Fasolka z kolendrą (w zalewie bez octu na zimę)
Dostaliście kiedyś ode mnie przepis na zupkę z fasolką z zalewy przepis tutaj [klik]. Ale nie dostaliście przepisu jak ją przygotować! To nic, nadrabiam dziś :) Prosty przepis na fasolkę w zalewie z kwasku i solanki!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqb6_UO1VkCRaQdAiMke9fRIWkMqDuskiNroXRv7nHTxv1etDnRrZipX2UunTW8EOjRzZ6-98kSha03IkKQGdJn9tQInBiDz7CasFKvqRaOVRHsiIBbfBz5z0mj0Pv8FW2pHfYdxLIxOo/s640/2018-08-18_12.18.59+%25282%2529.jpg)
- 1 kg fasolki szparagowej
Zalewa:
- 2,5 l wrzątku
- 2 łyżki soli himalajskiej lub kłodawskiej
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego*
- do każdego słoika:
- 1 liśc laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3-4 ziarenka kolendry
*Na opakowaniu z kwaskiem cytrynowym znajdziemy: 1/4 łyżeczki kwasku na około 1 l zalewy i podobnych proporcji się trzymałam. Rok temu dałam więcej kwasku i był mocniej wyczuwalny, ale jeśli ktoś lub to można dać szczyptę więcej.
Fasolkę gotować w osolonym wrzątku przez około 5-6 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg4Wfa0IoIM8G4nBcjQprGaXyaHU8XNzrFlbo-q1qDXaI-MV-FrN3XhyphenhyphenL6Rqn4LTW9jGxzVlxPDUWFBlUTzRrEZ5gQ6xx2ZI5v-y6wIXi-TnVb1dR95KvsVgGNY5XHnfi1aZSFBT24xIuY/s640/2018-08-18_11.40.27.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgs0-3KEivN9ejowAiEgIvRS8rDZKZXvQOwR9KVadlAC_cTdF-4qR_OYtrZ9N4J50AybRPmBBCP5dS-iZnPVm8ONcd5RmEMJ45n3_RvLJxOcDVG3QSMiTEaONchteShioqb-SAyBeSG_8s/s640/2018-08-18_11.42.26.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8Jk1AT0-eVSeXzNzvKoaIabTmlR4lWYZ0O7NpmJfaBPDXJmbCyufQEiXU9WsVW6iObsSHbZmR2tobZzXGUaPuDkfOPayuMeGkTIN0Sv5n_xl3ZENnn4kBHXvTuUdJEzxGYU529G0UQ48/s640/2018-08-18_12.20.10.jpg)
Rok temu moje słoiki spokojnie stały do zimy, a fasolka była pyszna :) Z takiej fasolki można przygotować pyszną zupkę w zimie z przepisu tutaj [klik]. Można jej również użyć do mięsa, do sałatek czy jeść prosto ze słoika. Ma przyjemny, gazowany, cytrynowy aromat :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiork-0_THmIz_In19OgER4KG8g6-wE9I3FGpMNCLY98jQfIf5PIU-3S5tSnwWw_DzX3brjQGjbG8_TsPqFBZRwRgJlf8V0hzLcHjRSQ7i0A-Ugl4eQoG5hPmJK72F3fsfh1M8cClHifdA/s640/2018-08-18_12.23.02.jpg)
Makro (100 g surowej fasolki): około 19 kcal
B: 1,4
T: 0,1
W: 2,1*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz