TRYB JASNY/CIEMNY

Mieszanka azjatycka z grzybami mun, algami wakame i makaronem

Azjatyckie smaki to coś co lubi wielu z nas. Co powiecie na taki przepis? Pełen grzybów mun, shitake, alg wakame, przypraw, warzyw i makaronu! Lubię takie długo duszone mieszanki o różnych smakach. A Wy?

Przepis na 5 porcji:
  • paczka makaronu konjac/shiritaki 
  • 750 g piersi z kurczaka
  • paczka mieszanki chińskiej 750 g
  • 20 g alg wakame
  • 20 g grzybów shitake
  • 20 g grzybów mun
  • 450 g fasoli szparagowej grubej Edame
  • 1 cebula
  • 30 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • sos sojowy do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • dodatki: słodka papryka, trawa cytrynowa, duża szczypta chili, sól, pieprz do smaku
Algi, grzyby namoczyć na noc w sporej misce z wodą. Wchłoną dużą część płynu i mocno napęcznieją (20x). Na drugi dzień makaron wypłukać z zalewy. Posiekać algi i grzyby. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Pierś z kurczaka posiekać i wrzucić na patelnię. Dodać rozmrożoną mieszankę azjatycką oraz fasolkę.  Wlać odrobinę bulionu lub wody i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dolewać wody i mieszać. Następnie doprawić sosem sojowym, przyprawami i dusić jeszcze 15 minut do połączenia smaków. 

Podczas podania warto dodać łyżkę oleju sezamowego lub innego orzechowego tłoczonego na zimno.
Danie najlepiej smakuje na ciepło od razu po przygotowaniu, ale można też zabrać do pudełka do pracy i zjeść na zimno.
Makro (1 z 5 porcji): około 439 kcal
B: 49,9
T: 16
W: 20,4*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. 

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

Chciał(a)byś mnie wesprzeć?
Postaw mi kawę na buycoffee.to


Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva