Księżycowe ciasteczka migdałowe (bez pieczenia)
Pora na nowe świąteczne przepisy, które nie zdążyły trafić do Ebooka świątecznego, ale pojawią się na blogu :) Na początek marcepan! Hmm okazuje się, że marcepanowe przepisy mają mnóstwo odsłon na moim blogu. Ja też uwielbiam! Szczególnie ten... w cudownej formie oblanej czekoladą. Spodoba się Wam :)
Przepis na 10 sztuk księżycowych marcepanów:- 100 g migdałów
- 30 g orzechów laskowych (+ 5 g do dekoracji)
- 10 g wiórków kokosowych (lub więcej orzechów)
- 20 g miękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
- łyżeczka olejku migdałowego (uwielbiam mocny smak marcepanu, więc można dodać ewentualnie mniej)
- 50 g czekolady minimum 85% do oblania
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (uważam, że jest zbędny, ale można spróbować marcepanu i dodać)
Migdały zalać wrzątkiem i zostawić, aż woda ostygnie, a skórka zacznie schodzić. Następnie wrzucić migdały wyciągnięte z wody w ściereczkę i "szurać", aż cała skórka odejdzie lub po prostu obrać ręcznie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiunFLZHDyO8G6G6UIiMlT0k8m9kTUFuxbpk4FeazhntWzhzaWR761G2mS-RZ2Oa-ru0X2tlN1P_xB2mdc6BriNPC7zK52FtBS7CS_nGfJ_hOiHvEw4SXSHsLXFoBD4myvQLHR_DHMHwys/s640/79685470_738739013276522_5659388211625984000_n+%25282%2529.jpg)
Następnie zmielić na mąkę i mielić dalej, aż puszczą tłuszcz i powstanie gęsta masa marcepanowa. Można to zrobić w młynku do mielenia kawy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjO9rQHwlXnOyD_IslGr996oMEL1_4duNvmDbaV0uvxF_Iyaw0yFCz4Ll_qwvbH3JiqsJzSG4Jvq8M-F3coNQwdLJdDt3v0jrVIYPBO7eVdtG3uLP3ep6XgRIYLUi4o0sAbOKcGsNtjJmo/s640/79508409_479427776065875_8820986068540063744_n+%25282%2529.jpg)
W trakcie mielenia dodać rozpuszczony olej i mielić dalej. Następnie przełożyć masę do miseczki, dodać orzechy i wiórki oraz olejek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfgVtFIwumRKSwBSbo6h8AKKJ2rbH-B2UVRjoqp2jB6_aB2P4fldevWLldc1I8PKtbkcCRhLXhtEI6amTYL1B8mgEok4lh8jCM-bIts_v5ucrldc-KVai5RDwwZMSItDRTvkvLD_GgdjE/s640/78198449_581036239362817_989210764466192384_n+%25282%2529.jpg)
Wymieszać i podzielić masę na 10 kulek, z których ulepić marcepany w kształcie księżyców. Wstawić do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Wylać na marcepany i wstawić do lodówki, aby stężały.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjv8iJ2_vqBF9L1Urv_KMzjXy2-9LR0KAWUnfANIwS-Wi5fnPP7FLAwWCexzv5QCo02SMcB6w6rl8wFiqIAjNpnNt4QQVX23TFBZtRBSdrnxl82Ks-8XoQ7r7AwfSRUDK8G7hZdVCoKzkw/s640/79690184_437979973538479_2918359238872924160_n+%25282%2529.jpg)
Smakują najlepiej po całej nocy w lodówce :)
Są przepyszne!
Makro (1 księżyc z 10): około 134 kcal
B: 3,2
T: 11,9
W: 1,9*
W: 1,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W jakim młynku mieli Pani migdały i dodaje oleju? Bo chyba nie w młynku do kawy. Proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńMłynek elektryczny, używam go do wszystkiego właściwie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie