Bułeczki z cukinią
Warzywne bułeczki chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie wilgotne w środku? Żaden problem :) Skoro udało się zrobić czekoladowe ciasto z cukinii (przepis tutaj) to da się i bułki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0Fv6qNlR48EOOvGjUbZIVJ9uqADR1tk8zYvV-VCq_dgvapGxi7XP_zHBVBpCrdyKdA7YtLnJAIBHzEov5p6MCBuLGPs9fvg_1sg_cEx11ctKpM0T-UW1KH2kb3JkmhcKYCHtPUqL-Vik/s640/uk1+%25282%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0Fv6qNlR48EOOvGjUbZIVJ9uqADR1tk8zYvV-VCq_dgvapGxi7XP_zHBVBpCrdyKdA7YtLnJAIBHzEov5p6MCBuLGPs9fvg_1sg_cEx11ctKpM0T-UW1KH2kb3JkmhcKYCHtPUqL-Vik/s640/uk1+%25282%2529.jpg)
- 3 jaja
- 150 g startej cukinii (nieodciśniętej)
- 20 g wiórków kokosowych (można zastąpić większą ilością mąki - 20 g więcej zamiast wiórków)
- 20 g łusek babki jajowatej (można kupić tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- 25 g mąki kokosowej (można kupić tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub duża szczypta sody i odrobinka octu jabłkowego do zgaszenia)
- duża szczypta soli, zioła (np bazylia)
Wszystko razem wymieszać ze startą cukinią. Ciasto podzielić na 5 małych części (lub 3 duże).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglUBBmAOuhW0br8Mu4NmcJajpbw6nZzO_1aFg92UYSnU2E1poJFe6Z7lrcX8BSsAG01QQJ3Qhi7Vx0BuSjG87KYFczlGbITs-WvgZd4sbP32ldFdX-wZnuADnT18tviEDSW88UZ8HgmOg/s640/2018-06-25_19.03.01.jpg)
B: 5,8
T: 6,7
W: 2,4*
T: 6,7
W: 2,4*
*Wartości na blogu podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W makro jedna bułeczka to jedna z trzech czy z pięciu?
OdpowiedzUsuńJedna z pięciu.
UsuńOoo tak �� z masłem najlepsze ��
OdpowiedzUsuńPrawdziwe masełko dobre do wszystkiego :)
UsuńBułki są rewelacyjne :)za bułkę do hamburgera też świetnie robią :)
UsuńBaardzo się cieszę, że Wam smakują :) Smacznego!
UsuńWlasnie sie zajadam taka ciepla buleczka z maselkiem 😊. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńMniaaam. Smacznego i na zdrówko! :)
Usuńczy trzeba dodawać wiórki?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ale dodaj tak z 10-15g mąki kokosowej zamiast nich lub 10g babki :)
UsuńCzym można zastąpić babkę jajowata ?
OdpowiedzUsuńOtrębami jedynie niestety.
UsuńA czym można zastąpić tą łuske babki jajowatej?:)
OdpowiedzUsuńPoza otrębami przychodzi mi na myśl mąka migdałowa, ale ja nie poddaję obróbce termicznej orzechów.
Usuńhej, jak długo są swieze i ...czy są chrupiące?:)
OdpowiedzUsuńdzis planuje zrobić dla ukochanego, bo zaczyna odchudzanie;)! super przepis
Te wypieki z warzywami (ponieważ są miękkie i wilgotne) przechowuję zazwyczaj około 3-4 dni w lodówce albo mrożę jeśli robię z większej porcji :) Po wyciągnięciu z zamrażalki można je podpiec na patelni i są dalej smakowite.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
A po które masło sięgasz najczęściej? Które, Twoim zdaniem, wyróżnia się smakiem i jakością?
OdpowiedzUsuńOczywiście najlepsze są te domowe. Ale nie będę ukrywać, że mam czas je robić, więc po prostu sięgam po te z najkrótszym składem, zdrowe i wysokotłuszczowe 82-83% (unikam podawania marek i firm jeśli nie muszę). Można je dosolić, dodać ziól lub zrobić domowe-smakowe masełka :) Ważne, żeby masło nie było na utwardzanych tłuszczach roślinnych tylko na mleku krowim.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czy mogę dodać więcej mąki kokosowej zamiast babki? Jeżeli tak, to jaką gramaturę?
OdpowiedzUsuńMożna, proponuję je wtedy zrobić w foremkach na muffinki. Można zerknąć na przepis na ciasto z cukinii i zrobić na wzór tamtego (oczywiście pomijąjąc słodkie składniki).
UsuńPozdrawiam :)
Czym mogę zastąpić jajko?
OdpowiedzUsuńProponuję zerknąć na przepis "Chrupkie chlebki" bez jajek i zrobić z tamtego. Ten przepis bez jajek niestety nie wychodzi (próbowałam).
UsuńPozdrawiam :)
Wyszly pyszne . Dzieki za przepis :-)
OdpowiedzUsuńDo usług!
UsuńSmacznego i pozdrawiam serdecznie :)
Szkoda, że waga nie jest podana, bo porównałabym do swojego makro z tego przepisu.
UsuńWaga surowych składników nie jest równa wadze po. Dodatkowo każdorazowo mogą być inne warunki pieczenia (mimo tej samej temp.) i waga po także będzie inna. Zachęcam do przeczytania mojego artykułu na temat "Badania żywności".
UsuńPozdrawiam!
Witam :) Mam pytanie, a makro węglowodany są podane jako netto czyli bez błonnika? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZazwyczaj staram się tak liczyć, aby nie uwzględniać błonnika nietrawionego, ale korzystam z gotowych kalkulatorów - nie wyliczam sama każdego produktu, więc trzeba wziąć pod uwagę rozbieżności w wyliczeniach według różnych kalkulatorów.
UsuńPozdrawiam również :)