Tarta na zimno z borówkami i galaretką
Kto ma dość upałów ręka w górę! Myślę, że doskwierają wszystkim... A co powiecie na pyszną, czekoladową tartę z maślano-orzechowym spodem ,orzeźwiającą galaretką i borówkami? :) Oczywiście na zimno! Podana z mrożoną kawą smakuje wyśmienicie :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8cDh_J9nlL4JDsjiiMFbrK-2mk0JNcWCQEq2Fa4Y9Yuor56DGzgT18_1LhImS0syrzGYAN2lt3BhfRe3VYvB8nPDMO5u_t4Fy8hyphenhyphendKtDONjgMnXj824YLYBDZNHogGvJtkwOAbqEyYJU/s640/2018-08-02_20.21.59.jpg)
Przepis na tortownicę o średnicy 25cm (8 kawałków tarty):
Spód:
- 100 g masła (ewentualnie olej kokosowy)*
- 150 g zmielonych orzechów np laskowych (lub mąki migdałowej albo zmielonych wiórków kokosowych)
- szczypta soli
- opcjonalnie: cynamon, kardamon, wanilia
*Z olejem spód będzie dużo twardszy po schłodzeniu. Spód na bazie masła jest miękki, ale trzyma strukturę.
Rozpuścić masło w garnku. Zdjać z ognia, dodać sól i orzechy oraz ewentualne przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć gęstą masę na spód tortownicy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinho4TsFUa-0DWgljrm3htEZyST2t_qHDTjYK-J4EBPSH0T20CiHZ6K3P3geebxlPU7mArK3migdAAgPFTuzPNbjzIwf0xEwlnvsJq0MY_Wnxe8kKK-GP9EgGkT8MkbBPASDvYO_3V0xg/s640/2018-08-02_20.17.56.jpg)
Masa czekoladowa:
- 300 g śmietany 36% (a także 30% lub kwaśnej 18% albo puszka mleczka kokosowego w wersji bez nabiału)
- 40 g odżywki białkowej o czekoladowym smaku (zamiennie zmielone orzechy, wiórki, starta na tarce gorzka czekolada lub masło orzechowe, można również całkiem pominąć ten składnik i zrobić masę do tarty z samym kakao)
- 10 g gorzkiego kakao
- 15 g żelatyny + 50 g gorącej wody do rozpuszczenia (zamiennie agar agar, uwaga tężeje w temperaturze pokojowej!)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Śmietanę (lub mleczko) dokładnie wymieszać z odżywką (lub np orzechami), kakao i rozpuszczoną w wodzie, ostudzoną żelatyną. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Wstawić na 10 minut do lodówki, aby masa lekko zgęstniała. W tym czasie przygotować galaretkę na wierzch tarty.
Na wierzch:
- 250 g świeżych borówek (lub innych owoców np malin, jagód)
- 25 g soku z cytryny (sok z połówki cytryny)
- 10 g żelatyny + 100 g wody do rozpuszczenia (zamiennie agar agar, uwaga tężeje w temperaturze pokojowej!)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny, posmakować i ewentualnie dosłodzić. Odstawić do ostudzenia. Owoce umyć i osuszyć.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2NorAazFpNMOcLOFfXMhiPviRCm_c3YSoLxmM4dJxTEu51GapRGi5w_s_tN61IndEtwcQiH_A7cPtSBaUcJnCMHGl7P1wJsftzBAlAAj6iSChnv76p5jgnRm1Jhth8vG7F7-rQYzPY4E/s640/2018-08-02_20.19.49.jpg)
W tym czasie wylać na przygotowany spód czekoladową, gęstą masę. Wstawić na minimum 30 minut do lodówki, masa powinna całkowicie stężeć. Następnie na wierzch wyłożyć równo borówki i delikatnie zalać je ostudzoną galaretką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfqETcwfbKJcmMZ2PqMESWOd1XKL9qjIkp8yLg_S8yPT7s79VfQngg-bzKxMwTLrF2kfQgDdsaf01Wj4ua9CKarp6Co-0KPtpWqhkiw8qwg2M2Li-p6oUBmVjulED9J7sN3B2tPXzG36U/s640/2018-08-02_20.18.53.jpg)
Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie tarta powinna być gotowa do jedzenia :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgy9L5jB0Xx2brfctKI-15G52NTSEA7otb8gq2vbeFhu0qv-v2QhkN7iacrOY_htxUBoeGCnOpFcZBCi2gkhY4-oniJLI6itUlCeFHN2bGGrGqWyz6S8EbHzoWAFXS2dJOrP5D0NKlJ398/s640/2018-08-02_20.20.51.jpg)
Idealny deser na gorący, upalny letni dzień. Na zdjęciach tarta z odżywką i kakao na maślano-orzechowym spodzie :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg1EFzDA-FTZoPB8Si5ug5Cn_eo3zQcqBerlNdSKZ0jUsZm8nR1cEaKRk7gsj3-YLpBTlth97POs15xxlwlAsLqmLZJLoTVG4Fm4MFKd8yF3xuvDu8vEAv0tCHQ8ExlSA1IrzMWk7MqLtA/s640/2018-08-02_20.23.21.jpg)
Makro (1 porcja z orzechami laskowymi i masłem w spodzie, śmietanką 36% i odżywką w masie): około 399 kcal
B: 11
T: 35,6
W: 7,5*
*Węglowodany pochodzą głównie z borówek. Można użyć innych owoców o znikomej ilości węglowodanów np jeżyn.
*Węglowodany pochodzą głównie z borówek. Można użyć innych owoców o znikomej ilości węglowodanów np jeżyn.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz