Waniliowo-orzechowe lody na bazie kremu angielskiego
Przepis idealny na Dzień Dziecka? Lody! Tym razem w wersji z angielskiego kremu custard z dodatkiem orzechów laskowych i pachnącej wanilii :) Kto się skusi? Moje zrobione bez maszynki wyszły wyśmienicie:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEit_gOfk_hz9mV6F9dF_fzEToTu4aSM6x9684hc4PcFpQrVIbzSMGZrb5k3rL99TwZdLTe_VnLCB0Km7UqNIZBEPar7OWVTBH8vd48DdaH5-Z7Nyj54vtZWVLbxf0ISOvYq7_5H-inV6no/s640/2018-06-01_10.03.26+%25282%2529.jpg)
- 300 g tłustego mleka (lub śmietanki 36% albo mleczka kokosowego)*
- 4 żółtka
- 1-3 łyżeczki spirytusu (dzięki niemu lody mają lepszą konsystencję)*
- ziarenka z laski wanilii/kilka kropel aromatu waniliowego
- 30 g startych lub drobno pokrojonych orzechów laskowych (lub innych)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (od jednej do kilku łyżek)
- opcjonalnie: kardamon, cytryna, cynamon itp
*W prawdziwym kremie angielskim używa się tłustego mleka i niewielkiej ilości śmietanki. Krem można zrobić w podobny sposób mieszając składniki lub po prostu tylko z mleka. W wersji dla dzieci pominąć alkohol.
Mleko (i ewentualnie śmietankę/mleczko) zagotować razem z wanilią. Zdjąć z ognia i wlać alkohol. W tym czasie ubić na puszysto żółtka razem ze słodzidłem. Do ubitych żółtek wlewać małym strumieniem zagotowane mleko i jednocześnie miksować, aby nie ściąć żółtek.
Po wlaniu całego mleka przełożyć masę do garneczka w którym gotowało się mleko i postawić na gazie, aż zabulgota, a następnie zdjąć z ognia, wsypać orzechy, zamieszać i ostudzić (najlepiej w kąpieli z zimnej wody i lodu). Ostudzoną masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
Krem można również użyć w tej postaci jako sos do naleśników i deserów na gorąco po zagotowaniu lub na zimno po ostudzeniu :)
Po godzinie wyciągnąć i dokładnie przemieszać, żeby zapobiec powstaniu kryształów lodu. Po każdej kolejnej godzinie znów dokładnie przemieszać. Po 7 godzinach lody powinny być gotowe. Można również użyć maszynki do robienia lodów i po ostudzeniu kremu zrobić w niej lody. Lody bez mieszania również będą dobre :)
Po dłuższym czasie w zamrażalniku lody trzeba wyciągnąć na 10-15 minut i nieco rozmrozić w temperaturze pokojowej, aby zmiękły. Po dodaniu 1 łyżki erytrolu wychodzą dość słodkie, więc proponuję spróbować masy po zagotowaniu przed zamrożeniem.
Jeśli krem się zważy należy dodać odrobinę zimnego mleka i wmiksować w masę. Ale naprawdę o to trudno i zrobienie go jest proste :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRSqxlsEdmDuhoOMJy1uwEIaB2VhXzEPx_A7UHKr0c_MrYUR_cYgNuOH8vOhKq1awL-Wj_ZdK3gbvV7Cr7SorjVtn0MY6a_jm9VJ3jdZmSZ02c2j54pmrb9Ztb8-CL99cKO5YV3VfHLRo/s640/lod1.jpg)
Krem można również użyć w tej postaci jako sos do naleśników i deserów na gorąco po zagotowaniu lub na zimno po ostudzeniu :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiYn9BTln_lXDcj8oca348I1sTtKLGO9D1q25cYiUn7n0J7pNDAYzi0r7Of9bnNMC18xnDRZimZCGGaVvBkr-tVCfQxBu5TMrwCwaEjFIn0ErAb5FRuikHgfIm8J2UjcX8ReCssxPjoeQ/s640/lod2.jpg)
Po dłuższym czasie w zamrażalniku lody trzeba wyciągnąć na 10-15 minut i nieco rozmrozić w temperaturze pokojowej, aby zmiękły. Po dodaniu 1 łyżki erytrolu wychodzą dość słodkie, więc proponuję spróbować masy po zagotowaniu przed zamrożeniem.
*Z pozostałych białek można zrobić:
Poniższe lody są na bazie mleka bez laktozy, orzechów, wanilii, dużej łyżki spirytusu i odrobiny cynamonu słodzone łyżką erytrolu :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEis-ngxEYM4PJUjK3n__U1dZMbiqnOiPG1q378m3HWnxp6qyuyMrgTmBcQV_MGuIzPmGN0bHEPDdDq6BVU7DL2olZxJmRklQde1K3WTKEeoidkFYfi0XHziTAm-1joewMjwXZOjAB9NqRI/s640/lod3.jpg)
B: 7,9
T: 50,5
W: 2,8
Makro (1 porcja na bazie krowiego mleka bez laktozy): około 203 kcal
B: 8,9
T: 16
W: 5,5
Makro (1 porcja na bazie mleczka kokosowego): około 348 kcal
B: 7
T: 33,3
W: 3*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Super pomysly..zostalo mi 11 żółtek po blatach vezowych i szukalam inspuracji co z resztą....bedą zdrowe lody dla dzieci!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że się podobają!
UsuńPozdrawiam serdecznie:)