Shish kebab czyli mięsny lizak na patyku z serem
Znów grillujemy :) Czyli znów mam dla Was pyszny przepis. Tym razem mięsna wersja lizaka na patyku... czyli popularny kebab w postaci szaszłyka :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiNVmVAB0DoOtAt5e0Rb9WZNKKi8B88Q5QMvAESn0vkG-hcnGbLf0hRyoBoMG7_NSn6-H9IFWGJlJVzVLDdqiB5hXRX7wL7vMbj6-ewny6wRwOMBPfXFh8CTofCmUdmjNNbIEUplcNhwek/s640/keb3+%25282%2529.jpg)
- 500 g mięsa mielonego (np z łopatki i wołowiny lub czystej wołowiny)
- 1 jajo
- 100 g sera żółtego (opcjonalnie, można pominąć i zrobić bez sera)
- 10 g łusek babki jajowatej (ten składnik można pominąć, ale dzięki temu szaszłyk jest dużo bardziej stabilny)
- opcjonalnie: kawałek drobno posiekanej papryki
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia i wędzona papryka (po małej łyżeczce) oraz odrobina chili, garść drobno posiekanej pietruszki, suszona cebulka lub/i czosnek
- dodatkowo: patyczki do szaszłyków
Mięso dokładnie wyrobić z łuskami (lub bez dodatków), jajkiem i przyprawami. Ser pokroić na 5 kawałków i nadziać na patyczki lub pominąć ten etap i zrobić bez sera.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgub_zFw9zLWTnZ3vZQr6LcapOmc6SBTkyFlye5vha7psWdfBF7Cmjb_EzjSbFzna-leFExcja9u0cHegQTWuCFi54jg6c_zuzwMk4NK9P07_kf2t1nWLzEYM_LPB8ubZAfOS_CfFQ3Mls/s640/keb1.jpg)
Dookoła wbitego w patyk sera uformować ruloniki z mięsa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjX8Ks-n0DdXLikSUEEqvuyVaSabZllYfkOgKP7gkeqo8R3_ClIi_S_BC_FaH2YwNaSGenKvbzZmB2xH_OhWcY3VwrNHya_uf71cRVY92PAUmQQ0hyphenhyphen3IN8EYRq1tb5V4pi4_-zagpZ5DSg/s640/keb2.jpg)
Ugrillować lub usmażyć na patelni grillowej na niewielkiej ilości smalcu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCBdvog_UeKbgTpyvX0qL6386JTQJs1gPp-gFiTwv1W05YykDF_GHpFAOBwjA02cMwPWePbyFisEh03XWOtdqVyXgSw0rHcZb7UN3s3nrpyhHYB8T_4jALtz9vAtDHGdbMHCewveBgJ2o/s640/keb3+%25282%2529.jpg)
Makro (1 shish kebab z mięsa z łopatki i wołowiny z dodatkiem łyżki łusek babki i sera): około 274 kcal
B: 25,5
T: 19
W: 0,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz