TRYB JASNY/CIEMNY

Ostry gulasz z mięsem mielonym z indyka i makaronem

Mroźne dni w trakcie zimy oznaczają, żeeee... w kuchni królują dania szybkie i rozgrzewające! Co powiecie na chińsko-polską wersję na gulasz z makaronem? Sprawdźcie ten nietypowy przepis!

Przepis na 5 porcji:
  • paczka makaronu konjac/shiritaki (można go kupić z kodem: reva12 z 12% zniżką np tutaj [klik])
  • 500 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 500 g warzywnej, mrożonej mieszanki chińskiej (użyłam tej z lidla)
  • 1 spora kalarepa (około 170 g)
  • 1 kiełbasa sucha, myśliwska (100g)
  • 40 g smalcu (smalec ze zdjęcia poniżej można kupić tutaj [klik])
  • dodatki: 2 łyżeczki papryki słodkiej, odrobina majeranku i kurkumy, sporo chili wg gustu, liście bazylii do dekoracji, sól, pieprz do smaku
Makaron opłukać dokładnie z zalewy na sitku kilka razy. Kalarepę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, wlać 2 szklanki wody i dusić 10 minut. Dodać mrożonkę i dalej dusić (około 30-40 minut). Mięso podsmażyć na smalcu (nie rozbijać wszystkich kawałków, zostawić większe). Doprawić. Następnie do gotującej się mieszanki dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę oraz mięso podsmażone na smalcu. Wrzucić też dokładnie opłukany makaron. Doprawić i wymieszać. Dusić całość około 30 minut.
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Jest pycha! Do dania warto dodać podczas dekorowania 2 łyżki tłoczonej na zimno oliwy, aby podbić nieco zdrowe kwasy tłuszczowe!
Makro (1 z 5 porcji): około 286 kcal
B: 32,2
T: 13,3
W: 5,8*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva