Batoniki lub tarta z kremem lemon curd
Pamiętacie świąteczny Mazurek z przepisu tutaj [klik]? Zawierał cztery, różne nadzienia. Jednym z nich był krem lemon curd :) Pomyślałam sobie, że pokażę Wam jak w łatwy sposób przerobić mazurek wielkanocny na kruche batoniki cytrynowe :) Można też upiec całość w formie cytrynowej tarty!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQY_2mbJfRQ4vg43X6xJ3i8YiRS0cbvvcz3tpoVRpJXjJ2bjJlBO6XbxZXWJzeR1mnyiedB8_BmTO0m10C5PDhX2emkFBR4D0HGAf5NFx_17hJ5PLjL5QChCdzPaxiMCaSrO-ujSz2pJk/s640/2018-09-01_13.41.06+%25283%2529.jpg)
Kruche ciasto (z przepisu tutaj [klik])*:
- 1 jajo
- 100 g smalcu (lub masła albo oleju kokosowego)
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g mąki kokosowej
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
*Można użyć tylko części ciasta i zrobić mniej batoników, a resztę zamrozić do innego przepisu. Można też użyć innego kruchego ciasta z bloga np z przepisu bez wiórków tutaj [klik].
Zagnieść ciasto jak w powyższym przepisie. Następnie przykryć kruche ciasto folią spożywczą lub woreczkiem i rozwałkować na dość cieniutki prostokąt Odciąć kilka pasków na wyklejenie boków. Można też zrobić przegródki jak na zdjęciu (potem każdy mały prostokąt zostanie pokrojony na 4 batoniki). Docisnąć boki do spodu. Piec 10 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić. W tym czasie przygotować krem.
Można też uformować dowolny kształt lub wylepić foremkę czy tortownicę. Ja zrobiłam identyczny spód jak w przepisie na mazurek, a potem pokroiłam na batoniki :) Można również zostawić całość bez krojenia i podawać w formie cytrynowej tarty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8y221onl9FCX1ciP0m3pzOFkownUIO6pNkm7aPe8zCEPkYrh8O8CUxLsMQ8ShGk1ZANEF7hlbIYKzyN8k5z7f3hdaUrZIWzISRjCFrqm4zh49Baj_YkGasP5YbTwDBZ0usbnSHLiBfhw/s640/2018-03-14_12.54.20.jpg)
Krem lemon curd (z przepisu na Chałwowy tort z lemon curd tutaj [klik])*:
- 8 cytryn (400 g soku + skórka, można też użyć mniej soku i zastąpić go np mleczkiem kokosowym)
- 8 żółtek
- 200 g masła (lub oleju kokosowego)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
*Można użyć tylko połowy kruchego ciasta i połowę kremu lemon curd, a resztę zamrozić.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę (tylko żółta część!) i wycisnąć cały sok. Wlać do garneczka i dodać pokrojone na małe kawałeczki masło, skórkę oraz żółtka i ewentualnie wanilię. Dokładnie wymieszać masę trzepaczką. Postawić garneczek na małym gazie i (ciągle mieszając) doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować do konsystencji podobnej do budyniu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBp_TMbvIW9cboQ_ymEARG8_KaVp-XuQWNQubYFSXIdgtaj26JFfUhuTW0B_Fm_KRhdPwgmL3nJHEW1vX1Ka5iUpZZzJOPEN-LDTs2sipDFtYj2PWu8SBwH_XtV_HfzldlmVhyc80ZVXQ/s640/ciast3.jpg)
Następnie wylać gęstą masę na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki (aż krem całkowicie zastygnie na cieście). Po tym czasie pokroić na batoniki lub podać jako tartę. Kawałeczki powinny bez problemu trzymać się w dłoni :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP1yvkpa0qTbDG0fze7D_aqk6RfBVPozgTNufC5Gzsy_oIr9LdmsqmUmA2n4tR4lCK9DjJMBPTM1lsc0uKSffiDMLpOxNPeT6pwHPtRkUBEUra8j9-0yQa-59a86QTgD6aF4DpSmJYa0w/s640/2018-09-01_13.47.49+%25283%2529.jpg)
Makro (1 batonik z 16 z sokiem z cytryny i masłem do kremu): około 191 kcal
B: 3,1
T: 18,2
W: 3,1**
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*90% węglowodanów pochodzi z soku z cytryny.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Wykręca ta cytryna ale deser super 😎
OdpowiedzUsuńMiło mi! Smacznego:)
UsuńPozdrawiam serdecznie!