Zielony torcik z galaretką i dżemem
Było zielone pesto i zielony makaron. Czas na puszysty, bardzo lekki, zielony torcik z dżemem malinowym i galaretką cytrynową :) PS: duży kawałek to tylko niecałe 150 kcal :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCkNLnPI7TOnBP05PKOI2h6zZ1Q_2T7qWGDXCcHLOvg07jdXj1jbPsJMySUdWmIIJckkXjrykeAo7_wIvAswC8S9EN4ShHOsCqyjO95rTkZuQT-3bCuga3BEZltYHnsT8uvRZQuZnc8Sc/s640/ci1.jpg)
Przepis na 10 kawałów torcika:
Biszkopt (zmodyfikowany przepis na biszkopt z 3 składników z postu tutaj [klik], tortownica 25cm średnicy):
Biszkopt (zmodyfikowany przepis na biszkopt z 3 składników z postu tutaj [klik], tortownica 25cm średnicy):
- 5 jaj
- 30 g rozpuszczonego i ostudzonego oleju kokosowego lub masła (użyłam oleju kokosowego)
- 100 g mleka (np kokosowego)
- 50 g świeżego szpinaku
- 40 g mąki kokosowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (wystarczą 2 łyżki do ubicia piany)
Ubić na sztywno białka ze słodzidłem i szczyptą soli. Zblendować szpinak, mleko, żółtka, olej, mąkę i proszek. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać jeszcze mleka. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami i wyłożyć do foremki. Masa powinna być bardzo lekka i puszysta jak na zdjęciu poniżej.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRhYzY-pmBmXDfefREw23U5sz4oT3owFTozxVmERccIbeidx1WYwhjohSk0zy1B_QWC7KYSS6vnzwRNRr_1sI84jss_UAWs-u2R2Cfxu1I5jxss0bdJTwmfGmlatKuVk1wBw7HnJVfsU8/s640/ciast1.jpg)
Piec 25-30 min w 180 stopniach. Studzić w piekarniku, a następnie przekroić wzdłuż na 2 blaty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhswuW0Ybu6Rb1gynNNXPEhHHWLGJb-3qioP1d-R2p9irPN0-UchRrDmJzsIoBO02afvayKmBDf5UEDvr1DkmUXZxwXAu5gjpsbxWO_kE_YUmslBRdV_G9c381oEfq1srEdPCWHtJUB5A8/s640/cias2.jpg)
Dżem z chia (zmodyfikowana wersja dżemu z przepisu tutaj [kilk]):
- 100 g malin
- 200 ml wody (można też użyć 200g malin zamiast wody i zrobić masę z 100% malin lub użyć dowolnego mleka, wersja z samych owoców najlepsza)
- 50 g nasion chia
- 15 g żelatyny
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Maliny rozgnieść widelcem lub zblendować i zagotować z wodą. Zdjąć z ognia. Wsypać chia i żelatynę oraz resztę opcjonalnych składników i dokładnie wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do zgęstnienia (można wstawić do lodówki na 30 min po ostudzeniu), a następnie wyłożyć na przekrojony biszkopt i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć.
Galaretka cytrynowa:
- 15 g żelatyny
- 200 ml wrzątku
- 30 ml soku z cytryny (sok z połówki cytryny)
- skórka z 2 cytryn
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie wystarczą)
- dodatkowo do dekoracji: 150 g truskawek (5 sztuk przekrojonych na pół)
Wszystkie składniki połączyć razem w misce. Dokładnie mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Spróbować galaretki i ewentualnie dosłodzić. Ostudzić. Wstawić do lodówki (na około 30 min), aż galaretka powoli zacznie tężeć. Uwaga: tężeje szybko! Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone na połówki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2-3h. Przechowywać w lodówce kilka dni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjd_KLg30vHe2xlS7nByEGBeexDMlFiabxZ2NAeZU66gWz8JFJSJ26y2WBFegWA5g1KxrenPLuFWETMAtfO_av9Ugs68Sb4rCqav_-7Q-L5kwZ1Yg47xeVmBbK0jz_BW6JAFZPLsOsg6bU/s640/ci3+%25282%2529.jpg)
Nieskromnie dodam, że to jedno z moich najlepszych ciast w życiu :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiO9r1P9jEb0RfdxZKojyw23giAZTpHhyphenhyphenYErDae-bkap0HqQeWj9kAgp3jlMnYG4TilY0wrslkTZmcNadOEWDwBJmBVPycWMcE5bH4TbzLXviwO5uZC9ZbHVClR0GnQaoZ1yOGTJD2C0RQ/s640/ci3+%25282%2529.jpg)
Proponuję zacząć od zrobienia masy malinowej, następnie wstawić do lodówki i upiec biszkopt, a na koniec zrobić galaretkę, która tężeje najszybciej. W czasie gdy galaretka będzie tężeć można przełożyć biszkopt masą malinową i ozdobić truskawkami, a na koniec zalać galaretką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVTSWkdFSYreDpt6bAjVYRvURKSoXo5UPKyPDPB46DJTgzB0_BUGS8TV3JHJu9AgfFaMedJ6i8ie8tPPmtZiWdoPQp1j0lmR_cu9hV8MQoL5UYX46gd_7r9FLLMIFNC7o3CVushY_yrCE/s640/ci2.jpg)
Makro (1 porcja z 10): około 148 kcal
B: 8,5
T: 10
W: 2,8 *
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czy wyszedłby mi ten torcik z zielonym biszkoptem z innego przepisu, tam gdzie był młody jęczmień? Nie mam szpinaku :(
OdpowiedzUsuńTak, śmiało można sypnąć jęczmienia (i warto dać malutką łyżeczkę mąki mniej wtedy).
UsuńPozdrawiam serdecznie:)