Leczo wg Revy z dynią i mięsem mielonym
Dziś na blogu pyszne, ostre leczo zrobione podobnie jak tradycyjnie, a jednak całkiem inne :) Dodałam dyni i mięsa mielonego, a warzywa starłam na tarce! Co Wy na takie połączenie? :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuZUHe5KJtP6cLmNlV8EIdw1CYqcYlDECA4h6IXBHHtkE3J6GAOdyltWyY8Z5M0WdygNZXtGwIwJAWOCsl_fCmIRoH5Cpx6E7jv2JjBU0N5sewg0jhk3bXPx2SZP4NUgWGPRrCrSEWtmY/s640/2018-08-16_20.33.31+%25282%2529.jpg)
- 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 500 g karkówki
- 100 g dobrej kiełbasy
- 50 g smalcu
- 300 g dyni (u mnie hokkaido)
- 300 g pieczarek
- 300 g cukinii
- 50 g cebuli
- 50 g przecieru pomidorowego (lub więcej)
- 100 g papryki
- 250 g rosołu (lub wody)
- sól, pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, oregano, bazylia, pietruszka, papryka słodka i ostra
Na smalcu podsmażyć cebulkę. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę karkówkę i przysmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC_SjxpwA7nX7ScCw443LURHztl24e-Bb6Aw8YOLKjwA5Nu9Qh3Y3eNsa9s5rRdbOSxr-TQ21kLTNRv5CVnljdxlJ0BDF5lo1aSkKhw2XTVmJdU45qNwiSosJ_3HJAJBQT81vwSdF5EX8/s640/2018-08-16_20.24.58.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsRFUmNs-SBjIKvT_rqNIkFaqT6xZugdDaaeaOkVoPRAEt1-ZTBug2jGEQM2CG-AwcnjK1fSphptwmiAyiWVb2E-G40nIVJhPcezk_xy-35ffbKqp6OO8u8pbJECX1JbUlng0BppR4d2I/s640/2018-08-16_20.25.58.jpg)
Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz przecier pomidorowy rozmieszany w kilku łyżkach wody i resztę przypraw. Dusić całość jeszcze około 15-20 minut, aż wszystkie smaki się połączą, a pieczarki zmiękną. W razie potrzeby można dodać wody lub rosołu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi5AqwtdzguNrUMMnF1WNuFvwbOXWknM6Wm71Qpw8hBfCkhnLaD53UIhwONkZqOwiskiCVcXMkXp7VjaXrPak_O3VPGot6Td5YSxJagVRSPlhqTKBmMaV_RbyoSyxCzzTHqKafzzmvT4E/s640/2018-08-16_20.32.25.jpg)
Leczo nabiera smaku dopiero po kilku godzinach i jest przepyszne na drugi dzień :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiC0OWLI_gHftNVbT4GWXywIjLw9LDDHryMYuhIKlDbYiSq_qLeHmrCyaT2uAr9dRqSChrTjpZuz97oQTLdWZxGjzhZALFjtflKL7M6WEbEVy_4RasJUmqi76P-fxxmgtN1WsPvxWyRXwE/s640/2018-08-16_20.34.33.jpg)
Makro (1 duża porcja z 5): około 628 kcal
B: 43,4*
T: 46,1
W: 10,5
*Białka wychodzi dość dużo, wiec całość można podzielić na 6 porcji jeśli uważamy na jego ilość w diecie lub zrezygnować z części mięsa w potrawie i dodać mniej. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
*Białka wychodzi dość dużo, wiec całość można podzielić na 6 porcji jeśli uważamy na jego ilość w diecie lub zrezygnować z części mięsa w potrawie i dodać mniej. Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.
Smacznego!
****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.
Komentarze
Prześlij komentarz