Proteinowe racuchy z wiórkami kokosowymi (bez mąki)
Puszyste, mięciutkie i bez mąki! Idealne jako zamiennik koktajlu białkowego dla wszystkich, którzy korzystają z odżywek białkowych :) Tylko 3 składniki i olej do smażenia, a za 10 minut możecie cieszyć się pysznymi racuchami :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6Yzxog7-EGqItDmIwa1aXgFWz14tqgXmtk_gWgiTLeI0zP-tnf7o7JG4yGXEPeMy2YHoNPhNp_BkNeTOgI9KKD64DbuaY5oN2cm8dYXFSJzata-XXJBx9iRJkXD2fXKe-_udyaRfHsgw/s640/2018-09-03_14.05.54.jpg)
- 2 jaja
- 30-35 g odżywki białkowej (np czekoladowej, porcja na opakowaniu, można odmierzyć miarką)*
- szczypta soli
- około 30 g oleju kokosowego do smażenia
- opcjonalnie: przyprawy (cynamon, kardamon, wanilia)
- opcjonalnie: erytrol/ksylitol/stewia
- 10g wiórków kokosowych (z nimi są lepsze w smaku, ale nie trzeba dodawać)
*Uwagi czytelników: odżywki białkowej można dać więcej, ale placuszki są wtedy lekko suche. Można też dać mniej odżywki, ale wtedy racuchy mocno opadną. 1 miarka jest optymalna. Proponuję dać ewentualnie tylko łyżeczkę więcej.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie wrzucić żółtka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_pdiNrDbUDdkwfSMP59VD5cSIEUr8V9dCFrPVFhZ9IsM5sWeVaRePRg5IFetcknFny577Vt2_du2SCchg2B4mXicMvb8UVlZLoOUTIZ06BqhUzz0r54GpQ4MQRGUKVZIJQwejAxJ6zss/s640/2018-09-03_13.40.42.jpg)
Miksować kilka sekund na najmniejszych obrotach miksera do połączenia żółtek i białek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiv6y8qZFYH7vBJ3DLDctcBYhtELHEyk_LMn8Z893kCFaomO5wCRbdjQLj8Kqypk0fsVYa6n5_YpR2KYkUDHXfAdv6PYaB1kIOqbKDrBn5oWXL2hRlMueX8GXl2X9JclYXzmVQ2lUvAk8/s640/2018-09-03_13.41.41.jpg)
Wsypać odżywkę. W tym miejscu można też wrzucić opcjonalnie składniki np wiórki czy cynamon.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw_g-toZsfdB8qAuzE71JV9p0nhetE2oDtiVeGSbaxTQ2pSamNn9iGQ7LL641jjPRWrmYEidazVMXV3sy-3gKhr_wpTXRUHGGGv-dDcmdARWB_ba8DARhzqvnyYflnPGu54mqHwm1tjlM/s640/2018-09-03_14.00.49.jpg)
Ponownie miksować składniki na najmniejszych obrotach przez kilka sekund.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-GsEvijp6O5lpSMtgUE0DLxjl5QYGn0buEX-eng4zh1uO6Omtc9VafuhmWmy8OHE4L0q9Lp7UmIQTEAK4dvNVnd6NkucbYN7QEQr2R_T8hIRMRBEkK1PDSvZIINA7agdmIEe3D2zWnok/s640/2018-09-03_14.02.29.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh66NqxHInVuAdYGjt7DPmLTPI8qW7odWzp7mI9FbRQuXcQSD5cpig3X42hpVygKCsKDL4CHi4VqkFhrTA5jMf_9gKZbYGHaiMBoCMvUYNzPU5I_MwtXKTSE2jSJ_6ZGtqT7ft411D1Edk/s640/2018-09-03_14.03.47.jpg)
Racuchy bardzo rosną (mimo braku proszku do pieczenia lub sody), a potem lekko opadają, ale i tak są mięciutkie jak biszkopt:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWBqb-IpWb3Q87Xaey3PRbSBtytbbm5T8MNgCpNSiOnWfooWmhQj6mTszVy-6ZuGNX6GViD_1-GYwsBZ9AredEBP_6Cg0FfB02a9wsfOEvNUNlQZmXyVnMyZlBQ48onWd7QP512EG4fBA/s640/2018-09-03_14.13.07.jpg)
Podawać w dowolny sposób np posypane słodzidłem lub z owocami:) Porcja 10 racuszków jest bardzo sycąca i wbrew pozorom duża, więc można podzielić na dwie :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6Yzxog7-EGqItDmIwa1aXgFWz14tqgXmtk_gWgiTLeI0zP-tnf7o7JG4yGXEPeMy2YHoNPhNp_BkNeTOgI9KKD64DbuaY5oN2cm8dYXFSJzata-XXJBx9iRJkXD2fXKe-_udyaRfHsgw/s640/2018-09-03_14.05.54.jpg)
Makro (cała porcja z olejem do smażenia i 10 g wiórków): około 612 kcal
B: 44,7
T: 48,4
W: 1,9*
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Jakiej odżywki Pani używa ? :)
OdpowiedzUsuńNiestety mam nietolerancję laktozy, więc tylko takie mogę lub odżywki wołowe (też można znaleźć na rynku). Jeśli nie ma problemów z nabiałem to śmiało można używać "zwykłej" serwatkowej :) Ja używam odżywki rzadko do koktajlów czy deseru jeśli bardzo mam ochotę :)
UsuńPozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź :) A czy zamiast odżywki mogę użyć mąki kokosowej? Wiem, że inaczej chłonie płyny, więc domyślam się, że proporcje się zmienią: 20 g.powinno być ok? :) z góry dziękuję za podpowiedź:)
OdpowiedzUsuńTak. Na blogu jest kilka przepisów na racuchy również takie proste z mąki kokosowej :) Proszę wpisać w wyszukiwarkę "racuchy" lub "racuszki" i powinny się pojawić :)
UsuńPozdrawiam i smacznego:)
Zrobiłam z odżywką czekoladową i z cynamonem. Wyszły genialne <3
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo! Na zdrowie :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witam i dziękuję za przepis, właśnie je zrobiłam i nie wiem czemu, ale jak dodałam odżywki bialkowej to ciasto zmalało, na prawde bardzo mało się go zrobiło i stało się bardzo kleiste, także wylozenie go na patelnię było trudne. Jakieś pomysły dlaczego tak się stało? Pozdrawiam serdecznie Ania
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie struktura "usiadła" przez zbyt długie łączenie składników z odżywką. Trzeba to robić naprawdę subtelnie i delikatnie - tak jak łączy się ubitą pianę z ciastem. Ewentualnie można dać ciut mniej odżywki - być może była wyjątkowo mocno wchłaniająca wodę.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Reva, a myślisz że te placuszki można zrobić jako ciasto? Dać masę o foremki i zapiec?
OdpowiedzUsuńTak, próbowałam. Wychodzi fajne ciacho biszkoptowe - choć ciut bardziej suche niż te racuszki. One są fajne wilgotne jak smaży się krótko :)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Super przepis, właśnie szukałam czegoś, co mogłabym spakować mężowi w pudełko na drogę i wpadłam na ten przepis. Placuszki bardzo mu smakowały :) Reva jesteś wielka! ☺️
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, smacznego :)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)