Murzynek z pomidorów
Dziś mam dla Was niesamowitego murzynka... murzynka z pomidorów! Uwielbiam takie eksperymenty :) Jest ciężki, baaardzo wilgotny, przypomina Brownie, ale nie jest zakalcem. Inny niż ciasto z cukinii z bloga tutaj [klik] i szczerze mówiąc myślę, że nawet jeszcze lepszy w smaku. Zaufacie mi i spróbujecie? :)
PS: Pomidorów absolutnie nie czuć :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9NXsImaArru-FnMpJr-xsf-1YgSVO0jKhE0sJ0kJYYklCdc4yAWAZW9SuXzYEfNU-20-Jj3di-Wdv4n9igxIVAhw9ft0a-bNLvAtWlofqryk596T1UaJAFZFEofIdi71NhDby_Gwjwz0/s640/2018-09-16_16.14.29+%25282%2529.jpg)
- 4 duże jaja (5 małych)
- 15 g kakao
- 50 g czekolady gorzkiej min 85%
- 190 g pomidorów (waga bez skórki i pestek, 2 średnie pomidory-najlepsze będą malinowe)
- 50 g mąki kokosowej
- 30 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju np kokosowego (lub masła)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika
- kilka kropel aromatu waniliowego lub ziarenek z laski wanilii
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki do ubicia białek wystarczą)
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki (powinna łatwo zejść) i usunąć wodnistą część z pestkami. Twardą część zblendować na gładki krem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhx9Pq64Yon80t_OAt9MRoN2wLUMtuEkQCCqwY_jd1OoLPDqVZulhyytV1UAtFLBPIwin9SjF_r1C7XlxSYoP3hR9t_Ttor_S6bP3Yv8SE41lIv_P1rEQCdQKhWixDp52YVU_rMiP0UdUs/s640/m4.jpg)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i słodzidłem (np erytrolem).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRrr9Nnfcuvvih0CJcYiu8W1XKJ08-EcrPGKi1Z5stNFtmUj_swP1FBrWMrxocaqaabG7EV0d2sDmAq7YkvAIP84M2I_9RwUSQk7knI5GeqyL5gFPoazwJA_RUgL4iyQ7DWQz1PfYb1to/s640/m6.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbxOhHputzCJyVZkNdaBi-s9_34dLbaFyNvHFTpo4OQr2qoetYLOf-aVgjXPH_gKZ5eewmXjODSt3u0NTX78-HD3GkuQiGQSbKhxcoMt4YuFaHNpiwGZJBS8fiEXmIxZLOS7p3ZNfoCnA/s640/m5.jpg)
Przełożyć do lekko natłuszczonej keksówki. Ciasto powinno być gęste, ale puszyste.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1-8uKjAucRUuXl3YXhmHQl5bBi4Za3VFxbNiptfFVXvnc87f6OUQJSs-XiSzz-CSoDv6mK20jrigoKw3vcRw_e_pLfjs2DS6vdkX70gWy6Qzgchr_R4EIz1igvOsbGsO2Xq8IQBUB-X0/s640/m7.jpg)
Piec 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić. W tym czasie przygotować polewę z przepisu poniżej.
Upieczone ciasto bez polewy prezentuje się tak :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgre9T2ISarvl954WY8Wzqo0sevXcBvqk298y8pZp2gDDyJ8ZYYQDy-P6l-Zhi4hYpSiXRhJbzBe8WWwogiOjc4KUOD9d2EUvPaegNTnPYNQ4NKWWB1_ZWqaFGVr5Dz9CpZKSnjl0LSWrM/s640/m8.jpg)
Polewa czekoladowa:
Przygotować polewę z przepisu wyżej. Lekko ostudzić i oblać ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnETG1Nb9BqVI10xY6373qepffK9VQ2HYQ_GRRtR8ETRlxzEg9xp-SvdBbazo6H-Apb8RPSSY50dVGUM2p_oWP2Xt1rbYROg0hXh-aVVwZ-8mycFSdqzVKrjZjR-MwOn39NgLXgXmPbQE/s640/m3+%25282%2529.jpg)
Ciasto jest ciężkie, baaardzo wilgotne i bardzo czekoladowe :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6TSsuGeiDh20SIYcNtsxHFuEq70xanWSQNj-W1n7AX3u0rukF5L_xFbe8l7GhmqIevT13NCX2OBko8UcASj5TELw441WK5kLq-IQi4ThKQ2zC-XIvPxWEkDLN7RXnjBL-76mj7jIqnrg/s640/m1+%25282%2529.jpg)
Idealne dla fanów murzynka :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiDXHaZkFYaHh4HKLkLF62q5vgKap9m_VXI4MefM06MM1YjVyzhDenezrwOkMtkTAQ5s-3cWoDqQ_OQwy7JC9JK1M59LgD22QwOUqyH5BGiPFuJwTAejcPH0JWYZcqG8hPxOK7mcclr1Do/s640/2018-09-16_16.13.12+%25282%2529.jpg)
Makro (1 kawałek z polewą): około 130 kcal
B: 5,2
T: 10,2
W: 2,7*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Olej kokosowy ważyć przed rozpuszczeniem? 😁 lol
OdpowiedzUsuńNajlepiej tak, ale to wszystko jedno, bo rozpuszczanie nie zmniejsza wagi ;)
UsuńPozdrawiam;)
Murzynek z pomidorów? Serio? Da się? :D
UsuńTo moje - aktualnie najpyszniejsze ciacho czekoladowe :)
UsuńWarto spróbować. Pozdrawiam!
Zgadzam się to najpyszniejsze ciasto keto ever!
Usuń"A nie mówiłam" hihi;)
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrawiam;)