Koperkowe pulpety zapiekane z serem
No i znów na blogu koperek w wersji pysznych pulpecików. Tym razem zapiekane z serem w naczyniu żaroodpornym. Pycha ! :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSYdMeEM6tiCcPTMWN4fu_0sn7x602XaswpVCKswtknCSdSlRSoF_NC0cg_ibHBttB43UDKtBFI53sB5pdEes-zfWCE6qWF7s-jvapWUyht5AQ-H3BOY1r71rux_24ts4s_yR3014j5n8/s640/2018-06-19_21.45.07+%25282%2529.jpg)
- 500 g mięsa mielonego (np z łopatki wieprzowej lub indyka czy wołowiny)
- 1 jajo
- 20 g smalcu do smażenia pulpecików
- 5 g łusek babki jajowatej (dzięki niej pulpeciki są bardzo stabilne i zwarte, ale można pominąć)
- 50 g sera żółtego
- 20 g przecieru pomidorowego (lub 2 całe, obrane ze skórki i zblendowane pomidory)
- garść świeżego koperku
- sól (do smaku), pieprz (duża szczypta), ulubione zioła (użyłam łyżki bazylii i oregano)
- 600 g fasolki szparagowej (po 150 g na porcję)
Rozgrzać patelnię i roztopić smalec. Wyrobić mięso z przyprawami, jajem, łuskami i drobno posiekaną garścią koperku. Utoczyć około 12 kuleczek, a następnie usmażyć na smalcu na rumiany kolor z każdej strony. Przełożyć pulpeciki do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać 50 ml wody z wymieszanymi 20 g przecieru pomidorowego (lub 2 zblendowane bez skórki pomidory zamiast wody i przecieru). Dokładnie wymieszać i zalać pulpeciki. Następnie zetrzeć 50 g sera żółtego i posypać całość. Wstawić na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, aż ser się roztopi. W tym czasie zagotować wodę, a na wrzątek wrzucić umytą fasolkę szparagową. Gotować około 8 minut, aż stanie się chrupiąca, ale miękka. Podawać z pulpecikami :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZvaEQcKTpAUVKFdvOo8wXMKulCnobkA7NCzC0M5WDYatXbqIp_XaY1Q7-mOGf59Wu9tTm51O8aDKjekSt4Nd9aK5iQjXkWLdO4Hs5dFuyIcCwc58DBTqZHHP9vpJkSw5bs6Bl9KMGPQo/s640/2018-06-19_21.44.09.jpg)
Dla tolerujących nabiał: do sosu można dodać także śmietanki 36% zamiast wody :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPT6wBDPFs70WRQ22t5vl7fBt3Df4QFUe38P-gKD3NIBPah0nBYlmVwtObSLgTKCg8LvcygTrU-TP5dG5Qdc7ypOoYFRR1zoNBB9GHt5YDa8U7crXaahqPmquzUP4kzDJ_0fJ1x4lIxR4/s640/2018-06-19_21.41.4dd9.jpg)
B: 32,2
T: 27,3
W: 12,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
2 łyżki soli? Pulpeciki wyszły przesolone :(
OdpowiedzUsuńW nowych przepisach już nie podaję ilości przypraw, aby uniknąć tego typu problemów, bo łyżka łyżce nierówna i wolę jak czytelnicy sami doprawiają :(
UsuńPozdrawiam serdecznie!