"Domowy wyrób serów" - Ricki Carroll
Dawno nie było nowej recenzji. Co powiecie na książkę o serach? Bardzo ciekawa pozycja, która sprawdzi się w praktyce w kuchni osób kochających sery. Kulinaria w wydaniu serowym. Zerknijcie koniecznie!
Domowy wyrób serów to książka autorstwa Ricki Caroll.
Liczba stron: 217Rok wydania: 2014Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Spis treści obejmuje:- Przedmowę
- Przedmowę do nowego wydania
- Podziękowania
- Wstęp: sztuka tworzenia serów
- Część 1 (Składniki, Wyposażenie, Techniki
- Cześć 2 Przepisy na wszelkie rodzaje serów
- Sery miękkie
- Sery twarde
- Sery włoskie
- Sery zwarowe
- Sery maziowe i pleśniowe
- Sery z mleka koziego
- Inne produkty mleczarskie
- Cześć 3 Z miłości do serów
- Jak podawać, jak smakować i jak wykorzystać sery w kuchni
- Dodatki
- Indeks
W pierwszej części autorka opisuje nam wszystkie niezbędne techniki obecne w produkcji serów. Podpuszczka, starter, kultury bakterii, zakwas - takie wyrażenia przodują w tej części. Dzięki temu mamy pełen komplet niezbędnego sprzętu do produkcji serów. Następnie poznajemy całą procedurę produkcji serów, produkcji skrzepu - jego krojenia, formowania gotowego sera i przechowywania, a nawet wędzenia!
W drugiej części znajdziemy wiele przepisów na przeróżne sery. Niektórych nazw nawet nie znam, więc to naprawdę szeroki przekrój - naliczyłam ponad 70 przepisów! Od mozarelli, parmezanu czy sera żółtego po obco brzmiące nazwy wykwintnych serów francuskich. Ostatnia część to przepisy kulinarne z dodatkiem serów.
- Przedmowę
- Przedmowę do nowego wydania
- Podziękowania
- Wstęp: sztuka tworzenia serów
- Część 1 (Składniki, Wyposażenie, Techniki
- Cześć 2 Przepisy na wszelkie rodzaje serów
- Sery miękkie
- Sery twarde
- Sery włoskie
- Sery zwarowe
- Sery maziowe i pleśniowe
- Sery z mleka koziego
- Inne produkty mleczarskie
- Cześć 3 Z miłości do serów
- Jak podawać, jak smakować i jak wykorzystać sery w kuchni
- Dodatki
- Indeks
W pierwszej części autorka opisuje nam wszystkie niezbędne techniki obecne w produkcji serów. Podpuszczka, starter, kultury bakterii, zakwas - takie wyrażenia przodują w tej części. Dzięki temu mamy pełen komplet niezbędnego sprzętu do produkcji serów. Następnie poznajemy całą procedurę produkcji serów, produkcji skrzepu - jego krojenia, formowania gotowego sera i przechowywania, a nawet wędzenia!
Podsumowując: Szukasz tomu kulinarnego z wszelkimi wskazówkami jak produkować sery? Ten będzie świetny! Zanim przetestujesz wszystkie przepisy minie rok, więc pracy będzie wiele.
Minusy: Brak realnych zdjęć serów/gotowych przepisów - niestety bardzo mi tego brakuje. Wydanie książki może być ciężkie do "testów praktycznych w kuchni" - ze względu na papier i cienką okładkę.
Plusy: Bardzo ładny skład, proste i przejrzyste wydanie. Przepisy są ładnie złożone, język książki również nie jest zbyt ciężki.
Moja ocena: 9/10
Miłej lektury!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Hm.. domowa produkcja serów ? :)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie. Wyzwanie jak dala mnie .. ale własnej roboty na pewno bardziej by mi smakowały. Jestem tym typem, który preferuje robic wszystko, co się da, samodzielnie :)
Pisze jednak Pani o braku zdjęć :( Ciężko tak bez wizualizacji :(
Niestety nie ma zdjęć, a szkooda. Ale mimo wszystko - pozycja bardzo praktyczna :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!