TRYB JASNY/CIEMNY

Galaretka z mięsem (na bazie rosołu)

Mówiłam już jak dużą rolę gra na adaptacji rosół ? Dla pewności powtórzę: OGROMNĄ! Dostarcza nam mnóstwa makro i mikroelementów, które na co dzień wypłukujemy z organizmu. Ale co zrobić, gdy w tak męczące upały nie chce nam się pić gorącego wywaru? Można przygotować pyszne, chłodne galaretki :)

Przepis na 2 kubeczki:
  • 120 g pokrojonego mięsa z udka kurczaka (1 małe udko)
  • 100 g pokrojonej karkówki  z rosołu
  • 20 g żelatyny (lub mniej/więcej zależy jak gęsty i tłusty macie rosół)
  • 250 g rosołu
  • sól, pieprz
Żelatynę rozpuścić w ciepłym rosole, dodać mięso. Wlać do kubeczków lub miseczek, ostudzić i schłodzić w lodówce.

Makro (1 porcja z 2): około 364 kcal 
B: 25
T: 30
W: 1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. A musi być z kurczaka? nie może być tradycyjnie z golonki i nóżek świńskich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjna również jest na blogu:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva