Płatki śniadaniowe w różnych smakach
Nadszedł ten dzień, że w końcu po 10 latach mogłam spróbować płatków na mleku. Zatęskniłam za tym smakiem dzieciństwa na tyle mocno, by pokombinować w kuchni i stworzyć sobie namiastkę w keto wersji :) I wiecie co? Wyszło całkiem nieźle! Choć nie chrupią tak jak prawdziwe to mam świadomość, że są 100% zdrowe!![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo8jq2PWgdTJRj8b0ZMaxPCX1pmUW_in3hh2VMxV-nZg8Kgl4kzuPmNAFrniRW3PoqlpqMll8YkXrK0aOsADekesUtjZXMwf9yiHNinbHd3I0V4QVxZjDndte5Jd5mVBnNHUqkEUwPxsLQwoDY6UY-XD6KLVpxKtftGq4QXGX7XH0h3y2bn3aeDYtG/s16000/DSC_0285.jpg)
Przepis (na dwie wersje smakowe - cynamonową i czekoladową lub każdą inną jaką wymyślicie) : ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgo8jq2PWgdTJRj8b0ZMaxPCX1pmUW_in3hh2VMxV-nZg8Kgl4kzuPmNAFrniRW3PoqlpqMll8YkXrK0aOsADekesUtjZXMwf9yiHNinbHd3I0V4QVxZjDndte5Jd5mVBnNHUqkEUwPxsLQwoDY6UY-XD6KLVpxKtftGq4QXGX7XH0h3y2bn3aeDYtG/s16000/DSC_0285.jpg)
- 100g masła
- 70g mąki kokosowej
- 20g łusek babki jajowatej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 spore łyżki erytrolu, stewii, ksylitolu (lub 3 to będą słodsze)
- 2 żółtka
- 1 jajo
- +5g kakao do wersji czekoladowej
- +duża łyżka cynamonu do wersji cynamonowej i cynamon do posypania bezpośrednio przed pieczeniem
- aromat waniliowy, cytrynowy lub inny do smaku (opcjonalnie)
Oby otrzymać inny smak wystarczy dodać zamiast kakao i cynamonu: wiórki kokosowe, skórkę z cytryny, pomarańczy, orzechy itp.
Wszystko (oprócz cynamonu i kakao) razem wymieszać. Masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Po zagniecieniu ciasta wstawić jeszcze na 20min do lodówki. Następnie podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać kakao, a do drugiej cynamon. Potem uformować kuleczki lub rozpłaszczyć na kółka lub kwadraty. Piec około 10-15 min w 180 stopniach do zarumienienia. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Staną się wtedy bardziej chrupiące. Z czasem miękną.
Z przepisu na 100g masła/oleju wychodzą dwa pudełeczka płatków. Są bardzo sycące, więc starczą na minimum 4 porcje.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxGcBuBV0S_r_YXDjrnW_o8jwa8vESsJiVtXY_DDclyfb-WzgkB_nWqLxknu4ptEIhTNFckCUMjwIFH8XUVRsR4WLJnRPi9coubN7Xr0cMfQCFJwON54yKkAZxuZvuQ_AzC19JxYorKUNwD2jl6_cjDYG9IGVo8_5JWOeuzL1Vog4-AYPT6eaONxLb/w640-h426/DSC_0285.jpg)
Makro (1 porcja):
B: 15
T: 56
W: 8
B: 15
T: 56
W: 8
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Musze w koncu zaopatrzyc sie w luske :D jak widze takie pysznosci :P
OdpowiedzUsuńPrzydaje się ;) Błonnik jest bardzo ważny w diecie.
UsuńJakie mleko do takich płatków polecasz na diecie keto? Niestety kokosowe mi nie podchodzi z płatkami, a po krowim brzuch boli i z tego co się orientuje nie jest zalecane na diecie keto :(
OdpowiedzUsuńMoże migdałowe będzie ok? :) Można zrobić samemu podobnie jak w przepisie na kokosowe.
UsuńPozdrawiam :)