Waniliowe mini serniczki z musem kokosowym i truskawkową pianką (na zimno, bez nabiału)
Wszyscy żyją tylko jednym tematem, a ja.. postanowiłam w kolorowy sposób odgonić złe myśli:) Wielkanocne serniczki czas start? Narodziła się we mnie miłość do mini serniczków w słoiczku. Mam nadzieję, że i Wam się spodobają! Oczywiście można zrobić wersję nabiałową. Co kto lubi, 100% natury bez słodzików! :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEYwz6TpE_Ak_XvgVAqjmz6ixIOZY4sTwLnfKXTZiMeUoY83SFOxYP2WW9K6vybzn1peDPyURImcY8V169Cc2d8Otj2lspjwvvDPL9k1siNkWksZYylsWK82ZkKoBeSsBGdpe5mqYiigs/s640/mus2.jpg)
Przepis na 6 słoiczków ze zdjecia:
- 400 g gęstego mleczka kokosowego (cała puszka, w wersji z nabiałem można śmiało użyć zmielonego twarożku w kostce)
- 100 g musu kokosowego
- 20 g agar agaru lub żelatyny (agar w wersji wegańskiej, UWAGA: stygnie w temp. pokojowej)
- 400 g truskawek (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
- ziarenka z laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (serniczki wychodzą słodkie, nie trzeba nic dodawać)
Mleczko podgrzać razem z musem kokosowym i wanilią do rozpuszczenia (w wersji z nabiałem delikatnie rozpuścić mus i połączyć z twarogiem - chwilę podgrzać stale mieszając). Jeśli przy wyciągnięciu z lodówki mleczko było bardzo lejące to na tym etapie należy dodać około 10 g rozpuszczonej żelatyny, wymieszać (do twarogu nie trzeba nic dodawać).
Następnie wylać do słoiczków i ostudzić. Potem schłodzić w lodówce przez około godzinę. Pod koniec schładzania przygotować piankę truskawkową. Truskawki zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Dodać do truskawek i miksować około 2-3 minut, aż masa się spieni (w przypadku mrożonych truskawek miksować krótko i od razu wylać na słoiczki, bo masa szybko tężeje). Wylać na białą warstwę i schłodzić przez conajmniej 2 godziny w przypadku mrożonych truskawek, a najlepiej całą noc dla świeżych truskawek. Przechowywać w lodówce kilka dni, maksymalnie tydzień (ze względu na owoce).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgijgkzeiXvYmx7C2dm0JkAYQsPwaxkqOs2oGCSBU4DEfVFV_ZCymyyrvAJyXsgtk8qa3CpxVFVNc1AiAKhyphenhyphenVKW8tlakKxEJBnN3hctiaNag5BzzKdDXDSRsevGysnUZ-V2woQwigCC5cI/s640/89332813_231409808058916_8503853912560762880_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhy7W_0348gNxYnOHECIl4uwG01G4gG0_-YxvGrMxiitVps9LeH-qaJZE5b7WjrRhyphenhyphengtXvcKuUFZPtxproKmMebBK0f4OTned5LqGkqAjGssTDw4VmhonC9cRFteuzIE3K_Yf7nGJrUEQQ/s640/mus.jpg)
Makro (1 słoiczek z mleczkiem i żelatyną): około 265 kcal
B: 5,2
T: 23,5
W: 7,3*
W: 7,3*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz