Pieczarkowy hamburger
Pyszny, mięciutki, a jednocześnie chrupiący burger, którego często Wam polecam dziś ląduje na blogu. Pewnie większość z Was go zna, aleee... mamy tu też nowicjuszy i dziś opcja specjalnie dla Was :) Pamiętajcie, że na blogu jest też druga, równie pyszna wersja hamburgera bez bułki. Przepis znajdziecie tutaj [klik].
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEYTRepoo60ijv4hbcLdEGqdr0Qab5VIwPXw1-YCVA0r6B4AS0Z8GYsfDtFibqsMR3515kuCSxO5iQ9vnMyTf9XGMy8LDDaKVZ9b7nnUiWdCVhZRUw-yzlzTEVdViPkAI75BS4gLFyRes/s640/bur11.jpg)
Składniki na 1 hamburger:
- 2 duże pieczarki (moje miały aż 210 g)
- 100 mięsa mielonego
- 40 g sera żółtego w plasterkach
- 30 g ogórka zielonego (kilka plasterków)
- 50 g pomidora (kilka plasterków)
- 30 g smalcu/oleju kokosowego do smażenia
- sól, pieprz, zioła
- opcjonalnie: smażony boczek, majonez, ogórek kiszony, sałata, domowy keczup itp*
*Na adaptacji radzę nie szaleć z sosami.
Odciąć ogonki pieczarek i drobno posiekać. Połączyć z mięsem i wyrabiać, aż puści "klej". Uformować kotlet. Główki pieczarek podsmażyć na miękko na smalcu. Równocześnie z nimi usmażyć kotlet.
Na podsmażoną pieczarkę nałożyć ser, ogórka, kotlet, pomidora i inne dodatki, a następnie przykryć druga pieczarką. Podawać z ulubionym sosem lub bez, ale koniecznie na gorąco :) Burgera można przygotowac również na grillu :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjE09aIxutCh1H7BjKM8hlyVX3coAzUrHHVa5ceXAthMZXYKspgTbhqjWItoRdreShRN66b2_tOa7lTTQyrGNAAolJWSy8i-U-nc3vh6H7-UidaStYEGyEvDuZr7ia6v47qGRE0hX6zHl0/s640/bur2.jpg)
B: 35,4
T: 59,4
W: 8,2*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wygląda smakowicie, szczególnie że smażone pieczarki same są przepyszne. Nada się do odgrzania w mikrofali? Do pracy bym sobie robił :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Dobrze by było go usztywnić patyczkiem, żeby trzymał strukturę i owinąć folią;) Pieczarki mogą puścić trochę wody najwyżej, ale i tak będzie pycha;)
UsuńPozdrawiam i smacznego ;)