Zapiekanka na cieście chlebowym
Dziś na blogu zapiekanka na grubym cieście z Waszego ulubionego chlebka na smalcu :) Kto się skusi? :) Jest naprawdę stabilna i idealnie nadaje się na wynos do pracy czy na zajęcia. Albo po prostu na ciepło do zjedzenia na obiad :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjrYIjYQotthzRjODvTG8Rt29-SZv6BpnCqHDLz3cXspTPlAgzRNs_emTObG_JjW1oBohh_HOMs6oNMy9ChkS8qrRExV0Iz3aqGPsBR24mqzgEQK8IQdAv5ULYNAEOBjGA_WTBVkBYALM/s640/zapiek1.jpg)
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm czyli 8 kawałków ze zdjęcia:
Spód:
- chlebek na smalcu z przepisu tutaj [klik] (tym razem użyłam ciasta na chleb na smalcu)
- lub lżejsze ciasto z bułeczek grahamek z przepisu tutaj [klik]
Wymieszać razem wszystkie składniki z przepisu na chleb lub bułki. Dodać sól, zioła, pieprz i wyłożyć ciasto do foremki. Odstawić, a w tym czasie przygotować dodatki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiA0YS2mXYD6uQQASDKOOs_jH-ia-vljeTqcpirU7BG5JQ-RttM-IIh3JWKFiPPEA5_yx55ZWIfnX_7Op-zQ1jlKau37SyFF-Ngb4nRpMAMv2p-d1ircxGEy3XPxhure9_g4iyX6GmZ3rk/s640/zap1.jpg)
Dodatkowo:
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki i wołowe)
- 250 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- opcjonalnie: inne dodatki np: cukinia, brokuły, kalafior, bakłażan, mozarella, kurczak, karkówka itp
- sól, pieprz, zioła, papryka, przyprawy, czosnek, cebulka
Mięso mielone wymieszać z przyprawami i wyrobić. Wyłożyć na spód.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh1J4KCZhSEyoTeDoqZYxsofFpkA81Q0KHE-GJxmHgPMm6EndumABIegfUU5Nm4HBmoOvZphawR8Y24p0hEqEXUP2D9s6RxmM_6WlchJcbUS0WkiDlk_PGUfwo_N8HOaIy6k7Qks3IL9Js/s640/zap2.jpg)
Na górę ułożyć pokrojone pieczarki i posypać przyprawami oraz solą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7VM2omESEz8dVZuThVC1Y5JoluggkMQfu91Pm7wRKr9iDXDdXZMNHPK9tSGSYDAJ2QIXkVA77v7oVZPYtNjiEtzq_jiOCvRJYjRBl6RStvhcdAt5YpdyiOWkG8LsV209f56f-ip0AO84/s640/zap3.jpg)
Na wierzch wysypać starty ser.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixhIqvcABfddYQWcmB3wmCpk7JStKhyjD_pyXI0Qapx97nfFWmGq2T_qVpI7WQvNTjuMyjFsznPIa4-g48fcQpC5d1VKoMbzNnUOVxPSi3XuukMzx1jTXxCANwTRXKqUyyJSOJYb4Q3U0/s640/zap4.jpg)
Piec około 50-55 min w 180 stopniach do zarumienienia boków zapiekanki i sera. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim zapiekankę na 15 min (wchłonie wtedy wszystkie wytopione płyny i zrobi się stabilniejsza).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnyJJ5sswe_w0i5Ix7DZ-ELLGT9OYS6NfPYdMbqPPmzFf404IcJW9Kn-zAcGlotYNvU0CUMjItR9rGu-AD_2qk0W4eusy72FNVVLhkNGfqy1ybZB5Z2Ag3NvuvH5Ah8WZXwNaNKkgAksU/s640/zapieka2.jpg)
Makro (1 z 8 porcji z mięsem wołowo-wieprzowym, serem i pieczarkami na cieście chlebowym): około 362 kcal
B: 21,7T: 28,7
W: 1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wygląda tak smacznie! Będę musiała wypróbować :>
OdpowiedzUsuńSą tutaj tak ciekawe przepisy, że zostanę na dłużej :)
Zapraszam! I pozdrawiam serdecznie :)
Usuń