TRYB JASNY/CIEMNY

Kakaowy biszkopt

Bez biszkoptu zdecydowanie nie istnieje żaden keto tort! Dziś na blogu przepyszny, wilgotny biszkopt kakaowy :) Idealny! Uwielbiam go:) Mam nadzieję, że i Wam posmakuje!

Przepis na tortownicę o średnicy 25 cm (2 grube lub 3 cieńsze blaty):
  • 8 jaj
  • 55 g mąki kokosowej
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego 
  • 100 g mleka migdałowego lub kokosowego (nie śmietanki tylko płynne)
  • 35 g kakao
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: kilka kropel ulubionego olejku (migdałowy, rumowy lub ziarenka z laski wanilii)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (najlepiej dodać chociaż 2-3 łyżki, aby białka ładnie się ubiły)
Rozdzielić jaja na żółtka i białka. Białka ubić ze słodzidłem na puszystą masę.

Tym samym mikserem zmikować pozostałe składniki (tylko do połączenia na gładką masę).


Następnie delikatnie zmikować na małych obrotach z ubitymi białkami.
Przelać masę do tortownicy (silikonowa lub inna natłuszczona, wyłożona papierem do pieczenia). Piec około 35 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na 2 lub 3 blaty.
Makro (cały biszkopt z mlekiem migdałowym): około 1861 kcal
B: 74,2
T: 156
W: 20,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 



Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva