Polecany post

Gęstość odżywcza czy oszustwa na diecie? Sprawdź dlaczego warto dbać o kompozycję posiłków!

Wchodzimy na wyższy poziom żywienia w poniedziałek? TAK!  Dziś na blogu wpis o tym dlaczego tak często polecam Wam zasadę 5:2 - 5 dni czyste...

Bądź na bieżąco! Obserwuj nowości przez mail

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

środa, 31 marca 2021

Mazurek "Łaciaty" laskowo-sezamowy

Obiecałam Mazurki, są i Mazurki :) Trzy wersje, minimalistyczne, ale jakże pyszne! Pierwsza propozycja to mazurek "łaciaty"! Zaraz będą kolejne, dziś blogowo-kulinarne, przedświąteczne szaleństwo :) 

Przepis:
Na całe ciasto kruche (3 sztuki mazurka lub 3 różne przepisy na mazurek, które są poniżej) 
  • 1/3 ciasta kruchego z przepisu tutaj [KLIK]
Czyli na 3 mazurki składniki to:
  • 1 jajo
  • 50 g mąki kokosowej 
  • 100 g wiórków kokosowych (można dać mniej, ciasto też wyjdzie)
  • 100 g smalcu lub masła (albo oleju kokosowego)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Składniki wymieszać razem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ulepić 3 mazurki w dowolnym kształcie (np. w kształcie jaja jak moje). Boki muszą być wyższe niż środek. Piec około 15 minut w 180 stopniach czyli krócej niż przepis bazowy, bo mazurki będą dość cienkie.

"Łaciata" masa na 1 mazurek:
  • 50 g pasty tahini 
  • 30 g sezamu
  • 50 g pasty/masła laskowego
  • 20 g mąki migdałowej/mielonych migdałów (mielonych orzechów itp)
  • opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Tahini wymieszać z sezamem i wyłożyć masę na cały mazurek. Delikatnie rozsmarować. Masło laskowe i migdały wymieszać również i wyłożyć kleksami na masę sezamową. 
Udekorować mazurek w dowolny sposób. U mnie jest udekorowany nerkowcami i orzechami macadamia.
Przed podaniem dobrze jest go schłodzić.
Wszystkie składniki do ciasta można kupić w sklepie www.foodforce.pl z 12% rabatem na hasło: reva12
Z pozostałych części ciasta możesz wykonać dwa inne mazurki! 
Makro (1 cały mazurek na cieście ze smalcem i mąką migdałową do masy, bez dekoracji): około 1801 kcal
B: 26,3
T: 168,4
W: 25,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Bądź na bieżąco! Obserwuj przez mail

Print