TRYB JASNY/CIEMNY

Jeść śniadanie czy nie? Pełna analiza badań naukowych na temat śniadań.

Dziś koniec wiecznych pytań, które od Was dostaję na temat śniadań! Właśnie skończyłam wpis. A koniec dlatego, że dziś na blogu pełna analiza naukowa i rozwianie wszystkich wątpliwości raz na zawsze. Zajrzyjcie koniecznie! W artykule bogata analiza ponad 580 tysięcy osób, które jadły lub nie jadły śniadań. Ponad pół miliona osób! Liczby i wyniki nie kłamią, a wybrałam dla Was losowo zaledwie kilkanaście badań naukowych:)

Jeść śniadania - czy nie jeść? Zadajecie takie pytanie tak często, że nie miałam innej wątpliwości jak zrobić na ten temat osobny wpis! Czy więc jadać czy nie? Sprawdźmy co mówi nauka na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia!

Śniadania - najważniejszy czy najmniej ważny posiłek?

Praktyka jedzenia śniadań po przebudzeniu do niedawna była bardzo mocno promowana. Jednak nie do końca się z nią zgadzałam - z racji na fakt, że promowano na śniadanie dużą porcję węglowodanów (wprawdzie często zalecanych złożonych, ale węglowodanów i to tylko na nie stawiano nacisk). Od zawsze jestem za jedzeniem śniadań w wersji białkowej. Nie bez powodu, bo od wielu lat śledzę najnowsze nowinki na ten temat i po prostu obserwuję zachowania i reakcje wielu osób na posiłki i rodzaj posiłków spożywanych rano. Poniżej przedstawiłam Wam losowo wybierane najnowsze badania naukowe z udziałem ludzi na temat jedzenia śniadań w kontekście zdrowia. Analiza jest na tyle duża, że nie da się nie wyciągnąć jednoznacznych wniosków! 

Badania naukowe na temat śniadań
(łączna liczba osób, która wzięła udział w poniższych badaniach: ponad 580 tys. osób!)
  • Analiza 1
Wynik: Korzystna rola jedzenia śniadań u młodzieży. Porównano 387 osób jedzących śniadanie z 140 osobami, które śniadań nie jadły. Powiązanie roli nastrojów i emocji z jedzeniem śniadań. Odkryto niższe stany depresyjne i niższe poziomy stresu u nastolatków jedzących śniadania (Robledillo i in., 2018). 
  • Analiza 2 
Wynik: Jednoznacznie potwierdzona korzystna rola jedzenia śniadań po przebudzeniu (szczególnie wysokobiałkowych). Podkreślenie faktu, że niejedzenie śniadań negatywnie wpływa na cały układ hormonalny. Wykazano, że osoby spożywające wczesne śniadania mają lepsze poziomu insuliny i glukozy w porównaniu do osób, które śniadań nie jedzą (Patterson, Sears, 2017).
  • Analiza 3
Wynik: Badano 1566 polskich uczniów i ustalano związek między jedzeniem i niejedzeniem śniadań w życiu dzieci. Wykazano między innymi, że osoby niespożywające śniadania rekompensują ogromną podaż kalorii (z całego dnia) w kolejnym posiłku.  Badania były nieprecyzyjne, ale wykazano ogólne wnioski: powiązanie otyłości z niejedzeniem śniadań (Wadolowska i in., 2019). 
  • Analiza 4
Wynik: W badaniu wzięło udział 31 osób przed 30 rokiem życia. Brak powiązań między otyłością a niejedzeniem śniadania. Odkryto związek między jedzeniem śniadania i mniejszym podjadaniem poza domem u osób jedzących śniadanie. Jednoznacznie powiązano jedzenie śniadania z powściągliwością w ciągu dnia i niepodjadaniem (Behrens, 2009).
  • Analiza 5
Wynik: Łączna liczba osób badanych: 30 889 osób powyżej 19 roku życia. Ogromna grupa badawcza.
    • Wnioski 
      • Osoby spożywające śniadanie lepiej kontrolowały podaż kalorii w ciągu dnia niż osoby, które nie jadały śniadań. 
      • Dorośli pomijający śniadania mieli niższe poziomu kwasu foliowego, wapnia, żelaza oraz witamin - nie zjadali swojego zapotrzebowania. 
      • Wykazano również, że dorośli nie uzupełniali podaży witamin i minerałów w ciągu dnia. 
      • Dorośli pomijający śniadanie mieli gorszą jakość diety niż osoby jedzące śniadania (prawdopodobnie efekt psychologiczny - zdrowe nawyki utrzymujące się cały dzień od śniadania) (Fanelli i in., 2021).  
  • Analiza 6
Wynik: Badano 286 804 dzieci i nastolatków z 33 krajów. Kardiometabolicznie przebadano 16 130 osób i wykazano, że: pomijanie śniadania wskazuje na gorszy profil lipidowy, poziom ciśnienia krwi, insulinooporność i występowanie zespołu metabolicznego. 5 przeprowadzonych badań wykazało, że osoby pomijające śniadanie niedojadały. Jednoznacznie wysnuto wniosek, że przegląd tak dużej grupy badań wskazuje na związek braku śniadania z wyższym ryzykiem chorób metabolicznych (Monzani i in., 2019). 
  • Analiza 7
Wynik: Badano 82 osoby. Wykazano, że to kobiety częściej nie jedzą śniadania. Potwierdzono związek śniadania z czynnikami społecznościowymi i kulturowymi (Show, 1998).
  • Analiza 8
Wynik: Jednoznacznie stwierdzono, że nie ma dowodów, że niejedzenie śniadań zmniejsza ryzyko otyłości, ale jednocześnie zalecano spożycie białkowych śniadań, lekkich (w badaniu mowa o koktajlach proteinowych jako alternatywa dla osób zabieganych). CYTAT wprost: "Bogaci, biedni, młodzi czy starsi - wszyscy muszą mieć zdrowe orzeźwienie rano dla energicznego i entuzjastycznego dnia" (Mohiuddin, 2019).
  • Analiza 9
Wynik: Badano 102 osoby. Wnioski jednoznacznie przemawiają za namawianiem dzieci do spożywania śniadań, które uznano za korzystne w powiązaniu z funkcjami poznawczymi u dzieci (Aarthi i in., 2018).
  • Analiza 10
Wynik: Bardzo ciekawe badania w łącznej grupie 260 188 osób. Analizowano zachowania osób jedzących śniadania i nie jedzących śniadań. 
    • Wykazano, że osoby spożywające śniadania przez lata (nawyki żywieniowe): 
      • mieli niższy BMI
      • mniej palili
      • byli bardziej aktywni fizycznie
      • spożywali więcej kalorii (mimo niższego BMI)
      • spożywali mniej alkoholu
      • spożywali więcej błonnika i mniej kawy
      • mieli lepszy metabolizm i funkcjonującą gospodarkę hormonalną
      • mieli ogólnie zdrowszą dietę w porównaniu do osób niejedzących śniadań
Zasugerowano także związek miedzy niejedzeniem śniadań, a wystąpieniem cukrzycy typu 2 (zasugerowano dla grupy młodych kobiet) (Mekary i in., 2013).

WNIOSKI
  • jedzenie śniadań zmniejsza nasilenie stanów depresyjnych i korzystnie poprawia poziomy stresu w ciągu dnia
  • powiązanie niejedzenia śniadań z wyższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego, insulinooporności, gorszego profilu lipidowego czy poziomu ciśnienia krwi
  • lepsza kontrola podjadania, mniej przekąsek (u osób jedzących śniadania)
  • mniejsze spożycie kalorii w ciągu dnia (dla większości badań u osób jedzących śniadania)
  • wstępne powiązanie otyłości z niejedzeniem śniadań (nie wykazano we wszystkich analizach)
  • jednoznaczne powiązanie spożycia śniadań z lepszą dietą, zdrowszym trybem życia i niższym BMI
  • spożycie śniadań wiąże się z lepszą jakością funkcji poznawczych u dzieci
  • w jednym badaniu wykazano, że spożycie fasf foodów wiązało się z brakiem śniadań w diecie (Niemeier i in., 2006)

Kawa kuloodporna zamiast śniadania?
Przypominam o tym, że na blogu pełen wpis na temat kawy i kawy kuloodpornej jako zamiennik śniadania! Przeczytajcie koniecznie jeśli zastanawiacie się nad takim rozwiązaniem [KLIK].

PODSUMOWANIE: Analiza tak ogromnej liczby osób w badaniach naukowych powinna raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości! Szczerze zachęcam Was do jedzenia śniadań mimo faktu, że wiele osób tego nie robi. Jeśli nie wierzycie mojej analizie - zróbcie własną, gwarantuję Wam identyczne wnioski. Jestem niezależnym naukowcem i analizę prowadzę zawsze losowo - czytając na chybił trafił badania naukowe z baz danych po wpisaniu słów kluczowych. Zróbcie to samo i wyciągnijcie wnioski. Proszę nie ufajcie przypadkowym artykułom publikowanym na grupach internetowych czy w mediach na profilach różnych osób. Znalazłam Wam badania, które udowadniają, że wcale nie ma związku otyłości z jedzeniem śniadań! Oczywiście, bo badania można znaleźć na wszystko i potwierdzić własne słowa/ własne tezy lub udowodnić, że produkt, który producent chce nam sprzedać jest "cudowny, odchudza, gwarantuje zdrowie i długowieczność"! Ale nie na tak obszernej grupie społeczeństwa jak ponad pół miliona osób. Tutaj nie da się ukryć faktów i prawdy! Tutaj wszystko jest jasne nawet jeśli w jednym badaniu wykazano inaczej to w grupie ponad pół miliona sprawa jest klarowna. Jedzenie śniadań jest zdrowe dla każdego z nas. W jednym z wpisów pokazałam Wam, gdy nie warto jeść od razu śniadania, a wstrzymać się do 9 czy 10 rano (dwa przypadki: hiperinsulinemia i hiperkotyzolemia na czczo, rano). Ale to wciąż jest jedzenie śniadania! Tylko późniejszego. Specjalnie wybrałam badania niezależne od diety. W grupach znalazły się różnorakie diety. Dlaczego niezależne? Dlatego, że dobowe wydzielanie hormonów i związków (silnie podyktowane przyjmowaniem posiłków szczególnie śniadania!) nie zmienia się, gdy zmieniamy dietę! Nie można przypisywać diecie ketogennej "niesamowitych zmian mechanizmów komórkowych" na tym polu. Nie ma ŻADNYCH badań jakoby dieta ketogenna zmieniła dobowy rytm wydzielania związków!!!!!


Literatura

1.Ruiz Robledillo, Nicolás & Ferrer-Cascales, Rosario & Sanchez, Miriam & Natalia, Albaladejo & Laguna-Pérez, Ana & Martí, Ana. (2018). Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health. 15. 1781. 10.3390/ijerph15081781. 

2.Wadolowska, Lidia & Hamulka, Jadwiga & Kowalkowska, Joanna & Ulewicz, Natalia & Górnicka, Magdalena & Jeruszka-Bielak, Marta & Kostecka, Małgorzata & Wawrzyniak, Agata. (2019). Skipping Breakfast and a Meal at School: Its Correlates in Adiposity Context. Report from the ABC of Healthy Eating Study of Polish Teenagers. Nutrients. 11. 1563. 10.3390/nu11071563. 

3.Behrens, Brittany, "Is breakfast or breakfast skipping associated with adiposity in adults? Methodological considerations" (2009). CFS Honors Program Undergraduate Theses. Paper 1.

4. Fanelli, S., Walls, C., & Taylor, C. (2021). Skipping breakfast is associated with nutrient gaps and poorer diet quality among adults in the United States. Proceedings of the Nutrition Society, 80(OCE1), E48. doi:10.1017/S0029665121000495

5. Monzani A, Ricotti R, Caputo M, et al. A Systematic Review of the Association of Skipping Breakfast with Weight and Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents. What Should We Better Investigate in the Future?. Nutrients. 2019;11(2):387. Published 2019 Feb 13. doi:10.3390/nu11020387

6. Shaw Mary, Adolescence, Winter 1998, 33(132): 851-861. Adolescent Breakfast Skipping: An Australian, Study

7. AK Mohiuddin, Skipping Breakfast Everyday Keeps Well-Being Away, Glob J Pharmaceu Sci 7(1): GJPPS.MS.ID.555701 (2019)

8. M. Aarthi, V. Vishnu Priya, R. Gayathri Awareness on the effects of skipping breakfast among adolescents, Drug Invention Today | Vol 10 • Issue 6 • 2018

9. Mekary R A, Giovannucci E et al, Eating patterns and type 2 diabetes risk in older women: breakfast consumption and eating frequency1–3, Am J Clin Nutr 2013;98:436–43. Printed in USA.  2013 American Society for Nutrition

10. Patterson, Ruth & Sears, Dorothy. (2017). Metabolic Effects of Intermittent Fasting. Annual Review of Nutrition. 37. 10.1146/annurev-nutr-071816-064634.


Miłej lektury!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva