Krem z pieczonych warzyw z pulpecikami
Papryka, cukinia, dynia - to sezonowe trio dziś gości na blogu w postaci pysznego, lekko ostrego kremu z dodatkiem mini pulpecików :) Chętni?:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhU54lKiYs5iIcednNW4-p4VHwLMdVDGmA3-g8W7jC87AtNrEYE7VqygS0gYBzCpT_qElVPKJ5ItcuYrQMsOwgMYatlWKgomILWLhF7DpBLQQ-2oWKKVEJdm-_0r4yfCQ1BzKhQPht8gso/s640/2018-08-12_19.49.39.jpg)
- 300 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej i wołowiny)
- 80 g cebuli (50 g do kremu i 30 g do pulpecików)
- 1 jajo
- 60 g smalcu lub masła (30 g do warzyw, 10 g do smażenia cebulki i 20 g do smażenia pulpecików)
- 5 g łusek babki jajowatej (można pominąć, ale dzięki temu pulpeciki mają zwartą strukturę)
- 250 g dyni (użyłam hokkaido)
- 150 g czerwonej papryki
- 150 g cukinii
- sól, pieprz, oregano, chili, papryka słodka i ostra, kolendra, bazylia, suszony czosnek
Dynię, cukinię, paprykę i cebulę (50 g) pokroić na mniejsze kawałki. Całość umieścić na blaszce lub w foremce. Roztopiony smalec (lub masło) wymieszać z przyprawami i solą. Zalać warzywa i dokładnie wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfBSonQHQHdK83a_wjS00xZGe6Q6t3DsnFhr5qdU0QebHij_f-iElWccxOx6od4BK68iILzXIE1wR43QpHGbvCEaWTo6BDjnWssqcWax-DEIcrPae1wt_rClR1lMLhpV4ghzMPtIwk6hU/s640/2018-08-12_20.03.05.jpg)
Tak przygotowane warzywa piec 40-45 minut w 200 stopniach. Następnie można zdjąć skórkę z papryki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-UkkGrAWBxcKy6M5DSyWmvC6tUoviH32NCt7SUi_QMn3mJc_dNcHU1f4kdztbB8qt0XH5HBW7VNAT51S68rrAWbwxlQ9Au6e-PnAoldl62LSLcsLBn0lj5okDn7qpDazdhLwOiAmnJ7s/s640/2018-08-12_19.40.52.jpg)
Na smalcu podsmażyć cebulkę (30 g) pokrojoną w kostkę. Do mięsa mielonego wbić jajo, doprawić ziołami, wsypać łuski babki i podsmażoną cebulkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFDQ1u0QC9OzQ7if15ExI5kuCq7Q4sALG9KYqyht_ZPOcB_611gRyzv7bKpIAkYIAoFQLhmd5X-7iDxveS799Xt0kvmJEiYlKmOv_AeMzdHfBpgDT8javGF9Q8xM0Zuze8Wxk-42tISjQ/s640/2018-08-12_19.44.26.jpg)
Całość dokładnie wyrobić i uformować mini pulpeciki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcPJuby13rGg7ubw91yl56hTKsdGulpXZI6qRXBKYFaTOZcUYdx9vy0nLYWU6edwfPSxmRWzSqaAPLYE_W-XyuvwtimYKnNfUk1w0eOj5GdvAvb9QNUmD0kbHPDFgUHm4DXu1hZNXHS74/s640/2018-08-12_19.43.23.jpg)
Podsmażyć pulpeciki z każdej strony na rumiany kolor na smalcu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN6roQYfQLLzYgDqciemnM7a2gLO67rHYyySsyGfmtpkhIELPgW9jTCS8NDPro0YhKKWUrdFIsBgZw6Tg9lbln__qoxbDe58NTcLLg37sEfPtbQcTYlN8A2BCL_RB3CRoXiC7ld4oQbLc/s640/2018-08-12_19.24.02.jpg)
Zdjąć pulpeciki z patelni, odstawić. Patelnię zalać rosołem i zdjąć "cały smak". Wlać rosół z patelni do warzyw i zmiksować na gładki krem lub zostawić zmiksowany niedokładnie jak na zdjęciu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz8Mul3oRh6zI9wc7SNK_bZKaNALTMx8yJKLw6LHPHlZ6ZALoFIf8B3pe-fcS3Sl5B8hkAkrGCJfN1UiLt10HE9DqRbAarVsZEYd0aInJaa25_1f-YkWGqt7CEe1LR3a2tgNWn-4vkI0s/s640/2018-08-12_19.50.52.jpg)
Pulpeciki można podawać osobno lub wrzucić do kremu i wymieszać.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEim58W1gOcLlRJsnzHPgdYYnUVpuFfQKzODLAbe14blGmBXKMJ4T7Ksg9Fqx1NYxEUhylW1dCir1nKXIMAeb8i3RD5kUYb1uGLsc-g94NrXSM38kSH_PMYn3nT0X3rdNPVw2G4-fmyB3Pk/s640/2018-08-12_19.48.34.jpg)
Makro (1 porcja kremu z pulpecikami): około 454 kcal
B: 24,1
T: 34,6
W: 10,8*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz