Bułeczki ze szpinakiem i kurczakiem
Prosiliście o dania na wynos :) Oto kolejna propozycja! Co powiecie na pyszne bułeczki na bazie przepisu na Grahamki ze smakowitymi dodatkami? :) Świetnie trzymają się w dłoni. Wystarczy zawinąć w papier i zabrać ze sobą. Są też niskokaloryczne, więc jeśli planujecie redukcję będą idealne. Mało tego, bo mają niecałe 2 g węglowodanów na sztukę. Na pewno je polubicie jeśli kochacie moje Grahamki! :)
Przepis na 4 bułeczki:
Baza (z przepisu na Grahamki tutaj [klik]):
- 5 jaj
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g łusek babki jajowatej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić. W tym czasie przygotować wypełnienie.
Nadzienie:
- 300 g piersi z kurczaka (można użyć innego mięsa, ale wieprzowe trzeba drobniej posiekać, aby nie wyszło surowe)
- 30 g liści szpinaku
- 50 g pieczarek
- duża szczypta pieprzu i soli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku
Pierś pokroić w średnią kostkę. Obsypać przyprawami i wymieszać. Pieczarki posiekać w plasterki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYmHDVFtmw7bfouubbbPo8uoVJmQymlJxC3WG7_wdgzMDXJUN1-m8QD1YHm4c1TW9sjxLCL21QskVxZx0-U1PWf8rhRrH7_KCWOa4eyB165BuuFEq_NESV0ePD6ubOs_ENVdeJd2y8VJQ/s640/76732186_966684347025945_8169892021721366528_n.jpg)
Podzielić ciasto na 4 części i wyłożyć na blaszkę. Uformować płaskie i duże koła.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVGE1bioeR0dKr1wqY0Nn7FUAz6U-eP4fMaTeXaupRROnmA3qbr3l-cHe7ML_PMAFGegc0PAftoDac4Vgmwtpy9bIByFngrO406Z6RBWUhFXm5UuACgHQGdW8WBTjZwB_nT11mdpKzubI/s640/75291049_426108021671087_722502813032120320_n.jpg)
Są pełne dodatków, bardzo sycące i po prostu idealne jako zdrowy zamiennik obiadu w pracy/na uczelni!:)
Makro (1 bułeczka z dodatkami z przepisu): około 238 kcal
B: 27,6
T: 11,1*
W: 1,8*
*Można użyć innego mięsa, aby zmienić stosunek białka do tłuszczu. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
W: 1,8*
*Można użyć innego mięsa, aby zmienić stosunek białka do tłuszczu. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Czym można zastąpić łusek babki jajowatej?
OdpowiedzUsuń