Łaciate muffiny z czekoladową polewą
Podobno bardzo polubiliście moją Kinder Kanapkę z przepisu na blogu tutaj [klik]. A co Wy na podobne do niej, równie mięciutkie, wilgotne i puszyste muffinki łaciate z polewą czekoladową? Gwarantuję, że są baaaaaaaardzo czekoladowe i delikatnie waniliowe z nutką kardamonu. Kokosa nie czuć. Wyglądają jak grzybki prawda? Taki powiew jesieni w lutym :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZRWt49WK4LhfIISu6pseIL4ChUyP8dOFfjEtz4CiY8ipMyvuxZZwVFpaTtEYoQVunzu6V8D8URm6EaZl26mtvJ7l8RQRPFjHnoJwPbz6-3cGK2LmpRQ29hJKZJr6u6wK6E14U5u4Jt3Y/s640/grz1.jpg)
Przepis na 4 muffinki ze zdjęcia:
- 2 jaja
- 50 ml mleczka kokosowego (lub śmietanki 36%)
- 30 g rozpuszczonego masła (lub oleju kokosowego albo smalcu)
- 20 g mąki kokosowej
- 5 g kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół malutkiej łyżeczki sody i łyżeczka octu jabłkowego)
- opcjonalnie: szczypta kardamonu, cynamonu
- opcjonalnie: aromat waniliowy (kilka kropel) lub ziarenka z laski wanilii
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia (2-3 łyżki maksymalnie)
Jaja spienić ze słodzidłem na puszystą masę (miksować około 2-3 min), dodać olej, mąkę, przyprawy i 40 g mleczka kokosowego (należy odlać wcześniej 2 łyżki). Zmiksować do połączenia składników. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany jak na racuchy (jeśli jest zbyt rzadka dodać ciut mąki, jeśli gęsta dolać odrobinkę mleka). Połowę masy wyłożyć łyżką do foremek na muffiny. Do drugiej połowy dodać 5 g kakao i pozostałe 10 g (około dwie łyżki) mleczka kokosowego (lub śmietanki). Zmiksować do połączenia składników i wyłożyć na białą masę do foremek.
Można pomieszać wykałaczką obie masy i zrobić wzorki. Piec 20 min w 180 stopniach, aż muffinki urosną, a ich boki się zarumienią. Ostudzić.
Przepis na polewę:![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkMZPKZDwGYO531dP4yv06fZIv_Ydx037DtRDbDMmk3XdQYP5fb0OEsGL9P7RvPYpZjJ2MTlvKIvOt4ATkEQ0d8VTDvzhk7LiP5MZI7AR3e_fEs1UR5HpwTvwlw9y-5WDcGxCmwT8-Z2Q/s640/muf11.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjML8u9NGm31jmudRom6Mu0teabEbnaa_T5EAgiUH1NGTrTFgjLas_Q2FH-bq6Uilb1efF72_av9WUIXDnxI155GOtHNAdOrwBwmv1fH4EayC86nS5Gc52icxAzJeNTl9Uo3Ro3m2-pXSM/s640/mufff.jpg)
- pół porcji polewy z przepisu tutaj [klik] (tym razem użyłam mleczka kokosowego zamiast wody)
Przygotować pół porcji polewy zgodnie z przepisem i ostudzić, a następnie oblać muffinki lub maczać w polewie zanurzając do góry nogami.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtrMT75EFIn85AEhxKQ4HvUu74Q92MNtKNsWnv9RdKMB_QNNR6sGd8uej3wKqZcOwzFtPo5JtAg1wRBwXFjzgPncrKuQivsahmSvesrikGRZcJoDxcy-fdigpmeGGcbakIkSpMRP3rYlA/s640/grz4.jpg)
Muffinki można dowolnie udekorować np posypać orzeszkami lub chipsami kokosowymi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3DvAJ9AtHUZPq_vIiXVAzfPDTEJcszT9PMMJyl12eTbFT02GmGxDHYqV5yK6X5buM98G9_miQ2QgpARo5zoY1lnK7MIg3Vy4JTG0FtT0eoZ1DqCbbBGbamXbLR3_KSsXVSTSr1zM4Hh4/s640/grz2.jpg)
B: 5,3
T: 15,6
W: 1,5*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wyglądają szałowo! Na pewno wypróbuję, akurat mam wszystkie składniki :)
OdpowiedzUsuńSą mięciutkie i pyszne. Na pewno będą smakować :)
UsuńPozdrawiam :)
zrobilam tak gofry..troche kruche...
UsuńDo gofrów warto dodać odrobinę łusek babki. Wtedy są miękkie i chrupiące, a nie tak suche jak na samej kokosowej;) Jest taki przepis na blogu.
UsuńPozdrawiam;)