Domowa przyprawa do piernika (przyprawa korzenna)
Kto z nas nie wyobraża sobie świąt bez zapachu piernika i duuużej ilości korzennych przypraw? Dziś na blogu opcja dla wszystkich, którzy mają problem ze znalezieniem idealnej przyprawy korzennej, której 60% składu nie będzie bazowalo na mące pszennej i dużej ilości cukru.
Aromatyczna, korzenna, idealna do pierników, kremów, biszkoptów, pierniczków, omletów czy mięsa i zup. Zapach roznoszący się po kuchni podczas jej robienia nieziemski 💙 Koniecznie spróbujcie zrobić ją chociaż raz, a uwierzcie mi, że będziecie ją robić w ilościach hurtowych już zawsze.
Przepis na ok 15 łyżeczek przyprawy:
- 
4g ziela angielskiego (kilka kuleczek)
 
- 
5g kardamonu (pół paczki)
 
- 
30g cynamonu (2 paczki cynamonu po 15g)
 
- 
8g goździków (cała paczka)
 
- 
5g imbiru (pół paczki)
 
- 
5g anżu gwieździstego (3-4 gwiazdki)
 
- 
5g gałki muszkatołowej (1/3 paczki)
 
- 
5 g ziaren kolendry (1/3 paczki)
 
- 
spora szczypta pieprzu czarnego
 
- 
malutka szczypta soli
 
Uwaga! Ze względu na brak dodatku cukru i mąki - do ciast i potraw dodawać dużo mniej niż przyprawy kupionej w sklepie. Jest bardzo intensywna :)
Przyprawę można wykorzystać w moich przepisach np do:
- kawy kuloodpornej [klik]
 
- piernika z białą masą [klik]
 
- makowca [klik]
 
- kakaowych placuszków [klik]
 
- kawowych mufiinek [klik]
 
- zupy krem z dyni [klik]
 
- korzennego ciasta z dyni [klik]
 
- gazowanego koktajlu z dyni [klik]
 
- kruchych ciasteczek [klik]
 
- racuchów [klik]
 
- płatków śniadaiowych [klik]
 
- piernika z patelni [klik]
 
- czekoladowego ciasta z cukinią [klik]
 
- gofrów [klik]
 
- rogalików [klik]
 
i wielu wielu innych ...
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Przepis na ok 15 łyżeczek przyprawy:
- 4g ziela angielskiego (kilka kuleczek)
 - 5g kardamonu (pół paczki)
 - 30g cynamonu (2 paczki cynamonu po 15g)
 - 8g goździków (cała paczka)
 - 5g imbiru (pół paczki)
 - 5g anżu gwieździstego (3-4 gwiazdki)
 - 5g gałki muszkatołowej (1/3 paczki)
 - 5 g ziaren kolendry (1/3 paczki)
 - spora szczypta pieprzu czarnego
 - malutka szczypta soli
 
Uwaga! Ze względu na brak dodatku cukru i mąki - do ciast i potraw dodawać dużo mniej niż przyprawy kupionej w sklepie. Jest bardzo intensywna :)
Przyprawę można wykorzystać w moich przepisach np do:
- kawy kuloodpornej [klik]
 - piernika z białą masą [klik]
 - makowca [klik]
 - kakaowych placuszków [klik]
 - kawowych mufiinek [klik]
 - zupy krem z dyni [klik]
 - korzennego ciasta z dyni [klik]
 - gazowanego koktajlu z dyni [klik]
 - kruchych ciasteczek [klik]
 - racuchów [klik]
 - płatków śniadaiowych [klik]
 - piernika z patelni [klik]
 - czekoladowego ciasta z cukinią [klik]
 - gofrów [klik]
 - rogalików [klik]
 
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.


Komentarze
Prześlij komentarz