Dyniowe paszteciki jak z Harrego Pottera
Każdy ma fioła na jakimś punkcie. Ja mam fioła na punkcie książek i fantastyki! A szczególnie Harrego Pottera, więc dziś na blogu moja interpretacja dyniowych pasztecików tak często wymienianych w serii książek o Harrym :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba :) Właściwie wyszły mi wielkie ciastka!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRH8m_LIOnLWK2MoquvRIESFvcaGSnVnv_qAT5jjRNL_Psc5wb-d2IBaXdpbokCW0aup-OkbFaAe9FAmUrErTb1Yw-THSEUkxgi8cejL35kLMCtTe6ujH5mrWpOndeZUIeThN3LH_uUVM/s640/2018-09-04_15.37.58+%25282%2529.jpg)
Kruche ciasto (z przepisu na kruche ciasto tutaj [klik]):
- 1 jajo
- 100 g smalcu (masła lub oleju kokosowego)
- 100 g mąki kokosowej
- opcjonalnie: wytrawne: sól, pieprz, curry, zioła lub na słodko: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir
- 4 łyżki wody
Wyymieszać jajo, mąkę, przyprawy i tłuszcz. Zagnieść na kruche ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEju5ourkXK7vfJ0WFvHlR6VXrmAl6bSRGWTp-tFpxH_IoIMadn0LKAKb0yagRAq6KefZahSGPKm2Lb9L62cJ6JpkBbopwHgxY6VDm5X37VJ2MS1bDi1lI2evlSf3ieCUjJtvmrwCmZLDO0/s640/2018-09-04_15.19.12.jpg)
Podzielić na 2 nierówne części.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnJGiUoenlKjx_ET5Ydx-KhQB7VZ4xB5iljrGzIYn9x1UmVItKjPs4M_5D6t8s8JMNrUWQZy8PMdb3hghBJcctCmEtQ22edV4unf9Oopui4WzTdtO3rVq6FFxDu_YktHy9ZelOukSatic/s640/2018-09-04_15.25.00.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGQt5mmHsAYpcDnPbW54ccCZbPLn8zGzHyWJl7HITCDyJaYk5sV4OwraaoYU020mqhXC2la-kj5WpTgswitRYuumYcM-CIkI-CYZe-HfRopHigYR-I-J_0_wewpV71mORKKvUV5UCrlpg/s640/2018-09-04_15.26.55.jpg)
Nadzienie dyniowe:
- 200 g dyni (użyłam hokkaido)
- 50 g pasty kokosowej (z 100% miąższu orzecha kokosowego)
- 300 g wody (zamiast wody i pasty można użyć 300 ml mleczka kokosowego lub śmietanki 36%)
- opcjonalnie: wytrawne: sól, pieprz, zioła lub na słodko: cynamon, kardamon, kurkuma, imbir
Dynię umyć i pokroić w drobną kostkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjo77hYSDK0UJ7_MoC5jAl9HTN61xo9KJ91NRUsQcU_317110Z0CqeHBYTq78ImKsF5NnlLyBoI-_7cxjfU6vWnk7xTqNjKZyeADqdf0uIwrUsrjhA5LiR1je7O13krhuTD8Lo3s_Or7n4/s640/2018-09-04_15.17.59.jpg)
Ja rozgniotłam masę widelcem i dodałam sól, cynamon, kardamon i łyżeczkę kurkumy.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0eJkMkCxi0zZnDD-yfL7JawedhPYoxffkUGWngO8JU3cr8K_ALbqX9VZEQo2hsD4DT73k6rxhDN0WJ8vvsL9Mv5TnYh5Z-3VpBA8U3HTfC2bPtXB6ZtWeYVI0yRRKjF9HZzyxI2T6OP4/s640/2018-09-04_15.28.13.jpg)
Do każdej muffinki nałożyć tak przygotowaną masę, lekko docisnąć. Można przygotować mniej nadzienia i zrobić mniejsze paszteciki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjz-8-t438sqtZaXJcGvtaZzUlAKY_gtXnTGu7SZYjI3BmAkLeglfpoYMmu2iDCa7o06ONmk_B6Fn4VSaXkntXsDWT-1uN2rIqNxd7QRY1ikDi08kVTEZsET5rUZm5L6xX76aQhwaAu3J8/s640/2018-09-04_15.30.24.jpg)
Do pozostałej części kruchego ciasta dodać 4 łyżki wody (będzie bardziej plastyczna). Zagnieść ciasto i podzielić na 6 kawałków. Umieścić każdy kawałek pomiędzy woreczkami foliowymi i rozgnieść dłonią na płaskie koło.
Przełożyć ciasto wraz z woreczkiem nad muffinki i odwrócić, a następnie docisnąć do masy dyniowej. Zabrać woreczek.
Piec 35-40 minut w 170 stopniach, a następnie studzić w piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu całe "ciastko" ładnie się trzyma w dłoni i bez problemów wyskakuje z foremki:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAY1n0rmkK2UQrcqJmz-OKEukoO8SNgmpqR4Zg2oa1oyaBjq0MreIjtDEJDVnx88RIhpXO07uc_42Vet8ujxgOtdFfKYVk5Pfu8drXhLtWjh5Neg7yCdkJwZr3OqGNrwwJfFShS0HTrdc/s640/2018-09-04_15.32.17.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhriChj5bKHXa-a0Z_HLq50Y4qBQYPOHfregM1zOrn-7azqJM21SyKfHoOMelHMyLRdzVNZq6_O8-Gv9a0E3AwcyZhIFD_yQ1bHoM0dl2Fi1ciq8E2j1qRGesaB5_wNYJfaJxV90wIh7Dg/s640/2018-09-04_15.33.27.jpg)
Lekko ubić boki końcówką łyżeczki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7T9bx8I4hYkQpcPLWCLykxU_8KnADz8BZhUDyGBH1tVQBNtasR-UNIukWi2GBmpwZ_GXL9_E8ogkClm_NbXnP7kr1gyDgvpWBHteCc4BcxtP8cYvcTNKm_QsHPK6kJ4GpPYAyawhndsk/s640/2018-09-04_15.34.31.jpg)
W ten sposób przygotować 6 muffinek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiE8VW3h1XmGYWzIby9J56cjde0wBx0L_npCeQGjjUpMmjB-SLraU_gIM00We349cgBYBPdu2TprO_9_BY8RvwZuvlRbuQEQtDtXFxXwsAlO_LnZudSNsfJIN5hdzPIVvnXQwc9BuPBS5w/s640/2018-09-04_15.35.45.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYBOFSwBJHJMOC50VecRRvFY1P4LJziaLHRzZgK_saaWtpR2BSd_FU0xSwResouAaVgO0vdmgjxapjEsYymw6RZKaS3kHkr5dwxXiwQCspRi3WAkSKafFZVRVl6-RvVbRaQ52nMz8TZEM/s640/2018-09-04_15.39.01+%25282%2529.jpg)
Paszteciki, a właściwie ciastka dyniowe pięknie prezentują się po przekrojeniu:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXY4z5POgKYZrhwZ2gaM0d5JICwBqL2T2ai7D6Gfz6kZMFc3etxky-bNpxEWkF_VV6TTJGhB3-r34CJhUs_Sn79r1xzkSAXtZyI0wMKEm4GYALCSDSl5doJN27cBZ3xqZg_zd4TDwAFew/s640/2018-09-04_15.42.33+%25282%2529.jpg)
Można je zrobić w wersji wytrawnej np z chili lub na słodko :) Wszystko zależy od Was!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiQ6-R2EQMWZXXEvu6AFnvE7JzEBhVy8CsJDokdO1U_a-uNtcdzlKQfNYcmJIi1pmlnJ3UAuV_tA2ziMuI3qTz0f1tgwTdBkjUiNM-j4sun-iPBzIlXD9lMDhpxVYYvOgeoksrMl6ZxeI/s640/2018-09-04_15.41.14+%25282%2529.jpg)
Makro (1 pasztecik dyniowy ze składnikami z przepisu): około 530 kcal
B: 31,5
T: 40,4
W: 8,4*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Dzień dobry, czy można czymś zastąpić pastę kokosową? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGęstą częścią z puszki z mleczkiem kokosowym :)
UsuńPozdrawiam!