Mazurek "Malinek" z dżemem malinowym
W tym roku to ostatni przepis mazurkowy :) Wersja malinowa z moim ostatnim odkryciem - pyszny 100% bio dżemik malinowy wylądował na mazurku! Ta propozycja z trzech dzisiejszych jest najlżejsza pod względem kalorycznym:)![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOjc_CLexdXDImhO1kc9NJaT-BOdHCC5kipjsvB3014GTIdLZT7aEA5ZqyIJzPjqw9MNtwjNMsIAsD-KBQ-kF0wPoEURFw4119_EQusE1eqQzmvp0vQ6REpEfycY4j8fojLFuv35OW_Pg/s16000/DSC_1012+%25282%2529.JPG)
Przepis:
Na całe ciasto kruche (3 sztuki mazurka lub 3 różne przepisy na mazurek, które są poniżej)
- 1/3 ciasta kruchego z przepisu tutaj [KLIK]
Czyli na 3 mazurki składniki to:
- 1 jajo
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych (można dać mniej, ciasto też wyjdzie)
- 100 g smalcu lub masła (albo oleju kokosowego)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ulepić 3 mazurki w dowolnym kształcie (np. w kształcie jaja jak moje). Boki muszą być wyższe niż środek. Piec około 15 minut w 180 stopniach czyli krócej niż przepis bazowy, bo mazurki będą dość cienkie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5cI_ZGbohcUKtHWGaNAHkXW9dToaee3MH33h1j-vnrAr58zD536jnrCo0QMatFu6_3AYdDqGQwkfJwPtrBCkqZL4EC6l57qO0Kf4WhuZJENd_qaNhG3Y4WDNockHV2CXR7QsySSof2u8/w360-h640/167628632_882331192559259_429492701449653932_n.jpg)
Malinowa masa na 1 mazurek:
- 100 g dżemu malinowego bio (użyłam tego [KLIK], można kupić z rabatem 12% na hasło: reva12)
Po prostu wyłożyć dżem na mazurek. Delikatnie rozsmarować. Udekorować mazurek w dowolny sposób. U mnie jest udekorowany płatkami migdałowymi i pestkami dyni.
Warto wyłożyć masę bezpośrednio przed podaniem i zjeść od razu po przygotowaniu mazurka, bo dżem może zmiękczyć ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjm-6DUE9Rnu3IvFTPYxQIwRVssDk_C4tagOnyNV_TcYKglU-FtsFVtIFiiXCQCXmu0qzTt05acPEsDkm_-IEkMf1xlAI3z7TYiIp4Z5QJRSCjtKRmIro3stO3Ejx33CbUDHmQSTdXFNQ4/w478-h640/167042316_462783818275312_7567758329628887108_n.jpg)
Z pozostałych części ciasta możesz wykonać dwa inne mazurki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbGBMAGpMaqFQL2GuneE32XAB0FaY8jbOwh2T1maS4Vx7LlcTbfIa9Knxz7hAT62uJqbBc-C5woxB7cqnGsLvmnEHK73cLQtn2CNDcXYWbL6aY39BG-ZZjU94WHVLuJum_kkQCSxHXhH8/w478-h640/166719345_487972702613948_3779567660032796164_n.jpg)
Makro (1 cały mazurek na cieście ze smalcem i mąką malinową, bez dekoracji): około 1012 kcal
B: 10,2
T: 86,8
W:11,8*
W:11,8*
Smacznego!
Zapraszam na stronę na Facebook'u tutaj [kliknij i wejdź].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
Jeśli zechcesz - możesz mnie także wesprzeć przez Patronite tutaj [klik].
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
![]() |
W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12 |
Komentarze
Prześlij komentarz