TRYB JASNY/CIEMNY

Roladki drobiowe ze szparagami duszone w sosie własnym

Tym razem na blogu nie mój przepis, a mojej mamy! Ja tylko fotografowałam podczas rodzinnego obiadu. Wyszło przepysznie! Wiosennie, lekko i prosto.

Przepis na 10 roladek:
Szparagi krótko zblanszować we wrzątku, nie gotować długo, bo będą jeszcze duszone na patelni. 
Mięso pokroić na 10 plastrów wzdłuż piersi tak, aby były długie i w miarę szerokie. Lekko rozbić na boki i doprawić solą i pieprzem. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, ułożyć plasterek szynki, mozarelli i 2 szparagi. Zwinąć roladę i przebić wykałaczkami, aby utrzymała strukturę. Na patelni rozgrzać masło i umieścić na nim roladki. Krótko obsmażyć z każdej strony i zalać szklanką wody. Doprawić wg uznania (użyłam łyżeczki słodkiej papryki, ziół, soli i pieprzu oraz odrobinki chili). Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolewać wody. Sos nie wyjdzie zbyt gęsty, ale można go zagęścić śmietanką 36% (jak wiecie ja jej nie używam nigdy w swojej kuchni chyba, że gotuję dla innych). Do duszenia można dorzucić posiekanej cebulki.
Roladki smakują pysznie nie tylko na ciepło, ale też na zimno, więc będą smaczną przekąską na imprezę czy na wynos! 
Udekorowałam rzeżuchą! Idealnie pasuje.
Z sosem lub bez - są pyyszne. Brakuje tylko dobrej surówki i mamy obiad!
Makro (1 roladka z 10): około 181 kcal
B: 23,1
T: 7,8
W: 3,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva