Wielkanocna rolada z indyka z pieczarkowo-szpinakowym farszem z wędzonką
Uwielbiam mięsne rolady, a Wy? Przygotowujecie je na święta? U mnie goszczą na stole zawsze w formie na zimno. Ale przyznam się, że uwielbiam je na ciepło!![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJt81TFEddkeuGbXqDD5Z94e6AZgcqrdKFaB6lyRrNmZHATrHlh2jycDu6-7qmLVkqWiaaqLx74DBxyP4Xj26sKjGSmrI92P7i5nx7rKZhGNAlHKx74QqSHgkz0txVv27opXsVhF8lM9QjoQo2esXjgpMWApAAENqM6Atsnsmarodgt4hsw4i7B6lU/s16000/DSC_025711.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJt81TFEddkeuGbXqDD5Z94e6AZgcqrdKFaB6lyRrNmZHATrHlh2jycDu6-7qmLVkqWiaaqLx74DBxyP4Xj26sKjGSmrI92P7i5nx7rKZhGNAlHKx74QqSHgkz0txVv27opXsVhF8lM9QjoQo2esXjgpMWApAAENqM6Atsnsmarodgt4hsw4i7B6lU/s16000/DSC_025711.jpg)
Przepis na 1 roladę (około 5 porcji):
- 800 g mięsa z piersi indyka (użyłam mięsa z bio gospodarstwa tutaj [KLIK])
- 30 g sera żółtego (2 plastry)
- 20 g masła klarowanego (do podsmażenia)
- 50 g cebulki
- 150 g pieczarek
- 50 g wędzonego schabu (użyłam wędliny z bio gospodarstwa tutaj [KLIK])
- 20 g musztardy (2 łyżki)
- 25 g czyli około 1 garść szpinaku
- dodatki: sól, pieprz, papryka, majeranek i zioła do smaku
Na patelni na połowie masła podsmażyć posiekaną cebulkę, a następnie dodać pieczarki starte na tarce. Udusić. Pierś z indyka naciąć wzdłuż (ale nie do końca tak, aby pierś "rozłożyła się na boki"), a następnie rozbić tłuczkiem tak, aby powstał duży prostokąt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiJye3dSA0LLWG_KPZ8ja4kOZDknOnAxvGFkPoRXiNSLoeTAHfeIN7JgsRjh1XP1HwyEuRdmBHCJSOqO4C9HyYcRvj6BInE46P_pKLQL1EInzUSN3MLPL9-y_uZZvMlRkMf09l_02HLO8GtPOGu1YE8ue_gVKRzRDEvotXO9bxWwi0ZE5PAXfig0vD6/w360-h640/277757889_1676449632709151_7350257709155420177_n.jpg)
Posmarować musztardą, posypać przyprawami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhk8ZdCMr14sjTnXVV5_97zuXofmqnJ_9mOyZ8T6mCTjTXlU4IuI2f9BZRubI807Fj6zSXBHdYx8kfVUBKipDCVIKRI3V6NTOFz8qscSRnajGkEQYhvH2T8PKExqAaRQoyYUMtXjphDUIgYrijHvd3UOgUW25y2pDb00t04kKeGXe1nGnP1Zc1tMWoC/w640-h480/277712107_636824241000587_5819735801315749538_n.jpg)
Ułożyć cieniutkie plasterki wędzonki, szpinak, ser i pieczarki z cebulką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiivOv_BpDEUbqBHYqMTYQdf3m80bkZUcEBOYzIPCEAnGqdC2TKMb5QP7aZqIC06Wt5m4HD9qFfPS6Aq-1owijIu5ao99leU_eiI38KMUf0MjO3koVfGaurEPyHbwp59XyyMO9fBb0xvflqqybU6ZCsWVDGviKf4Uad2b18EnKgOSRRtA--Riil66G4/w373-h640/277599670_5047992815281217_8249899559924377129_n.jpg)
Zwinąć w roladę i owinąć nitką. Następnie przesmażyć delikatnie roladę na patelni z masłem, aby zamknąć pory mięsa.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrSEp2qPMJZI3PUj42ZllmD-MP08bLUX8t25NuNfdWahedbEDTu6a1u1nprW7JlNdF3LEPLkv-vHKR2qxj0S-szakVlMu2TXERVfcrLjsO4WwFrF1boLc7f7YvouvPpXXDNXVOvlUw3HMzRjue-4VZ92n6BTyQzZHujrD-gG7ns4RyYwwYP3I-asiz/w360-h640/277838942_369934511678504_632145876552030473_n.jpg)
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioXAulsUf31KzjxecAFWTGxP2lS_hA80Av6ByGBO0RJWnchFwSfgseH61VG74pgyQrwg0NR5-Eks0SdIRmH_VpYXH_rVvtltTNGjmcGULWPm0cOkYdWlLIwwQTAr8mwEl5XZH22HnS2L5-mR3Zpy_ay0p2Y56A2zyUvY9Agcw6v0p-ti30ax83J4Nk/w640-h426/DSC_0264.jpg)
Rolada jest przepyszna!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0FJDciGD6yxPLYvbjeIvLg2HZjZH5AGItat45PHvgTpMFiwYkKFKCQiHdoWqpk19Ack9r8a0iIBGmMn1yu3kyjfkogBtBfVFD4_qy8APajIgzJtgUjh-nSrX34Lq0kxvCjBzlE-dsOhfCSQDv2qy2F6-ZX7Klfo5CKENalkYFUSxhCMTcQeUC5Q4o/w640-h426/DSC_0253.jpg)
Idealna na Wielkanoc!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD_pUOc0YJ-nqUwdiMoYQdIo83W630GAe9uyId2oCgNWD6-zjrfT8ppBkBhQXml09gI78jRFzFCcnpTHhH-YU8uImq7FctySAI6q8Vq_jlQK4ik1F8KFIbxWix78eQKBLx59h6BoKD0WvxPjecbZoOR4tR7PvdogyH_YWfpj3-LVsCgy64P3Px7Ogk/w426-h640/DSC_0262.jpg)
Makro (1 z 5 porcji): około 216 kcal
B: 35,6
T: 7,3
W: 1,7*
W: 1,7*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
![]() |
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz