TRYB JASNY/CIEMNY

Omlet z warzywami i serem kozim

Uwielbiam omlety! Nowy omlecik pojawił się właśnie na blogu :) Tym razem wersja z serem kozim! Produkty kozie od jakiegoś czasu pojawiają się raz na kilka miesięcy w mojej kuchni. To dla wielu zdecydowanie lepszy wybór niż nabiał krowi.

Przepis na 1 porcję:
  • 3 jaja
  • 40 g sera koziego twardego
  • 1 pomidor (120g)
  • pół papryki (użyłam żółtej, ok. 70g)
  • 15 g masła klarowanego (1 łyżka)
  • 30 g dowolnej: kiełbasy, boczku, wędliny
  • dodatki: ulubione zioła, sól, pieprz do smaku
Jaja rozbełtać w miseczce z ziołami i przyprawami. Na maśle podsmażyć boczek/wędlinę w kawałeczkach oraz paprykę posiekaną w kostkę. Po podsmażeniu wlać jaja, zamieszać i posypać serem. Przykryć pokrywką i dusić omlet na małym ogniu kilka minut, aż zetnie się w całości. Na koniec dodać pomidora.
Udekorować w dowolny sposób!
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Makro (1 porcja z dodatkiem 30 g wędzonego boczku): około 667 kcal
B: 39,5
T: 52,5
W: 9,1*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.


Komentarze

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polecane posty

instagram @keto__reva