TRYB JASNY/CIEMNY

Proteinowy keto chleb bez mąki

Obiecałam przepis na nowy chlebek i mamy! Struktura pęcherzykowata - pożądana w tego typu wypiekach. Ciekawi jak ją uzyskałam? Dość nietypowym połączeniem. Mniej niż 0,9 g węglowodanów na dość grubą kromkę! Nietypowa propozycja jak na mnie. Sprawdźcie! 

Przepis na małą keksówkę (standardowa wielkość):
  • 250 g twarogu (z różnych względów do wypieków zawsze używam półtłustego bez laktozy)
  • 5 jaj
  • 30 g odżywki białkowej bezsmakowej
  • 80 g łusek babki jajowatej (możesz kupić łuski, których używam do przepisów z rabatem 12% tutaj [klik], rabat na hasło: reva12)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (raczej płaska, bez górki)
  • dodatki: sól, pieprz, zioła do smaku
Dokładnie zmieszać wszystkie składniki razem.
Wyłożyć masę do foremki keksówki (używam silikonowej). 
Piec 50 minut w 180 stopniach. 
Można wyjąć od razu. Nie powinien opaść. 
Jest pycha!
Chlebek podałam ze smalczykiem z dzika od AgroTop.
Smalczyki można kupić online tutaj [KLIK]. 
Makro (średnio z każdego bochenka wychodziło mi 16 kromek, więc makro dla 1 kromki z 16): około 61 kcal
B: 6,4
T: 2,6
W: 0,85*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

  1. nie mam odżywki białkowej, czym można zastąpić, a może ominąć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zajrzeć na inne przepisy z działu pieczywo na blogu :) Jest ich na tyle dużo, że nie trzeba nic zamieniać i można wybrać własny. Gdy nie podaję zamienników lepiej tego nie robić.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. bosko ! w końcu coś bez nasionek czy błonnika pszennego. kochana a jakiego białka używasz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam też inne przepisy na pieczywko z bloga :) Nie używam nasion i orzechów do obróbki termicznej. I oczywiście zero błonników pszennych i dziwnych wymysłów :)

      Białko bezsmakowe kfd.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. A czy ser można zamienić na kozi albo fete? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z jogurtem kozim i raz wychodził super, a raz nie. Myślę, że z gęstszym serem niż jogurt kozi) wyjdzie :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva