Baletki czyli tradycyjne ciasteczka z dżemem i makiem
Ciasteczka z domowych biszkoptów, maczane w maku i przekładane dżemem. Koniecznie domowym. Zawsze można je było kupić w sklepach na wagę. Wiecie o kim mowa? O baletkach! Dziś na blogu w wersji low carb :) Zjadłam wszystkie 5 na raz do kawy czyli... są przepyszne. Musicie uwierzyć na słowo albo po prostu je zrobić sami i ocenić :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgCIHrFFh-Gm0ZXAS7Pnxw2KX2qcC3NYD4KFwAY3tB39cxxhzJ-tQcN0zvoNHXNDO0fHqvKI_hFRvXPjbpOz0TNkBSmwIKjLB8H2lbSuy-M7xgUL3BsZDs1v-U0ofzBXoXS_-pKud5PCCA/s640/bis3.jpg)
Do nadzienia:
- 150 g mrożonych lub świeżych jagód (lub innych owoców)
- 15 g nasion chia
Jagody rozgnieść widelcem na miazgę, gotować w rondelku całość około 10 min na małym gazie, aż puszczą sok i lekko zgęstnieją. Ściągnąć z gazu, dodać nasiona chia i odstawić do zgęstnienia prawie jak na dżem.
Dodatkowo:
- 10 g maku
- 30 g śmietanki 36% (lub mleka kokosowego/migdałowego albo innego)
Połowę biszkoptów namoczyć w śmietance i obtoczyć z jednej strony w maku.
Następnie na druga połowę biszkoptów (bez maku) nałożyć po łyżce gęstego dżemu z jagód. Przykryć biszkoptem z makiem i lekko docisnąć. W podobny sposób złożyć resztę ciastek. Można też obtoczyć w maku wszystkie biszkopty zamiast tylko z jednej strony.
Długo nie postoją, ale jeśli przetrwają to przechowujemy w lodówce :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3a85zY1gPEmZ6fkXCaN-sEc6QjpC72C0u1RdQaSsnP0TgiHZY933ag-vSEje2roLxjWFJWz8fht44Xwla_erZPSJb1fKw9I_UhvQuVCLqgPtT3bblrIZNCcIrdAWJKilm7hCgd9kHXUU/s640/bis.jpg)
Makro (1 ciastko umoczone w mleczku kokosowym z jagodowym dżemem): około 139 kcal
B: 3,6
T: 11,3
W: 5,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz