Chleb w jajku jak z dzieciństwa
Chleb w jajku to jedno z takich form podania pieczywa, które zawsze się sprawdzało jako "pełne" danie szczególnie, gdy nie zawsze była możliwość zjedzenia mięsa. Jedliście? Lubicie? Ja uwielbiałam, gdy mama serwowała mi taki specjał :)![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgj0OE3gs260d5J-bmgYe4XJdv5lcfQdNSLESTaxznTTOkr5hBqUFaBvWZTlcttifOSC374aVnw9A6DD8fB-LQxJvtTshuM2BOnI7uY18uZYUuoPo-iX3BvJXBkmpMe8N623CTs76uROfI/s16000/DSC_0227+%25282%2529.JPG)
Przepis na 3 porcje (bułeczki z przepisu na Grahamki z bloga):
- 5 jaj
- 30 g mąki kokosowej
- 30 g łusek babki jajowatej
- 1-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta soli, ulubione zioła
- opcjonalnie: 2-3 łyżki wody
Jaja rozbełtać w misce widelcem, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Można dodać wodę (łyżeczkę, maks. 2-3) jeśli ciasto szybko zrobi się bardzo gęste zbyt szybko. Zostawić ciasto na 2-4 min, a następnie ulepić rękoma 3 bułeczki. Można posypać solą i ziołami. Ja leciutko posypałam sezamem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh-7GFC2a4IDlK5dESvmvXmqQElgdNi2Uhx4b9FIHSb0jXVCXCFa6LNq3isC-e-faFG5-wm3hIPQmzEm_svo-_hcZV9_kY-ThZJL_Pq-5ENE23jgUPK11l5c3zCnguYeKHfboyhTvzz3T8/w360-h640/244503955_944760169586085_9057329713946214692_n.jpg)
Piec 40-45 min w 180 stopniach na rumiano.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOHBEfso98yXWUECqrPPsQTiRSf-4fk339bHMo5wkZhHJ8CtYPk2KRycVBDt_yYmJ1YZw7f4kc8x50ihbnPr01xHPLAnyKjoBkMFhMlsEwtQNcsdbn_xTwlohFtQ9zUpxv5jySEuiK3_U/w360-h640/244415981_416578686752485_8192553373185905619_n.jpg)
Do obtoczenia:
- 3 jajka
- 30 g smalcu do smażenia (lub masła klarowanego) (można kupić tutaj [klik])
- sól, pieprz do smaku
Bułeczki pokroić na cieniutkie kromeczki. Wrzucić do talerza z rozbełtanymi, przyprawionymi jajkami. Obtoczyć z obu stron i usmażyć delikatnie na smalcu.
Najlepiej smakuje na ciepło!
B: 20,3
T: 25,6
W: 2,5*
W: 2,5*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz