Mazurek "Łaciaty" laskowo-sezamowy
Obiecałam Mazurki, są i Mazurki :) Trzy wersje, minimalistyczne, ale jakże pyszne! Pierwsza propozycja to mazurek "łaciaty"! Zaraz będą kolejne, dziś blogowo-kulinarne, przedświąteczne szaleństwo :) ![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkKZz3Zwje1pHYrPrSufw3UsZ2aPl9OcJrvqQVsWC2g0Htzg-6BD2U5SlqZrrSIzpbB8frUCsx1joU3VlK1wsVgISZjQrvtDU0U9Z-Q1KHS_NJcs2jksgcMnHS_noLuYfsKEpCCQ5oBSg/s16000/DSC_1010+%25282%2529.JPG)
Przepis:
Na całe ciasto kruche (3 sztuki mazurka lub 3 różne przepisy na mazurek, które są poniżej)
- 1/3 ciasta kruchego z przepisu tutaj [KLIK]
Czyli na 3 mazurki składniki to:
- 1 jajo
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych (można dać mniej, ciasto też wyjdzie)
- 100 g smalcu lub masła (albo oleju kokosowego)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ulepić 3 mazurki w dowolnym kształcie (np. w kształcie jaja jak moje). Boki muszą być wyższe niż środek. Piec około 15 minut w 180 stopniach czyli krócej niż przepis bazowy, bo mazurki będą dość cienkie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5cI_ZGbohcUKtHWGaNAHkXW9dToaee3MH33h1j-vnrAr58zD536jnrCo0QMatFu6_3AYdDqGQwkfJwPtrBCkqZL4EC6l57qO0Kf4WhuZJENd_qaNhG3Y4WDNockHV2CXR7QsySSof2u8/w360-h640/167628632_882331192559259_429492701449653932_n.jpg)
"Łaciata" masa na 1 mazurek:
- 50 g pasty tahini
- 30 g sezamu
- 50 g pasty/masła laskowego
- 20 g mąki migdałowej/mielonych migdałów (mielonych orzechów itp)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Tahini wymieszać z sezamem i wyłożyć masę na cały mazurek. Delikatnie rozsmarować. Masło laskowe i migdały wymieszać również i wyłożyć kleksami na masę sezamową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3bXeeQAcvvHa2msnP6AUCg41-2CnmXztXV5nbUr_qIh-EPWtHw_G43GtJlzO-SrSOGTImTiBktlOfKwcCR7Hih_GvwefD-wqdp25E1ZlafyGYlRCG1DAH25mdXzlMivWPb3xHoJzHIGk/w478-h640/167135772_265265148567508_6202478166409343350_n.jpg)
Udekorować mazurek w dowolny sposób. U mnie jest udekorowany nerkowcami i orzechami macadamia.
Przed podaniem dobrze jest go schłodzić.
Z pozostałych części ciasta możesz wykonać dwa inne mazurki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbGBMAGpMaqFQL2GuneE32XAB0FaY8jbOwh2T1maS4Vx7LlcTbfIa9Knxz7hAT62uJqbBc-C5woxB7cqnGsLvmnEHK73cLQtn2CNDcXYWbL6aY39BG-ZZjU94WHVLuJum_kkQCSxHXhH8/w478-h640/166719345_487972702613948_3779567660032796164_n.jpg)
Makro (1 cały mazurek na cieście ze smalcem i mąką migdałową do masy, bez dekoracji): około 1801 kcal
B: 26,3
T: 168,4
W: 25,6*
W: 25,6*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
![]() |
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz