Tort o smaku gorzkiej czekolady przełamany galaretką i owocami
Mój torcik urodzinowy właśnie wpadł na bloga! Mam nadzieję, że Wam się spodoba :) Będzie idealny dla fanów gorzkiej czekolady!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4yAMrHP4JqDU1t-jN1h2DaU1Z-19kg9YYrd4Knddg2I1v2aG-F2OZ9npA2xg8yOJKucvL5YJhf4Jd6-6PLFt1jtn9iNKYWl2vS3PI7p7nSSX45PEDgozbeuhH47B_xO4OFakmO9Bfz2w7HEv_ZixRshhXQmcygZPwC5aM25PNh4KuhAaYz4SONo1i/s16000/DSC_0093%20(2).JPG)
Przepis na 8 porcji (malutka tortownica o średnicy 18 cm):
BISZKOPT
Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxxlqzYKK70MKCphjNK6UzYoWpNj-67MR7uVSH8e8SrkUkn_oAgUtUEvukZOVeRSpOcr7BBJVFD5gWtA4NA81PqrCBR_xBwZvv9FXkYgUQkUAP7FeXTqJaffGwcNAss8YskTT67Dnxsqw/s640/2019-08-28_12.03.46.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitA2mL18PiMc3E4D4M-_cknOdjVQQbY1qfrJljaYw2WgyY4yO5lYsXkQqioNwhHm1yvIiBrIl8md2XiPyVXYO9V0JkzcLXLcBPPyMg1KY9b603-15A01bcF_Qe0C5nuXkX0XLx3gd3NIQ/s640/2019-08-28_12.05.14.jpg)
Przelać masę do tortownicy (silikonowa lub inna natłuszczona, wyłożona papierem do pieczenia). Piec około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
- 4 jaja
- 20 g mąki kokosowej
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego
- 50 g mleka migdałowego lub kokosowego (nie śmietanki tylko płynne)
- 15 g kakao (ja użyłam aż 25g i miałam bardzo kakaowy biszkopt, bo taki lubię, ale dla niektórych może być zdecydowanie zbyt gorzki, więc warto dodać wg uznania)
- mała łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać chociaż 2-3 łyżki, aby białka ładnie się ubiły)
Rozdzielić jaja na żółtka i białka. Białka ubić ze słodzidłem na puszystą masę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgxxlqzYKK70MKCphjNK6UzYoWpNj-67MR7uVSH8e8SrkUkn_oAgUtUEvukZOVeRSpOcr7BBJVFD5gWtA4NA81PqrCBR_xBwZvv9FXkYgUQkUAP7FeXTqJaffGwcNAss8YskTT67Dnxsqw/s640/2019-08-28_12.03.46.jpg)
Tym samym mikserem zmikować pozostałe składniki (tylko do połączenia na gładką masę).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitA2mL18PiMc3E4D4M-_cknOdjVQQbY1qfrJljaYw2WgyY4yO5lYsXkQqioNwhHm1yvIiBrIl8md2XiPyVXYO9V0JkzcLXLcBPPyMg1KY9b603-15A01bcF_Qe0C5nuXkX0XLx3gd3NIQ/s640/2019-08-28_12.05.14.jpg)
Następnie delikatnie zmikować na małych obrotach z ubitymi białkami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZg6upxXD6B5dItfvj9lA99UN5wkipBkuzUTZh7htWV9qgdmr1Mw69RlqfKCBR5RjyA7qqZLMWW02VVl5y2k0EWq2xQZsiKvz-gVY3TfhPfj3Bj2reT6vVBLJqo8WRVT4_mHrjFtmlW_g/s640/2019-08-28_12.06.07.jpg)
Na zdjęciu poniżej pokazany biszkopt z całej porcji z przepisu tutaj [KLIK]. Ja użyłam połowy przepisu (zamiast z 8 to z 4 jaj).
Przepis na nadzienie do mini torcika:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCq3LqCzUCN-QhGCpg2nmugTvCbgZPAZttImZWTRmwLQv8y-9lWKoQht024_nl9DpkQxkdpLQEJKfV0QL0UppcQDHZNWgsSUhs4wmBmgPBp8U4V9VaNqPyjKnBrKctE2XNKUcmsOplbu3u1twWhTX-exB-iQFDXarm_NS6HS-trKoaNowW9jLsdNYF/w360-h640/328048444_910045066804472_3364392138609136097_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF7zrUgxEL40EWaCt5KrJrLoCOAJhLmwJBJKq0hnuleNVSvj4e6hpForTcFKknvMZaP_8oQ17cFl1j1HM0pDxvWJBwSdW_wgtPloCyjTpfO0_rCgqCjJXyQg6BxUepxoUnT66JVljFDVws9moZKwigFfn3e4bCsLHRsavqw0udRhq2lMhTGcWzLCK-/w360-h640/327757767_909892490453495_5936391054818142976_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9cnMxMn99to2HfS96Lc4UElWfRwlbm3fy-3GJDWjAdQHflXDHDsSw1MyZvi2NruADb2TRpMzcMLyPt_cp6-my_MwXo6g8dhCgCQOQEHPx3HQOm1diDgWdoSctgbh11RGlz9G3QT7J71kvQzzLKvQ3OZr97D6RwK9782sCVfH4RLuEicsx968rKWJ0/w360-h640/327364796_3307479192896468_5692184795494441793_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuiTq1D3CqfRMAOcSN2Le-MUg1I2Wj1wQGYNvIDX79vgsWa7jflngyoS5Qmp3Mrc-0dTPN9TAGgpKQ3ofefrCktMbscqnGrhXnLKhOCXlitSEdn6dbJ5GYX2QuIypLIksNh_nh0ssDjxFvxC-5fVas9p67Lc8gIGSW6rUu2u0xP1B99dXqhJxPhZXL/w360-h640/328051858_1729252970810382_8324952325915137745_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGwMFeK_6JdLS_EcvlTT22mQOqRN_JT8vqBSHzs0CNuWrQmaJADwkQNmOkzlHQ1Zs7adZvb65Etje2s08OynFPc7hbM6Q72aneOKpOeBfVIbGBjrGjMF5tia6Bv1rc2V5oeL1MKMSfUsQBRH1A_RQnh1ltf9VDCed2pJM2rfjWiae7fgy8k-_KaUmm/w360-h640/327611704_889228372116535_8451755529501017730_n.jpg)
Jeśli chcecie słodszy torcik użyjcie śmietanki 36% do nadzienia! Ja użyłam jogurtu kokosowego i uzyskałam kwaśno-słodką masę kokosową :) Dla mnie pycha! Można użyć malin i malinowej galaretki, aby stworzyć bardziej spójne smakowo połączenie. Warto wyjąć go wcześniej z lodówki przed podaniem. ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix7xmR6gbHlFC9ng1F-PC-TWyO-BAMmVTtGTPxFDx-1tvQImNZK_t86K8kde_86r7rRWopIIplEw4mKmYWF-SQfj4HYyzG0IbFVybQGJiIdaa3etDDjjm31W22EVke2QZXPvQpFNAx5uI7DLwTx4pp0RjFFXdlYa-Fj4YDCujMKxp3Nj4-pDmOTiqh/w426-h640/DSC_0092%20(2).JPG)
- 150 g kwaśnej śmietany/jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego/jogurtu kokosowego bez cukru
- 50 g pasty kokosowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 250 g borówek
- 500 g galaretki bez cukru (użyłam malinowej)
- opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać i spróbować samemu czy masa smakuje, ja nie dodałam nic)
Pastę kokosową rozpuścić, dodać wiórki i śmietanę/mleczko kokosowe/jogurt. Wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCq3LqCzUCN-QhGCpg2nmugTvCbgZPAZttImZWTRmwLQv8y-9lWKoQht024_nl9DpkQxkdpLQEJKfV0QL0UppcQDHZNWgsSUhs4wmBmgPBp8U4V9VaNqPyjKnBrKctE2XNKUcmsOplbu3u1twWhTX-exB-iQFDXarm_NS6HS-trKoaNowW9jLsdNYF/w360-h640/328048444_910045066804472_3364392138609136097_n.jpg)
Wyłożyć prawie całą masę na spód biszkoptu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjF7zrUgxEL40EWaCt5KrJrLoCOAJhLmwJBJKq0hnuleNVSvj4e6hpForTcFKknvMZaP_8oQ17cFl1j1HM0pDxvWJBwSdW_wgtPloCyjTpfO0_rCgqCjJXyQg6BxUepxoUnT66JVljFDVws9moZKwigFfn3e4bCsLHRsavqw0udRhq2lMhTGcWzLCK-/w360-h640/327757767_909892490453495_5936391054818142976_n.jpg)
Następnie wysypać borówki i przykryć resztką masy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9cnMxMn99to2HfS96Lc4UElWfRwlbm3fy-3GJDWjAdQHflXDHDsSw1MyZvi2NruADb2TRpMzcMLyPt_cp6-my_MwXo6g8dhCgCQOQEHPx3HQOm1diDgWdoSctgbh11RGlz9G3QT7J71kvQzzLKvQ3OZr97D6RwK9782sCVfH4RLuEicsx968rKWJ0/w360-h640/327364796_3307479192896468_5692184795494441793_n.jpg)
Na masę wyłożyć tężejącą galaretkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuiTq1D3CqfRMAOcSN2Le-MUg1I2Wj1wQGYNvIDX79vgsWa7jflngyoS5Qmp3Mrc-0dTPN9TAGgpKQ3ofefrCktMbscqnGrhXnLKhOCXlitSEdn6dbJ5GYX2QuIypLIksNh_nh0ssDjxFvxC-5fVas9p67Lc8gIGSW6rUu2u0xP1B99dXqhJxPhZXL/w360-h640/328051858_1729252970810382_8324952325915137745_n.jpg)
Przykryć drugą warstwą biszkoptu (ja swój poszarpałam jak na kopiec kreta).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGwMFeK_6JdLS_EcvlTT22mQOqRN_JT8vqBSHzs0CNuWrQmaJADwkQNmOkzlHQ1Zs7adZvb65Etje2s08OynFPc7hbM6Q72aneOKpOeBfVIbGBjrGjMF5tia6Bv1rc2V5oeL1MKMSfUsQBRH1A_RQnh1ltf9VDCed2pJM2rfjWiae7fgy8k-_KaUmm/w360-h640/327611704_889228372116535_8451755529501017730_n.jpg)
Przepis na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g mleczka kokosowego lub śmietanki 36% (aby polewa nie była tak twarda po zastygnięciu)
- 50 g wiórków (można pominąć, ja chciałam uzyskać grubszą warstwę polewy o smaku kokosa)
Rozpuścić składniki w garneczku, dodać wiórki, ostudzić i wylać na tort. ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQ581UGmR5R3xza21KPbL443hkT5Gx1rmbw0hYgzSlCRAeIPMF43jJwuj69e4JQwGUqgrEAedFyRf7qEuomMlrbdttxUnRsibgGG1Fxn6kAd3NF0hKO2eqAr1IlyB9wToHCy8ONxG4L9zrsh1DfcJhLHIAH1WNbAK24kj3_H1Hxc6GybGvCP4JwkmB/w360-h640/328085720_1355198985234230_7284010652619983218_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQ581UGmR5R3xza21KPbL443hkT5Gx1rmbw0hYgzSlCRAeIPMF43jJwuj69e4JQwGUqgrEAedFyRf7qEuomMlrbdttxUnRsibgGG1Fxn6kAd3NF0hKO2eqAr1IlyB9wToHCy8ONxG4L9zrsh1DfcJhLHIAH1WNbAK24kj3_H1Hxc6GybGvCP4JwkmB/w360-h640/328085720_1355198985234230_7284010652619983218_n.jpg)
Umieścić torcik w lodówce na kilka godzin, aby zastygł (zwłaszcza po to, aby stężała galaretka i polewa).
Makro (1 z 8 porcji z jogurtem kokosowym bez cukru): około 375 kcal
B: 10,1
T: 31
W: 10,1*
W: 10,1*
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz