlZjyVUTIIAAp6cteYdsRL1qXCM4h3Jeh1blO9WpRd00WJZXIhBhSu5uY3lLwd_8kNoJaOHX1D7wzRhOo57nJDcJfT4ykCiIWyFJwfXlOS4qy5oANQPFqC8CaKQKoKWo/s640/2018-07-02_14.32.56.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2dmhSYU8k86Tv4UgS-DcXV3V26yfWED3ZDob5wjEdJ1C0qIkbwgrDiZ1R2oEQO8_2SjgmI9nwN6Ch8YyWwLWORW4v4p5OKKAHfgW7GqoiYM_hN2BjORuzfyk1p3H56fDqVC3dFZPbakc/s640/zeb2+%25282%2529.jpg)
Makro (1 porcja z przepisu): około 703 kcal
B: 31,4
T: 62
W: 2,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jeżeli na danych żeberkach wcześniej gotowany był rosół, to w jaki sposób je potem piec?
OdpowiedzUsuńW przepisie są surowe żeberka i osobno rosół-można zastąpić ewentualnie wodą. Żeberka ugotowane można po prostu zjeść, nie trzeba ich piec, aby nie wysuszyć :)
UsuńPozdrawiam.
Można prosić coś więcej o dressingu do sałatek na bazie tego tłuszczu z mięsa? Bardzo mnie ta propozycja zaciekawiła, bo nigdy nie wiem co z nim zrobić - czasem brałem do marynaty do kolejnego mięsa na następny dzień, albo (przed keto) dawałem do ziemniaczków albo ryżu, ale zawsze i tak sporo zostawało - a niestety poległem w szukaniu na własną rękę, bo google na wariacje "dressing z tłuszczu z mięsa" zawzięcie zwraca wyniki z mięsami z dressingiem :<
OdpowiedzUsuń