Chleb na smalcu

Wiele osób na keto uwielbia smalec, ponieważ można go w łatwy sposób zrobić samemu. Jest tani i idealny do wielu potraw szczególnie tych mięsnych. A może tak spróbować wypieku na smalcu? Dziś na śniadanko kanapki z chlebka na smalcu ... ze smalcem! Pycha :) 

Przepis na średniej wielkości bochenek (standardowa keksówka o długości 25 cm): 
  • 4 jaja
  • 55 g łusek babki jajowatej
  • 15 g mąki kokosowej*
  • 100 g smalcu ze skwarkami
  • sól
  • odrobina wody (około 2-3 łyżki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie (szpinak, pietruszka, zioła, cebulka prażona, czosnek itp)
*Opcjonalnie mąkę kokosową można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi. 

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gęste ciasto bez grudek. Dodać ulubione zioła. Można dodać zmiksowany szpinak (chlebek wyjdzie zielony).
Zostawić na chwilę do zgęstnienia, a następnie uformować chlebek i piec około 45-55 min w 180 stopniach najlepiej w małej keksówce.* Potem zmniejszyć temperaturę do około 160 stopni i dopiec (ok 5-10min) na rumiany kolor. Ostudzić.

*Chlebek dobrze piec w foremce, ponieważ może się zdarzyć, że wytopi się nieco tłuszczu, który podczas stygnięcia chlebek znów wchłonie (pozostawiony w foremce).
Upieczony chlebek można go podzielić na ponad 20 cieniutkich kromeczek lub 10 grubych :)
Chlebek prosto z piekarnika jest chrupiący, a po ostygnięciu wilgotnieje jak prawdziwy chleb na zakwasie:)  
Makro całego bochenka: około 1255 kcal
B: 33
T: 123
W: 4

Makro 2 kromeczek lub 1 grubszej (1/10 bochenka): około 126 kcal
B: 3,3
T: 12,3
W: 0,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach.

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

68 komentarzy:

  1. Czy można czymś zaatąpić babkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otrębami, ale węglowodany automatycznie skoczą w górę. Siemie lniane, chia czy mąki orzechowe odradzam. Poddawanie ich obróbce termicznej powoduje powstanie szkodliwych tłuszczy trans. Na blogu jest też przepis na chlebek z wiórek jeśli ten nie odpowiada :)

      Usuń
    2. Robiłam chlebek ale właśnie z siemienia lnianego, z tego przepisu. Nie chce robic reklamy ale autorka idealnie odpisuje w komentarzu wlasnie na poddawanke obróbce tyvh nasion. Czy moglabys sie odniesc?http://www.sztukazywienia.com/2014/06/chleb-z-siemienia-lnianego-bez-maki_6.html?m=1

      Usuń
    3. Przeprowadzono wiele badań kwasów nienasyconych i jednogłośnie stwierdzono, że wysoka temperatura powoduje utlenienie tych związków do form trans, które określono jako rakotwórcze dla organizmu. Dzieje się tak dlatego, że są one dużo mniej stabilne od kwasów nasyconych (czyli np smalec, olej kokosowy) że względu właśnie na ten nienasycony charakter wiązań. Oczywiście można się spierać o poziom tej temperatury przy której zaczyna się utlenianie, ale zdecydowanie prościej po prostu unikać pieczenia;) Oczywiście są osoby jedzące margarynę (czyli właśnie te trans) całe życie i są zdrowe, ale prowadząc bloga i odpowiadając na pytania zawsze odradzam i jasno mówię czemu. Oczywiście jeśli pieczesz taki chlebek raz na kilka miesięcy to nie sądzę, żeby wyrządziło Ci to ogromne szkody, ale jeśli chodzi o codzienne jedzenie to odradzam;)

      Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
    4. Więc dokończę chlebek i postaram się unikać, a zrobić coś z Twojego przepisu. Po prostu szukałam czegoś bez mąki bez łusek no ale się nie da ;) pozdrawiam dziękuję za wytłumaczenie.

      Usuń
    5. Niestety jest mało bezpiecznych produktów do pieczenia. Możesz spróbować z otrębami.

      Bardzo proszę i powodzenia;)

      Usuń
    6. Odsyłam do postu "Dlaczego nie piekę orzechów i nasion". Tam jest wszystko wyjaśnione:)

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Aktualnie nie mam smalcu czy mogę zrobić ten chlebek na oleju kokosowym czy nie ma szans?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ale mam też drugi przepis na bułeczki z olejem kokosowym, które możesz upiec w keksówce i wyjdzie Ci chlebek :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Mam taki przepis na 4 kromeczki chlebka (nazwa: Szybki chlebek z tostera z 1 jaja) o podobnym składzie :) Podejrzewam, że tamten wyjdzie nie tylko z opiekacza, ale też mikrofali. Głowy nie dam, ponieważ nie posiadam mikrofali.

      Usuń
  4. Ile czasu najdłużej stał? Czy 2 dni wytrzyma? Przykrywasz czymś Czy w pudełku trzymasz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wytrzyma. Ja przechowuje w chłodnym miejscu, zazwyczaj w lodówce około 3-4 dni lub mroże na miesiąc. Jedna z Pań pisała mi, że zrobiła porcję z 10 jaj i ponad 10 dni wytrzymał:)

      Usuń
  5. Nie wiem jakim cudem zobaczyłam 150g mąki kokosowej zamiast 15. Zobaczymy co wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, daję malutko;) Koniecznie daj znać czy smakuje ;) Pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Tamten był suchym zbitym wiórem. Zrobiłam drugi raz, zgodnie z przepisem. Nie wyrósł. Chyba mam pecha do tego chleba.

      Usuń
    3. 10x więcej mąki niz w przepisie to na pewno za dużo ;( A ten drugi ... powinien chociaż troszkę urosnąć. Smalec był gorący czy zimny z lodówki ? Jeśli goracy to może ściął jajka zanim chleb wylądował w piekarniku?

      Proszę się nie poddawać i próbować innych przepisów ;) Można spróbować upiec Grahamki w wersji chleba w keksowce.

      Usuń
    4. Cieszę się że doczytałam komentarze, bo własnie zastanawiałam się dlaczego akurat 159 gram - a to nie dziewięć a g - jak gramy ! myślę że to wina czcionki że gram wygląda jak dziewiątka i jest na tym samym poziomie tekstu

      Usuń
    5. Dorzuciłam spacje :) Może teraz będzie bardziej widoczne.
      Dziękuję za uwagę i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Łuski babki jajowatej? Co to?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To czysty błonnik, który można kupić w aptece/bio sklepie lub na internecie.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Czy podwójną porcję powinnam piec dłużej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że niewiele dłużej. Będzie widać czy jest upieczony po wierzchu chlebka. Można go z 10-15min dłużej dopiec dla pewności.

      Pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  8. Czy zamiast czystej łuski babki jajowatej mogę użyć mieszanki łuski i nasion? Na opakowaniu producent podał wartość błonnika zawartego w 1 porcji tj. 3g:
    - łupina 2,1g
    - babka 0,9 g
    W mojej najbliższej okolicy udało mi się znaleźć jedynie takie opakowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasionka mają nieco inne właściwości, ale...można raz spróbować. Nie wiem czy chlebek urośnie, aż tak jak na łupinach. Może ewentualnie z mniejszej porcji :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. A ile waży taki chleb ? Bo jest makro ale brakuje mi wagi... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie podaję wagi posiłku na końcu, bo wystarczy zliczyć składniki :) Około 400 g powinien ważyć.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Hej :) Czy mogę prosić o wymiary keksówki, której użyłaś do chlebka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Zaraz dopiszę w przepisie. To standardowa, mała keksówka o długości 25cm i wysokości około 8cm.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Chleb także pycha, tylko też muszę podwoić porcję, bo za niski wychodzi :)
    Kusi mnie dodać do niego pestki dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest taki na małą keksówkę :) Ja swój uwielbiam z czarnuszką! Spróbuj :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Cześć:) Szybkie pytanie-czy smalec można zastąpić masłem klarowanym? Intuicja mi podpowiada, że powinien się udać, tylko smak będzie inny. Pozdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, uda się. Nawet lepiej - mniej kwasów nienasyconych ulegnie degradacji :) Po upieczeniu chlebek w foremce i tak "wciaga" jeśli coś się wytopi.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy mogę prosić o dokładne wartości BTW na 100 gram chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podawanie wartości odżywczych na 100 g w warunkach domowych bez specjalistycznej aparatury do pomiaru makroskładników (PO OBRÓBCE) kompletnie nie ma sensu. W czasie obróbki makroskładniki ulegają przemianom i aby znać wartość 100 g chlebka po upieczeniu należałoby to zbadać w laboratorium, gdyś wagi nie są równe temu, co było na początku. Ktoś kto podaje takie wartości dań poddawanych obróbce termicznej niestety, ale kłamie, ponieważ mocno przeszacowuje wyniki. Ja tego nie robię, dlatego zawsze dzielę potrawy i dania na porcje. Tak jest uczciwie wobec czytelników liczących makroskładniki, ponieważ jest to dużo bardziej zbliżony wynik do rzeczywistości:)

      Mam nadzieję, że wytłumaczyłam. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  14. Przepraszam ale dla mnie to było jakieś nieporozumienie. Upiekłam chlebek zgodnie z przepisem i jedyne co tam czuję po spróbowaniu to tylko i wyłącznie smalec... W niczym nie przypomina mi to chleba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co przepraszać :) Każdy z nas ma inne smaki. Proponuję wypróbować inne przepisy z bloga np na chlebek biszkoptowy. Są różne z różną ilością dodatków/tłuszczu/a nawet bez mąki. Każdy znajdzie coś dla siebie :)

      Pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Czy smalec koniecznie musi być ze skwarkami? ;) Chciałem kupić gotowy w kostce z Biedronki i po prostu go użyć, gdyż jest stosunkowo tani. Czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania do używania takiego smalcu?

    Jakiej mąki kokosowej używasz i ile ma g węgli na 100g? Ostatnio kupiłem jakąś bio mąkę kokosową i okazało się, że ma aż 55g węgli. Czy taka się nada do czegokolwiek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi. Właśnie dlatego, że będąc w foremce chlebek wchłania wszystko, co ewentualnie się wytopi :) Jednakże ja wolę topić smalec sama. Mam kontrolę nad tym procesem i wiem jak/co robię i po prostu co jem. A co do mąki - używałam wielu firm, ale cztery mi najbardziej pasowały i to ich teraz używam (Intenson, Cocostyle, Cocomi po 15 g węglowodanów/100g oraz Agnex chyba 22,5 g węglowodanów). Być może ta, którą kupiłeś to mąka, która nie ma odliczonego błonnika osobno, a błonnika nie wliczamy do makroskładników. Jak ta się skończy to po prostu kup inną z mniejszą ilością węglowodanów:) Raczej nie jemy jej codziennie, aż tak dużo, żeby nawet te 55 g na 100 g zaszkodziło.

      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź. Mąka ta jest firmy Big Nature i z tego co widzę, ma tylko 6g błonnika i 20g cukrów, natomiast węglowodanów aż 55g, co mnie szczerze zastanawia i raczej wyklucza opcję braku odliczonego błonnika.

      Usuń
    3. O ile się nie mylę (tym razem trochę poczytałam przed odpowiedzią na ten komentarz) to producenci mają obowiązek wyszczególniania cukrów jako proste i dwisacharydy. Co oznacza, że w pojęciu węglowodany są: cukry proste, oligo oraz polisacharydy oraz należący często do nich błonnik. I jedynie błonnik odliczamy, więc wynika, że mąka ma łącznie 55-6g=49 g cukrów wliczanych do makro.

      Mam nadzieję, że pomogłam :)

      Usuń
  16. Czy zamiast babki jajowatej można użyć błonnika witalnego 80% babka płesznik/20% babka jajowata?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używam tej mieszanki, ale myślę, że tak. Najwyżej chlebek nie urośnie zbytnio. Na przyszłość jednak polecam czyste łuski babki jajowatej :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. właśnie rośnie :-) ! wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urósł, choć nie za dużo. ale jest super !
      Będę robieksperymenty z innymi tłuszczami - hmmm.. a jakby z olejem kokosowym ?

      Usuń
    2. Miło mi, że się podoba! On tak rośnie ciut i pęka czasem na środku :) Z olejem też wyjdzie :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  18. Mam pytanie, ten smalec ma być roztopiony tak ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy jeśli jest miękki, nie trzeba roztapiać. Ma się po prostu dobrze połączyć z resztą składników :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  19. Dziś upieklam i jest świetny. Rzeczywiście mało co urósł, ale smakuje świetnie! To będzie mój ulubiony przepis na chleb. Dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem urośnie większy :) Warto zwiększyć porcję (wyjdzie wysoki jak prawdziwy chlebek na zakwasie).

      Pozdrawiam i smacznego! :)

      Usuń
  20. Mnie też się udało i to już dwa razy. Za pierwszym razem przesadziłem z solą, ale już drugi chlebek jest akurat taki jak byc powinien. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miłoo! Polecam również zrobić chlebek z przepisu na Grahamki :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  21. no nie wyrósł wcale, nie wiem co źle zrobiłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może za długo był mieszany? Być może składniki nie były w podobnej temperaturze... Czy smalec był gorący? Powinien być chłodny.

