Frittata ze szparagami
Dziś na blogu... Włochy! I włoska frittata w mojej wersji :) Pełna szparagów i świeżych pomidorków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhj5iOSAQ3DM4HvsKRefJdADq8bM5eLbS-Ga5Mwl7mKjk2OOh1NEQkifosj_wXJxcKUzy3CKK0Stmn6jdVk5aHaERB8MXTv7SpYnJ49iMtwczH3bdf5L7b9ii1641CoPsrtlUgzbXfG5cc/s640/fri1.jpg)
Przepis na 4 kawałki fritaty (w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20x15):
- 4 jaja
- 60 g szparagów (4 sztuki)
- 60 g pomidorków koktajlowych (4 sztuki)
- 80 g pieczarek (4 sztuki)
- 10 g smalcu
- sól, pieprz, przyprawy
- opcjonalnie: ser żółty, mozarella, parmezan itp
Jaja rozbełtać z dużą szczyptą soli, pieprzem i przyprawami. Szparagi ugotować al dente we wrzątku (wystarczy 4-6 minut), a następnie pokroić na połówki. Pomidorki pokroić na połówki, a pieczarki na plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować smalcem. Ułożyć w nim pieczarki i szparagi oraz pomidorki. Zalać rozbełtanymi jajami. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można jeszcze posypać serem.
Fritata smakuje na gorąco i na zimno :) Można ją zabrać do pudełka na wynos do pracy czy na zajęcia. Ładnie trzyma strukturę, więc można ją jeść jak pizzę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMxEltVKb2ORhHiidA0k1wZHh4eUkWbCL1ERLMbk6U_M3kU4sRqHaKCUL8lutKKZLuRabgPGiP4YqTPOK3UHBNBVqnBgXtg3Aa7fYDY1SUVNjAD7zh-yHhoFf9RdFrNvrYCcSnEDW67zQ/s640/fr2.jpg)
Makro (cała fritata): około 530 kcal
B: 31,5
T: 40,4
W: 8,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz