TRYB JASNY/CIEMNY

Histamina i jej rola - dlaczego "puchniesz w oczach" po posiłku mimo zdrowej diety?

Ból brzucha po spożyciu pomidorów, kiszonek, serów, wina i owoców morza? Nudności, migrena, katar, wypryski skórne po zjedzeniu papryki czy masła orzechowego albo tuńczyka z puszki? Obrzęki kończyn po herbacie i kakao czy truskawkach i wędzonej rybie? Obrzęki twarzy oraz kilka kg więcej na wadze "znikąd" mimo zdrowej diety? Publikując ten wpis na Instagramie kilka miesięcy temu naprowadziłam 2 osoby na diagnostykę i potwierdzenie problemu nietolerancji histaminy. Sprawdźcie koniecznie o czym mowa! 

Histamina to cząsteczka zwana aminą, która w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. 
  • to mediator stanów zapalnych, reakcji alergicznych
  • ma udział w układzie krążenia
  • ma udział w układzie oddechowym
  • ma udział w układzie pokarmowym
  • ma udział w układzie nerwowym
  • ma funkcję w obrębie skóry (Buczyłko, 2016) 
W dzisiejszym świecie każdy z nas zna choć jedną osobę z nietolerancją pokarmową lub alergią. Ale czy wiemy, że istnieje także nietolerancja histaminy, która wykazuje bardzo podobne objawy do nietolerancji pokarmowych i alergii?  

Nietolerancja histaminy
Nietolerancja histaminy jest związana z wrodzonym lub nabytym niedoborem enzymu oksydazy diaminowej zwanym DAO lub N-metylo-transferazy-histaminy zwanym HNMT. Objawy nietolerancji histaminy mają związek z jej podwyższonym stężeniem, co może być skutkiem nadmiernego spożycia produktów histaminowych. Nietolerancję można nabyć na skutek przebycia chorób układu pokarmowego, przyjmowania leków i nadmiernego spożycia alkoholu (Buczyłko, 2016)

Prawidłowa fizjologia histaminy
U zdrowej osoby enzym DAO jest wydzielany w odpowiedzi na bodziec lub pokarm zawierający histaminę lub stymulujący organizm do wydzielania histaminy (np. ryba z puszki, pomidory czy alkohol). Po wydzieleniu DAO - enzym ten rozkłada krążącą histaminę do związków imidazolu, po czym zachodzi wydalanie z udziałem nerek - w moczu (Buczyłko, 2016).

Jak zdiagnozować nietolerancję histaminy?
  • Wywiad objawowy 
  • Wykluczenie alergii i nietolerancji
  • Test z PTS (ocena bąbla pohistaminowego po 50 minutach)
  • Określenie ilości histaminy w kale
  • Oznaczenie poziomu enzymu DAO (Buczyłko, 2016)
Objawy nietolerancji histaminy
Bardzo podobne do objawów alergii lub/i nietolerancji pokarmowej! Objawów są dziesiątki i należą do nich: 
  • objawy krążeniowe: tachykardia, wzrost akcji serca, arytmia, nadciśnienie, omdlenie, wstrząs anafilaktyczny i zatrzymanie akcji serca w skrajnych przypadkach
  • objawy pulmonologiczne: duszność, kaszel, świszczący oddech
  • objawy otolaryngologiczne: katar, kichanie, świąd skóry, nieżyt nosa
  • objawy neurologiczne: bóle głowy, migrena
  • objawy dermatologiczne: zapalenie skóry, wypryski, świąd, trądzik, pokrzywka
  • objawy okulistyczne: łzawienie, swędzenie
Inne: zaburzenia miesiączkowania, nudności, wymioty, zaburzenie rytmu dobowego, zaburzenie termoregulacji, bóle brzucha, zaburzenie motoryki jelit, biegunka, obrzęki (Buczyłko, 2016)

Leczenie
  • Dieta niskohistaminowa (wykluczenie lub chociaż mocne ograniczenie produktów stymulujących wydzielanie histaminy lub zawierających histaminę)
  • Suplementacja enzymem DAO (Buczyłko, 2016)
Produkty zawierające histaminę/stymulujące wydzielanie histaminy
  • wszystkie produkty przetworzone: produkty z puszki, produkty pieczone, pakowane, produkty panierowane, konserwy, sosy rybne, sojowe itp, gotowe dania, margaryny, marynowane warzywa i owoce
  • szynki, wędliny i mięsa wędzone
  • ciasta drożdżowe, drożdże
  • sery
  • wino i alkohol
  • awokado, pomidory, szpinak, papryka i kiszonki oraz niektóre warzywa niepodane tutaj
  • ryby przetworzone, ryby z puszki i wędzone
  • owoce morza
  • niektóre owoce (truskawki i cytrusy)
  • niektóre leki
  • czekolada i kakao
  • niektóre przyprawy: pieprz, cynamon
  • herbata
  • keczup, przeciery pomidorowe i paprykowe
  • wieprzowina
  • orzechy
  • strączki
PODSUMOWANIE: Dieta niskohistaminowa nie jest prosta do prowadzenia i zbilansowania przez dietetyka. W skrajnych przypadkach należy po prostu wprowadzić suplementację enzymem (po kontakcie ze specjalistą i pełnej diagnostyce nietolerancji). W pozostałych przypadkach - suplementacja enzymem może być doraźna np. w trakcie imprezy czy wakacji. Jeśli jednak masz nietolerancję - najprostszym sposobem jest zastosowanie diety z eliminacją lub ograniczeniem produktów histaminowych. Jeśli problem dotyczy Ciebie - koniecznie przeanalizuj po których produktach doświadczasz dolegliwości, ponieważ nieleczona nietolerancja histaminy może prowadzić do wstrząsu i zatrzymania akcji serca! Szczególnie jeśli borykasz się z otyłością lub nadwagą i ciężko Ci pozbyć się opuchlizny twarzy czy kończyn, kaszlu, kataru, obrzęków - zastanów się czy problem nie wynika właśnie z nietolerancji histaminy, której pewnie nie podejrzewasz.

Literatura:
Buczyłko K.: Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy. Alergia, 2016, 1: 35-38 

Miłej lektury!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. O raju ..nie sądziłam, że histamina jest w aż tak wielu produktach i wywołuje aż takie reakcje. To mnie Pani zdołowała :(
    Mimo to, oczywiście, bardzo dziękuję za wpis. Niebywale pomocny.
    Pozdrawiam serdecznie,DM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie mamy problemów z nietolerancją to nie ma co się martwić :) Oczywiście gotowce, dania instant zawsze warto ograniczać z innych przyczyn:)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Dziekuje za informacje. .wlasnie czasami puchna mi nogi ..rece ..czuje ze jestem opuchnieta cala ..nie wiedzac od czego ..musze przyjzec sie co jem ..dziekuje pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodów puchnięcia może być wiele, ale jak problem powtarza się po wymienionych wyżej produktach - warto byłoby zrobić testy medyczne.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Dzięki za ten wpis. Syn miał wstrząsy anafilaktyczne. Pobyty w szpitalach: badania, testy i żadnych alergii. I wieczny stres bo nie wiadomo o co chodzi, bo niepewność czy go nie złapie w szkole, na wycieczce. Dopiero badanie poziomu DAO pozwoliło zrozumieć przyczyny. Przy okazji okazało się u mnie też bardzo słabo z poziomem DAO. Moje migreny, nierówne cykle, dziwne katary, spuchnięte oczy i bardzo złe i "dziwne" samopoczucie po "diecie wakacyjnej" serowo-winnej jakoś zebrały się w całość. Pozdrawiam
    Justyna MD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Bardzo przykra historia, ale ze szczęśliwym zakończeniem. Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej skoro wiadomo już co i jak. Trzymam kciuki!

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Witam , jak sobie radzicie z synem a propo diety. Czy dzięki diecie wstrząsy ustały? Jakie czynności podjęliście aby zminimializować ataki ?

      Usuń
  4. Pytanie. Gdzie i jakie badania zrobić w tym kierunku? O jakie skierowanie prosić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testy na nietolerancję są opisane w poście: najczęściej robi się badania genetyczne lub badania aktywności DAO. O ile mi wiadomo niestety nie są refundowane i trzeba robić na własną rękę.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Sylwia , zrobiłaś badania ?

      Usuń
  5. Dzięki za fajny wpis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva