Pieczone kopytka z kalafiora
Pewnie zauważyliście, że raz na jakiś czas na blogu pojawia się coś... dziwnego. Dosłownie. Jak dziś :) A dziś na blogu pieczone kopytka z kalafiora. Raz, że pieczone. Dwa, że z kalafiora. Trzy, że mają niesamowity smak z lekko orzechowym aromatem. Myślę, że można ten przepis wykorzystać i na słodko i na słono, ale mi właśnie wersja słona z dużą ilością soli i przypraw bardziej zasmakowała. Kto wie? Może i Wam się spodoba takie połączenie:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrJITR__pVjAs8cm8_v63cPeqAm9O9toL52tj8_KHbLO-J0Jth3BOx_zz_DI-Kimb8vXqvgKPvJOD5HVvcsGtc3S112-EaHqnnO3dV9rEkN3HZqACYRujjgIrE0M6ExLtyhVeX7_Pxtlg/s640/kop1.jpg)
- 1 jajo
- 150 g różyczek kalafiora
- 30 g mąki kokosowej
- 5 g łusek babki jajowatej (można pominąć, ale dzięki niej smak mąki kokosowej jest fajnie przełamany)
- pół łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, łyżeczka ulubionych ziół (np majeranku)
Kalafior ugotować, a następnie zblendować lub rozgnieść widelcem na drobno.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYkrPAxd8mAOjKcmn9YFREMH6m8gKCHQQVr_oTwxq4LD7KmSi4scXVXFljIDNDAjhCuVkjdeCfTBaEEp1eHvLzUWNKMWbDnRW6VxKtl-jdUWcLZhz49kDbZTHcgWYO3dU_L2zcyKK33o4/s640/2018-06-04_21.51.35.jpg)
Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6kUaYJDiNwGwqzGnX3_xce7hoMqbSp9eTwxipmjU68aTDyzY4tJxGWcT6FBdx2gXJTfG7Z2uyJAvoV4J5bjgH9BWBmc4-uOap0PaLJ3PJPKQXKQjF8fofDdJYJ0P6FdAqJYLkKQ0GYSA/s640/2018-06-04_21.52.32.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-UgHdJQSUAouvH3nid3g4FhCl-2-qu6WY7kaC7Xtc5gT1E5PH4S-anO6Tw6nFgWR57yZwKrTHGHEtaA9bws_LH6XCsbGhUczwIEBya-J9s_QUgjgeJH6Mxt4EtCz7JWadPFMZbZFabCo/s640/2018-06-04_21.53.30.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNt_fUtsZngpbopLkL-AAW947fUL_JnlQc5g4Ue2qghlQ88pauDN8_UIAEWF_OYB9cZkTEAHD9MH6Cl8sKocTPTmcU0fw9HYHR5F5MrCxgjhGge8cc8L0QZ9FPyOWKtaHc8AJMWqUTEec/s640/kop2.jpg)
B: 7,7
T: 4,7
W: 4,3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
A czy można pominąć mąkę kokosowa i dodać więcej babki jajowatej lub jajka?
OdpowiedzUsuńNa samej babce bym ich nie robiła, lepsza by była mieszanka łusek i mąki :)
UsuńPozdrawiam :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmożna je ugotować jak normalne kopytka ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Trzeba jak w przepisie. Można by je ugotować, ale trzeba by dodać gumy ksantanowej, której osobiście nie używam.
UsuńPozdrawiam serdecznie!