(Kokosowa) Kinder Mleczna Kanapka
Całkiem zapomniałam, że mam w swoim keto-zeszycie taki przepis! Przepis poezja, nieziemskie, pyszne ciasto. Cudowny wilgotny biszkopt przekładany kremem kokosowym, a całość polana czekoladą i obsypana płatkami kokosa...Mhmm 💙
- 100g oleju kokosowego/masła
- 35g kakao (lub więcej jeśli lubicie mocno gorzkie, ale maksymalnie 50g, bo inaczej wyjdzie gorzki biszkopt)
- ok. 50g erytrolu/ksylitolu/stewii
- 7 jaj
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/sody+łyżeczka octu jabłkowego
- 50g mąki kokosowej
- aromat waniliowy
- opcjonalnie 50-100ml dowolnego mleka*
Rozpuścić olej, wymieszać z kakao. Zrobić gęstą polewę czekoladową. Zdjąć z gazu, ostudzić i dodać mielony erytrol. W tym czasie ubić 7 białek ze szczypta soli. Osobno ubić 7 żołtek i małym strumieniem wlewać polewę. Następnie dodać proszek do pieczenia/sodę oraz mąkę kokosową.
*Jeżeli w tym momencie ciasto bardzo zgęstnieje to znaczy, że mąka kokosowa wchłonęła zbyt mocno płyny i należy dodać jeszcze 50-100ml mleka.
Na koniec wymieszać delikatnie z białkami już bez użycia miksera. Wylać na blaszkę (moja dość duża 30x30cm). Piec w 180stopniach przez 20min, a następnie przez około 10-15 min w 170stopniach. Ciasto powinno wyjść wilgotne, ale upieczone. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie przekroić na 2 części.
*Jeżeli w tym momencie ciasto bardzo zgęstnieje to znaczy, że mąka kokosowa wchłonęła zbyt mocno płyny i należy dodać jeszcze 50-100ml mleka.
Na koniec wymieszać delikatnie z białkami już bez użycia miksera. Wylać na blaszkę (moja dość duża 30x30cm). Piec w 180stopniach przez 20min, a następnie przez około 10-15 min w 170stopniach. Ciasto powinno wyjść wilgotne, ale upieczone. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a następnie przekroić na 2 części.
Przepis na krem:
- 2 puszki mleczka kokosowego po 400g (razem 800g) lub 2 kubeczki śmietany 30, 36% po 330gg
- 200g wiórek kokosowych
- 100g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego *
- 30-50g erytrolu (można pominąć, wiórki nadają słodycz)
- 15g żelatyny rozpuszczone w małej ilości wody
*Olej kokosowy można pominąć jeśli masa jest bardzo gęsta w wersji z mleczkiem, w wersji ze śmietaną jest raczej konieczny.
Stałą część mleczka (lub śmietanę) ubić. Dodać wiórki i ewentualnie dodać erytrol jeśli smakuje mało słodko. Na koniec delikatnie wymieszać z żelatyną i olejem. Schłodzić.
Polewa:
- rozpuszczona czekolada min 80% lub domowa czekolada: 15g kakao, 60g rozpuszczonego oleju kokosowego +erytrol
- +do czekolady 5g rozpuszczonej żelatyny
Można nasączyć biszkopty mlekiem kokosowym lub alkoholem:) Następnie wylać krem na pierwszą część biszkoptu. Przełożyć drugą i polać czekoladą. Udekorować płatkami kokosa :)
Makro (1/12 ciasta-naprawdę duży kawałek z mleczkiem kokosowym w kremie bez posypki): B: 8
T: 47
W: 7
T: 47
W: 7
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jutro robię borowkowy niby sernik z limonką i orzechami. Ale już wiem co będę wcinac w niedzielne popołudnie ��
OdpowiedzUsuńTroszkę spóźniona odpowiedź, ale mam nadzieję, że ciacho wyszło:)
UsuńZrobie mezowi na urodziny! :) Jedno pytanie: ile mleczka kokosowego? 400ml w sumie? czy 2 puszki kazda po 400ml?
OdpowiedzUsuń2 puszki po 400 ml lub 800 ml mleka z kartonu np. foodforce ma świetne mleko w kartonie :)
UsuńPozdrawiam i życzę udanego ciasta!
Bardzo dziekuje. Zrobie zdjecie i oznacze Cie w Insta :)
Usuń