      Mam nadzieję, że kolejna próba się uda, pozdrawiam!

      Usuń
  22. Pierwszy raz robię ten chleb i mam problem... Czy smalcu powinno być 100g? Mam wrażenie że nie ma chlebka a jest sam smalec:( po upieczeniu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można sobie śmiało zmniejszyć ilość nawet do 20g, warto wtedy dać 2-3 łyżki wody :) Najlepiej piec ten chlebek w keksówce, żeby nic nie uciekło tak jak napisałam.

      Pozdrawiam serdecznie i oby wyszedł smaczny!

      Usuń
    2. Wyszedł pyszny :)
      następnym razem spróbuję z mniejszą ilością smalcu, lub zmienię na masło klarowane.
      Dziękuje za rewelacyjne przepisy :)

      Usuń
    3. Bardzo mi miło! Udanych eksperymentów :)

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    4. O wow! Nie wiedziałam, że przepis można tak zmodyfikować - w sensie zmniejszyć ilość smalcu do 20 gramów i dodać trochę wody - dla mnie to super wiadomość, bo jednak zdecydowanie bardziej pasuje mi opcja posmarowania chlebka smalcem ze skwarkami już po upieczeniu <3

      Usuń
    5. Pewnie, można pójść nawet o krok dalej i całkowicie usunąć tłuszcz. Polecam zrobić chlebek z przepisu na Grahamki :)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  23. Czym mogę zastąpić mąkę kokosowa? Czy mogę ją w ogóle pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest podany zamiennik. Ewentualnie można zrobić bez, warto dodać łyżkę więcej łusek. Powinien wyjść :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Print

2 składniki 3 składniki 30 minut adaptacja adaptacja w praktyce adaptacja w teorii agar ajurweda alkohol anyż artykuł artykuły awokado babeczki babka babka jajowata babka wielkanocna bakalie batoniki batony bazylia bez jaj bez laktozy bez mąki bez mięsa bez nabiału bez pieczenia beza białka biszkopt biszkopty boczek borówki botwinka bounty bożenarodzenie brokuły brownie brukselka budyń bulion bułeczki bułki cebula chałwa chia chili chleb chlebek ciasta ciasteczka ciastka ciasto cloudbread cukinia cukrzyca cynamon cytrusy cytryna czekolada czekoladki czekoladki miętowe czekoladowa polewa Dania obiadowe delicje deser deser dla 1 osoby desery dieta dieta ketogeniczna dieta ketogenna dietetycy polecani przez czytelników do pobrania do wydrukowania donaty dynia dynia makaronowa dżem ebook fasolka fatbombki gofry harry potter highfat inulina jabłka jaja jajecznica jajo jeżyny jogurt kabanosy kakao kalafior kalarepa kapusta kapusta kiszona karkówka kawa keto ketoadaptacja ketodieta ketoza kokos koktajle korzenna przyprawa kotlety krem kruche kuleczki kurczak low carb lowcarb lunchbox mak makaron maliny marcepan mascarpone masło masło orzechowe materiały mazurek mąka kokosowa mąka konopna mąka migdałowa MCT mielone mięso mięso mielone migdały mleczko kokosowe mleko kokosowe mleko midałowe młoda kapusta mozarella muffinki musztarda na zimno naleśniki nasiona obiad odżywka ogórek olej olej kokosowy oliwa omlet omlety oponki oreo orzechy owoce paleo paluszki panierka papryka pasta pasta kokosowa pasztet pieczarki pieczywo pierniczki piernik pierogi pierś z kurczaka pietruszka pizza placki placuszki pomidory pralinki przecier pomidorowy przyprawa do piernika pulpety racuchy rafaello rolada roladki rosół ryba rzodkiew rzodkiewka sałatka schab schabowy seler ser ser żołty serca serduszka drobiowe serniczki sezam siemie lniane skórka skrzydełka skwarki słonecznik smalec sok z cytryny sos sos pomidorowy sól spód surówka suszone pomidory sylwester szczupak szparagi szpinak śledzie śmietanka Śniadania i przystawki świąteczne przepisy świeta święta tarta tartaletki tłusty czwartek tłuszcze tort tosty truskawki twaróg walentynki wanilia warstwowy deser warzywa wątróbka wegańskie wegetariańskie wędzony kurczak wielkanoc wieprzowina wigilia wiórki kokosowe wołowina wpc wypieki wywar z nabiałem za darmo zamienniki cukru zapiekane zapiekanka zebra zioła zupa zupa krem żelatyna żółtka żółtko