Sernik "Babeczka" z kawałkami czekolady
Klasycznie na koniec roku zawsze publikuję serniczek :) W 2020 na zakończenie malutkie ciasto z kilku składników z przepyszną bezą francuską, spieczoną na górze, a mięciutką pianką w środku! Waniliowy ser, kawałki rozpływającej się czekolady gorzkiej... Brzmi pysznie? Takie jest! Idealne na wieczór z drugą osobą lub do zjedzenia łyżeczką samemu.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUy3Apl4UkIwoLCg5ebRgktoRqIycOcjvfur5vLk5WjcdNesj9JNwpeO608SRcHhSwKMxI6cfXq7sQJxI91UBmpW87IFn9I4Sv_n_fJDciRB1dAvIjR3x8zkYCqfcjh8-VaTLtJ24oh3E/s16000/16.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUy3Apl4UkIwoLCg5ebRgktoRqIycOcjvfur5vLk5WjcdNesj9JNwpeO608SRcHhSwKMxI6cfXq7sQJxI91UBmpW87IFn9I4Sv_n_fJDciRB1dAvIjR3x8zkYCqfcjh8-VaTLtJ24oh3E/s16000/16.jpg)
Przepis na 1 dużą kokilkę (średnica około 12-15cm):
- 2 jaja
- 200 g twarogu tłustego lub półtłustego (użyłam półtłustego bez laktozy)
- 100 g skyra waniliowego lub gęstego mleczka kokosowego*
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (masy nie trzeba dosładzać, ale należy dosłodzić bezę ilością 30 g inuliny lub 30 g erytrolu aby utrzymała strukturę, można kupić w sklepie tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12))
- kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
- 50 g czekolady gorzkiej 85%
*W obu wersjach sernik wychodzi, ale zmieniają się proporcje makroskładników obecne na dole przepisu. Na co dzień nie używam w kuchni skyrów, ale wyjątkowo do tego sernika pasuje idealnie choć w wersji z kokosowym mleczkiem również jest pyszny.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka przełożyć do miski. Żółtka, wanilię, skyr lub mleczko, twaróg wymieszać widelcem na gładką masę. ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgECfnQNvfnCsGNKpGKlNQeQtouyRbHtnFF-CvyBX3j30SnOkCpgRxl2m32fHd9F6NnxezA0N1iV5_k0bFPWP_0Plc9HMYNtJ_-g70waNvGWC_G6NGMuBvfgNPKEqSCSb7ET0JzbHz67KU/w478-h640/134483497_2133619763438888_5144091315538275439_n.jpg)
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę słodzika, ubijać dalej. Wsypać resztę i ubijać jeszcze chwilę. Przełożyć ubite białka na masę serową.
Kokilkę umieścić na blaszce (zapobiega ewentualnym wyciekom masy do piekarnika) i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 25 minut.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsjUGHqn8lzfAXvbHnMdXvhfpnBt7HSHoNwU5sacWG35c8e35x8Tx_5a-S8FaMQR0y3HDURgcPINsJaDDkVFDz8oLivpVFMQKdZQD3fCxabCWWr5_spVNdYtxN4W_Eb9Bdy0-zeglpobk/w426-h640/11.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgECfnQNvfnCsGNKpGKlNQeQtouyRbHtnFF-CvyBX3j30SnOkCpgRxl2m32fHd9F6NnxezA0N1iV5_k0bFPWP_0Plc9HMYNtJ_-g70waNvGWC_G6NGMuBvfgNPKEqSCSb7ET0JzbHz67KU/w478-h640/134483497_2133619763438888_5144091315538275439_n.jpg)
Wrzucić posiekaną czekoladę, wymieszać i przełożyć masę do kokilki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivyRFhO1_dS9ADlBOFtL6plNrCxx1lk8TpFTX09JBnysM8XU4MUkvCNE7MGUc7xd2g_4xHiZH8ECdtGqhuF_3Jg_itU7nbZ-HsdQB1D2wQDE-qr41PLZSQH5eGeOQZ7mjHLLcVNErv70o/w482-h640/133952684_196375425526960_5791308761758599937_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2qy7qNzOQ4zSd5d2KLA8B8E2p8vSLzPN7yDo2pJ3J_1Dp4ZQG3YotE797-1Ybb3rCB0M_pzm7e5dGb8027lN4dVBocigzMFzFq_9MUDDeEPPP9N496KyVxFQUO79SF-cy9lvZSBqa8jw/w478-h640/134901196_245130857012388_7354994464463033027_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsjUGHqn8lzfAXvbHnMdXvhfpnBt7HSHoNwU5sacWG35c8e35x8Tx_5a-S8FaMQR0y3HDURgcPINsJaDDkVFDz8oLivpVFMQKdZQD3fCxabCWWr5_spVNdYtxN4W_Eb9Bdy0-zeglpobk/w426-h640/11.jpg)
Kokilkę, w której piekłam serniczek można dostać w Pepco.
Serniczek smakuje cudownie na ciepło z rozpuszczoną czekoladą!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKlPz-4djsEiDlv-bdzgB4YvoqveccjIvUaCRJMcf9NEOl0fJtBvGA9LlV3-9zuOVWbfGpAjrVFBsUre-_-GCr5Qkwt-6M8yCn9JqU-3qzOFtlfMZNfQYA9rsVjqZJgw2U3iNO8W1fi-s/w426-h640/15.jpg)
Sernik można ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce (masa zesztywnieje i będzie stabilniejsza). Polecam zastosować chłodzenie szczególnie w przypadku sernika z mleczkiem kokosowym, który jest bardziej płynny.
Sernik w obu wersjach na ciepło ma konsystencję półpłynną - do jedzenia łyżeczką. Jest to raczej za duża porcja dla 1 osoby na raz, więc można podzielić na pół - zjeść na ciepło i resztę schłodzić na kolejny dzień. Wersję ze skyrem (czyli większą ilością cukru) polecam zjeść w dniu treningowym.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSgTBABzD7w2nH50ZlUumjECcsPCMzmowhZTyqWOB9PpIuMOKOpt0wTyqCtKxp4I-TlYHVV9EbZrI9P0-3k8MKy9XvGxYbEWdZPCSP45ZG0YsxwO8s5AHG9Iv07Ika3spni3GzNcgMHSw/w640-h426/12.jpg)
B: 63,5
T: 44,6
W: 28,2*
W: 28,2*
Makro (cała porcja z mleczkiem): około 889 kcal
B: 55
T: 63,4
W: 19,4*
W: 19,4*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
![]() |
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Super przepis i proste składniki ;) Będę dziś robić .
OdpowiedzUsuń- BLOG ŚWIETNY
Dziękuję pięknie! Mam nadzieję, że wyszedł przepyszny.
UsuńPozdrawiam serdecznie!