Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

sobota, 17 lutego 2018

Grahamki (jaja, błonnik, mąka)

Kolejny przepis na pieczywo ląduje na blogu :) Tym razem 3 składnikowe bułeczki bez dodatkowego tłuszczu. Tylko jaja, błonnik i mąka w proporcji 5:30:30. Propozycja dla wszystkich, którym zdarza się, że bułki nie wyrastają lub wycieka tłuszcz. Z tymi to niemożliwe :) Trochę inną, przerobioną wersję bułeczek z serem znajdziecie w poście tutaj [klik].

Przepis na 5 bułeczek:
Jaja rozbełtać w misce widelcem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Można dodać wodę jeśli ciasto szybko zrobi się bardzo gęste. Zostawić ciasto na 2-4 min, a następnie ulepić rękoma bułeczki.  
Można posypać solą i ziołami. Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano.
Po upieczeniu można wyciągnąć od razu z piekarnika lub ostudzić w uchylonym. Nie powinny opaść, bo nie zawierają dodatku ciężkiego tłuszczu. Będą świetne jako dodatek na grilla czy na wycieczkę!
Bułeczki można także upiec w keksówce w formie chlebka. Można ubić jaja mikserem, dodać resztę składników i przelać masę do keksówki. Czas pieczenia identyczny jak bułki.
Makro (1 bułeczka): około 114 kcal
B: 8,3
T: 6,4
W: 1,3*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

45 komentarzy:

  1. Cześć. Jakiej mąki kokosowej i łupin używasz? Nie ma posmaku kokosa albo takiego "grzybowego" od łupin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie mam łupiny firmy Agnex, a mąki testowałam różne, ale najlepsze były: Intenson i Cocostyle (po 15 węgli na 100g) oraz ta Agnex, z której mam teraz łupiny, ale nieco więcej węgli. Bułki nie mają posmaku kokosa, ale podobnie jak inne przepisy z dodatkiem łupin - jest i tutaj lekko wyczuwalna :) Mi zupełnie nie przeszkadza. Z dodatkami smakuje jak grahamka.

      Polecam też zajrzeć na inne przepisy, na pewno znajdą się takie, które przypadną do gustu :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Dodam jako ciekawostkę, że wcześniej miałam łupiny z Intenson a teraz kupiłam inne. I nie spodziewałam się, że łupiny mogą się od siebie różnić. Tamte były fajne, te obecne są słabe :( Nie pamiętam firmy teraz ale są w wypiekach bardziej wyczuwalne, słabiej wiążą. Następnym razem kupię Intenson.

      Usuń
    3. Niestety to samo jest z mąką kokosową, dlatego czasem pojawia się pytanie co zrobić jeśli maką za mocno chłonie i biszkopt wychodzi suchy. Ja też bardzo lubię Intenson zarówno łuski jak i mąkę :)

      Jak znajdzie się jedną, fajną to lepiej przy niej zostać.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. No dokładnie, problem z mąka już omawiałyśmy na instagramie :D Jak się znajdzie dobre, to nie ma co psuć :) A ja kurcze od razu kupiłam 1kg tych łupin :/ No serio się nie spodziewałam... łupiny to łupiny... nic bardziej mylnego ;)

      Usuń
    5. Ze "złych" łupin i mąki polecam pizzerinki, pizzę podwójny ser lub chlebek/pizzę bez jaj ;) Tam nie musi nic rosnąć, więc sprawdzi się idealnie. Sama tak wykorzystuje jeśli wiem, że jest kiepska do bułek ;)

      Usuń
    6. Czy zamiast łupin babki jajowatej można dać zmielone siemię lniane odtłuszczone??

      Usuń
    7. Tak jak pisałam poniżej/wyżej - odradzam, ale jeśli to konieczność to bułki wyjdą z takim zamiennikiem.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. a czym mogę zastąpić jajka? jest w ogóle jakieś pieczywo keto bez jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest na blogu pieczywo bez jajek pt "chrupkie chlebki". Proszę zerknąć.

      Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
    2. Dziękuję :) Już sprawdzam.
      Choć jest tyle świetnych przepisów gdzie są jajka i tak się zastanawiam czym można je zastąpić. Np ostatnio do bułek dodałam zamiast białek siemię lniane wcześniej zalane wodą. Wyszło w miarę ok, ale to jednak nie to samo :)

      Usuń
    3. Niestety pieczenie siemienia nie jest zbyt zdrowe, gdyż zmienia się profil kwasów tłuszczowych na dużo gorsze. Dlatego mam na blogu jedną, bezpieczną opcję na bez jaj ;) Jeden ze zdrowszych zamienników jaj to banan, ale niestety zawiera nieco węglowodanów.
      Pozdrawiam i oby coś fajnego wyszło z wypieków;)

      Usuń
    4. a co z pieczeniem jajek? zwłaszcza żółtka?? co się dzieje z choliną, żelazem i innymi skladnikami odżywczymi po poddaniu ich takiej temp przez tyle czasu?? jak zmienia się tłuszcz zawarty w żółtku poddany takiej temp? a co zostaje z tekstury bialka ...? a może test połóżmy wybite jajo na talerz i stawmy do piekarnika 40 min 180 stopni heh i zbadajmy jakie to dla nas odżywcze.... myśle ze jednak zdrowie w prostocie sie znajduje...przetwarzanie to marnowanie cennego czasu na zachcianki..tak tylko sobie sie zastanawiam..

      Usuń
    5. Oczywiście masz rację :) Najlepsze na surowo, ale też wg naukowców słabiej przyswajalne. Tylko pytanie: czy naprawdę w XXI wieku korzystamy ze źródeł "pewnych" na tyle, by jeść wszystko w wersji minimalnie przetworzonej? Ja jem często surowe żółtka, białka rzadko, ale mimo wszystko jajka to podstawa w przepisach, więc już staram się ograniczać inne przeróbki choćby właśnie tych orzechów, które zazwyczaj zalewam wodą i jem na surowo.

      I wyznaję zasadę: czego sama nie jem to nie polecam innym :)

      Usuń
  3. Pierwsze bułki które nie wylądowały w koszu :D
    Dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to się bardzo cieszę;)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych kolejnych wypieków;)

      Usuń
  4. czy babka płesznik się nada zamiast jajowatej ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trochę inny produkt i bułki mogą mniej urosnąć i nie być takie puszyste.

      Pozdrawiam i proszę zerknąć na inne przepisy bez babki ;)

      Usuń
  5. Czym mozna zastapic babke jajjowata? Moze byc siemue lniane? Jesli tak to zmielone, czy w ziarenkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam wyżej: odradzam nasiona do pieczenia. Bułeczki na pewno nie wyjdą tak puszyste. Lepszą opcją będą otręby.

      Pozdrawiam;)

      Usuń
  6. czy te bułeczki są chociaż delikatnie chrupiące, czy raczej mięciutkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bardziej chrupiące są te drugie z bloga (bułeczki z serem lub na oleju). Tutaj raczej puszyste, lekkie grahamki;)

      Pozdrawiam;)

      Usuń
    2. A czy z tego przepisu wyszedlby chlebek ? Gdyby tak kasę przeładować do formy ? :)

      Usuń
    3. Jedną Pani już próbowała i wyszedł nawet bez foremki. Można uformować rękoma w kształcie bochenka;) W keksowce będzie łatwiej.

      Powodzenia;)

      Usuń
    4. Ooo dziękuję! Alez jesteś szybka z odpowiedziami ! Dziś wypróbuję :)

      Usuń
    5. Trzymam kciuki, żeby się udało :)

      Usuń
  7. Mam takie pytanie, czy zamiast babki jajowatej, moge uzyc poprostu blonnika witalnego firmy intenson, ktory sklada sie z 80% nasion babki plesznik i 20% nasion babki jajowatej ?? Mam cala paczke i chetnie bym zuzyla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale nie gwarantuję, że bułki ładnie urosną na płeszniku.

      Pozdrawiam i udanych eksperymentów :)

      Usuń
  8. Czy zamiast mąki kokosowej można użyć mielone siemię lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale proponuję unikać pieczenia nasionek. Szkoda marnować ich cenne składniki :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Hej, można czymś zastąpić babkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam wyżej: można zastosować ewentualnie otręby (choć przyznam szczerze, że sama ich już dawno nie używam).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. W jaki sposób mam uformować bułeczki jak ciasto jest lejące jak na naleśniki? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie stoi: "zostawić ciasto na 2-4 minuty". Wtedy zgęstnieje i będzie można ulepić bułeczki :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. A jakie powinny być ustawienia piekarnika? Termoobieg, grzałka górna, dolna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój piekarnik nie ma totalnie żadnych ustawień, więc nie podaję nic w przepisach:) Zwykły piekarnik gazowy. Najlepiej spróbować na góra-dół. Bułeczki mi nigdy nie opadły. Myślę, że wyjdą bez problemu :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Nareszcie mi wyszło jadalne pieczywo :) pierwszy był chleb na smalcu - totalnie nie mój smak i wylądował w koszu... Drugi był chlebek biszkoptowy ale coś pokielbasilam z proporcja i i też nie wyszło... A teraz w końcu czuje ze jem bułeczki :),jeszcze tylko proszek zastąpie sodą i będzie git

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że w końcu udało się znaleźć coś, co tak smakuje! :)

      Smacznych bułeczek i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. czy make i babke należy przesiac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma takiej informacji nigdzie - to nie:)


      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  14. Zrobiłam te bułeczki i były całkiem smaczne, dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Warto dodać spulchniacz w postaci np proszku, żeby urosły choć raz zrobiłam bez i też się udały, więc można próbować.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Print