Lekka zupa z kurczakiem i fasolką
Wprawdzie sezon zimowy wciąż trwa, alee... może macie ochotę na lekką, wiosenną zupkę z fasolką z zalewy? Jeśli tak to zapraszam niżej po przepis :) A jeśli nie macie fasolki z zalewy użyjcie mrożonej. Obie wersje będą pyszne :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdJe9E2KicyZFCl3XDeKJt4QZ0hl4PpWEDl7G5WTLhs3g7hPbyNo7xo-VJcQWA3FcY-GI1drrIc9XV8vgdh2hJIfGYSdUrn6eV7GZ82RWxhf8NaZM8hGljzacgB9xh4b-XnnMvTXz_gqw/s640/zup2.jpg)
- 500 g udka z kurczaka
- 400 g czyli cała puszka mleczka kokosowego (lub kubek śmietanki 36%)
- 250 g kalafiora
- 300 g fasolki szparagowej (mrożonej, świeżej lub z domowej zalewy ze słoika, ja użyłam fasolki w zalewie z kwaskiem cytrynowym bez octu)
- 100 g pora
- 50 g cebuli
- 50 g masła
- 50 g pietruszki (50 g korzenia + garść natki)
- po łyżeczce: sól, pieprz (szczypta), oregano, zioła prowansalskie, bazylia
- 3 liście laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- woda lub bulion (lepszą opcją będzie treściwy bulion, ale na wodzie też pyszna)
Mięso dokładnie umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą lub bulionem (sporo ponad mięso, około 2l) i gotować do miękkości około 40-50 min razem z zielem i liściem laurowym. Por pokroić w plasterki. Korzeń pietruszki pokroić w kostkę. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na patelni. Po 40-50 min do zupy wrzucić cebulę razem z masłem z patelni, por, pietruszkę oraz różyczki kalafiora (oraz fasolkę jeśli używana jest mrożona) i gotować dalej na małym ogniu około 20 min. Doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucić siekaną natkę pietruszki oraz fasolkę z zalewy, wlać mleczko lub śmietankę, jeszcze chwilę pogotować i wyłączyć gaz. Wyciągnąć mięso i poszarpać na kawałki, a następnie znów umieścić w zupie. Można też zabielać mleczkiem lub śmietaną bezpośrednio na talerzu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiiCTASW3lQGU50YSwPvPIFW_QaCOzzcM44nxpMwxTovxSK4H01BwBjSeh4OUevdMTbGCLBM5Er53yRusxu3wxt01m1li6Hoa_WQMeg0ZKkyhT0kM-GWX5S_u8pcpANLiMbU797Dcmongw/s640/zup1.jpg)
B: 17
T: 28,9
W: 7,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz