TRYB JASNY/CIEMNY

Proteinowy keto chleb bez mąki

Obiecałam przepis na nowy chlebek i mamy! Struktura pęcherzykowata - pożądana w tego typu wypiekach. Ciekawi jak ją uzyskałam? Dość nietypowym połączeniem. Mniej niż 0,9 g węglowodanów na dość grubą kromkę! Nietypowa propozycja jak na mnie. Sprawdźcie! 

Przepis na małą keksówkę (standardowa wielkość):
  • 250 g twarogu (z różnych względów do wypieków zawsze używam półtłustego bez laktozy)
  • 5 jaj
  • 30 g odżywki białkowej bezsmakowej
  • 80 g łusek babki jajowatej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia (raczej płaska, bez górki)
  • dodatki: sól, pieprz, zioła do smaku
Dokładnie zmieszać wszystkie składniki razem.
Wyłożyć masę do foremki keksówki (używam silikonowej). 
Piec 50 minut w 180 stopniach. 
Można wyjąć od razu. Nie powinien opaść. 
Jest pycha!
Chlebek podałam ze smalczykiem z dzika od AgroTop.
Smalczyki można kupić online tutaj [KLIK]. 
Makro (średnio z każdego bochenka wychodziło mi 16 kromek, więc makro dla 1 kromki z 16): około 61 kcal
B: 6,4
T: 2,6
W: 0,85*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.


Komentarze

  1. nie mam odżywki białkowej, czym można zastąpić, a może ominąć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zajrzeć na inne przepisy z działu pieczywo na blogu :) Jest ich na tyle dużo, że nie trzeba nic zamieniać i można wybrać własny. Gdy nie podaję zamienników lepiej tego nie robić.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Wychodzi też bez.

      Usuń
  2. bosko ! w końcu coś bez nasionek czy błonnika pszennego. kochana a jakiego białka używasz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam też inne przepisy na pieczywko z bloga :) Nie używam nasion i orzechów do obróbki termicznej. I oczywiście zero błonników pszennych i dziwnych wymysłów :)

      Białko bezsmakowe kfd.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. A czy ser można zamienić na kozi albo fete? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam z jogurtem kozim i raz wychodził super, a raz nie. Myślę, że z gęstszym serem niż jogurt kozi) wyjdzie :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Co zrobić jeżeli chlebek mimo zrobienia wszystkiego według przepisu nie wyrasta, robi się zakalec i ma szary kolor po 50 min w piekarniku? Czy może to być kwestia twarogu (używałem twarogu Klimek półtłusty z biedronki, ten pakowany w trójkątne opakowanie)? Czy mieszać to widelcem czy lepiej robotem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że kwestia twarogu. Albo zbyt długiego mieszania. Twaróg z jajami warto trochę wcześniej rozbić mikserem lub porządnie trzepaczką ręczna jeśli jest w kostce. Można spróbować z innego sera - piekłam ten chlebek zawsze z tego twarogu mlekovity i zawsze wychodził, więc ciężko mi powiedzieć jak z innych. Niestety z wypiekami z nabiałem tak często jest, że nie wszystkim wychodzą odtwarzane z innych produktów, dlatego tak bardzo nie lubię wypieków z nabiału i praktycznie ich nie ma na blogu.

      Mam nadzieję, że kolejne próby będą udane! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Zrobiłam i wyszedł w smaku dobry, delikatny, ale ma fioletowy kolor...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak poniżej zauważył czytelnik - faktycznie kolor zależy od odmiany łusek. Warto spróbować innych.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Niektóre odmiany babki jajowatej dają taki kolor pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wielkość blaszki to 30/14 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To standardowa keksówka silikonowa, ma wymiary około 22-12.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Nie daję odżywki białkowej a zamiast tego łyżkę mąki kokosowej, Wychodzi jak trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy można czymś zastąpić proszek do pieczenia (to sama chemia i dodatkowo czytałem ostatnio że znaleziono tam aluminium)? I czy może być babka plesznik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek do pieczenia to zwykła soda oczyszczona i odrobina mąki pszennej - czyli dwa składniki, można użyć samej sody, ale dobrze ją zgasić octem :) Zanieczyszczenia są obecnie w każdym produkcie, który wsadzamy do ust, włącznie z wodą, a chemia to wszystko co jest dookoła nas i z czego jesteśmy stworzeni, więc ciężko mi to skomentować jako biochemik:) Z babki płesznik nie wyjdzie tak dobry i puszysty chleb.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. bardzo dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva