Piankowe batony truskawkowe
Walentynki dotarły i na bloga :) To jak Panowie? Przygotujecie swoim wybrankom pyszne batoniki piankowe? Zapewniam, że są niezwykle proste i na pewno dacie radę. Panie na pewno odwdzięczą się pyszną kolacją przy świecach :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi6J_pj8BBXGgcmP5vgY45lmmszPFXtnvfcufI1d1ISBawTVlebEfMCudKS3eKonTwtB-OpzzOZYTBRbp_ZwDekrHhyW-rGkW31zJ_LJ1-T4eiHv1DtpaDZ-SbZ1UDj31O3JRC3VplQvko/s640/baton2.jpg)
Przepis na około 11 sztuk:
- 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
- 200 g truskawek (mrożone lub świeże)
- 30 g żelatyny (lub agaru w wersji wegańskiej)
- 50 g nasion chia
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Podgrzać mleko kokosowe na gorąco (ale nie zagotować), zdjąć z gazu i wsypać żelatynę. Blendować całość około 3-4 minut, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Nastepnie dodać truskawki, chia i miksować jeszcze minutkę do całkowitego połączenia. Spróbować masy i ewentualnie dosłodzić. Masa powinna się nieco spienić po blendowaniu. Wylać całość do foremki (u mnie keksówka o długości 35 cm) lub silikonowych form wyłożonych woreczkiem lub folią spożywczą. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjR6HJR9lVv-ti5_EuS63BjMuOXq4yfR_1DAmYRtJWnn1KKic29K79Y7T7UP3-VmpOt5eyA8fGPG7GpoCUdpzpJLSyXbTNfFsgggK1uOoPEHC4gmZoIyeDh3ePpo2O-f8lbAINamjpR0KY/s640/bato1.jpg)
Po stężeniu batony pokroić na kawałki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinD3CGghTPCkcUR6Mvo-QdiFAGZSoqEb3gCPtnoIi8iGPV_fHiA1s3xgscu-wkC1lMIeEnoCJqAVLP4Rvu5tLsBCZXBFvPgFCf65NvEIz2EuzhklN0Udbp6XS6Z1131tfq6oOcVXuCM2E/s640/baton4.jpg)
Zjeść od razu lub obtoczyć w wiórkach kokosowych, orzechach, mące kokosowej, odżywce białkowej itp.... :) Posypka łatwo się przykleja. Na zdjęciu batony z wiórkami kokosowymi oraz bez posypki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir41LJD0t4fj32axdNrVO-hspLiQl3IBe9Lq9TNRA1PpgxcBwi_hiv_CPRz53AkyK6lIJHlQ2k6AgP1Vkhw31jMsmfG59eIA4xPnr1g5eTSXni0XnRkzLery2o_TwsxbTLmDDNhGupBTA/s640/baton3.jpg)
Makro (1 baton bez posypki): około 97 kcal
B: 3,8
T: 8
W: 1,6*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Propozycja moja jest taka, żeby blendować mleko z żelatyną i dopiero potem wrzucać powoli zamrożone truskawki (jeśli macie mocne blendery, bo nie każdy da radę). Spowoduje to prawie natychmiastowe zastygnięcie galaretki ;)
OdpowiedzUsuńHmm nie wzięłam tego pod uwagę. Zaraz poprawie, dziękuję i pozdrawiam serdecznie;)
Usuń