TRYB JASNY/CIEMNY

Bułeczki z cukinią

Warzywne bułeczki chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie wilgotne w środku? Żaden problem :) Skoro udało się zrobić czekoladowe ciasto z cukinii (przepis tutaj) to da się i bułki!

Przepis na 5 małych bułeczek lub 3 duże bułki:
  • 3 jaja
  • 150 g startej cukinii (nieodciśniętej)
  • 20 g wiórków kokosowych (można zastąpić większą ilością mąki - 20 g więcej zamiast wiórków)
  • 20 g łusek babki jajowatej (można kupić tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
  • 25 g mąki kokosowej (można kupić tutaj [klik] z rabatem 12% na hasło: reva12)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (lub duża szczypta sody i odrobinka octu jabłkowego do zgaszenia)
  • duża szczypta soli, zioła (np bazylia)
Wszystko razem wymieszać ze startą cukinią. Ciasto podzielić na 5 małych części (lub 3 duże).
Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka należy odczekać kilka minut aż babka wchłonie płyny. Powinna być dość lepka, ale niezbyt zbita. Uformować bułeczki (najlepiej lekko spłaszczyć, wtedy będą miały większą średnicę do kanapek). Można je posypać czarnuszką lub ziołami czy solą. Piec w 180 stopniach około 40-45 minus na rumiany kolor. Można wyciągnąć od razu lub ostudzić w piekarniku. Najlepiej smakują z masłem :)
Makro (1 bułeczka z 5): około 105 kcal
B: 5,8
T: 6,7
W: 2,4*

*Wartości na blogu podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Komentarze

  1. W makro jedna bułeczka to jedna z trzech czy z pięciu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tak �� z masłem najlepsze ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwe masełko dobre do wszystkiego :)

      Usuń
    2. Bułki są rewelacyjne :)za bułkę do hamburgera też świetnie robią :)

      Usuń
    3. Baardzo się cieszę, że Wam smakują :) Smacznego!

      Usuń
  3. Wlasnie sie zajadam taka ciepla buleczka z maselkiem 😊. Dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, ale dodaj tak z 10-15g mąki kokosowej zamiast nich lub 10g babki :)

      Usuń
  5. Czym można zastąpić babkę jajowata ?

    OdpowiedzUsuń
  6. A czym można zastąpić tą łuske babki jajowatej?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza otrębami przychodzi mi na myśl mąka migdałowa, ale ja nie poddaję obróbce termicznej orzechów.

      Usuń
  7. hej, jak długo są swieze i ...czy są chrupiące?:)
    dzis planuje zrobić dla ukochanego, bo zaczyna odchudzanie;)! super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te wypieki z warzywami (ponieważ są miękkie i wilgotne) przechowuję zazwyczaj około 3-4 dni w lodówce albo mrożę jeśli robię z większej porcji :) Po wyciągnięciu z zamrażalki można je podpiec na patelni i są dalej smakowite.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. A po które masło sięgasz najczęściej? Które, Twoim zdaniem, wyróżnia się smakiem i jakością?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście najlepsze są te domowe. Ale nie będę ukrywać, że mam czas je robić, więc po prostu sięgam po te z najkrótszym składem, zdrowe i wysokotłuszczowe 82-83% (unikam podawania marek i firm jeśli nie muszę). Można je dosolić, dodać ziól lub zrobić domowe-smakowe masełka :) Ważne, żeby masło nie było na utwardzanych tłuszczach roślinnych tylko na mleku krowim.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Czy mogę dodać więcej mąki kokosowej zamiast babki? Jeżeli tak, to jaką gramaturę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, proponuję je wtedy zrobić w foremkach na muffinki. Można zerknąć na przepis na ciasto z cukinii i zrobić na wzór tamtego (oczywiście pomijąjąc słodkie składniki).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Czym mogę zastąpić jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję zerknąć na przepis "Chrupkie chlebki" bez jajek i zrobić z tamtego. Ten przepis bez jajek niestety nie wychodzi (próbowałam).

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Wyszly pyszne . Dzieki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do usług!
      Smacznego i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Szkoda, że waga nie jest podana, bo porównałabym do swojego makro z tego przepisu.

      Usuń
    3. Waga surowych składników nie jest równa wadze po. Dodatkowo każdorazowo mogą być inne warunki pieczenia (mimo tej samej temp.) i waga po także będzie inna. Zachęcam do przeczytania mojego artykułu na temat "Badania żywności".

      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Witam :) Mam pytanie, a makro węglowodany są podane jako netto czyli bez błonnika? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj staram się tak liczyć, aby nie uwzględniać błonnika nietrawionego, ale korzystam z gotowych kalkulatorów - nie wyliczam sama każdego produktu, więc trzeba wziąć pod uwagę rozbieżności w wyliczeniach według różnych kalkulatorów.

      Pozdrawiam również :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

instagram @keto__reva