Polecany post

Ajurwedyjski napój "Złote mleko"

Możesz zrobić pyszne zakupy z rabatem 12% na hasło: reva12

poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Domowy Kebab drobiowy

Coś czuję, że ten przepis Wam się spodoba :) Domowy kebab do ścinania prosto z piekarnika! Bardzo prosty w wykonaniu obiad dla dużej rodziny:) Testerzy byli zachwyceni - szczególnie smakiem mięska po całonocnym marynowaniu. Są chętni na przepis?:)

Przepis na małą foremkę o średnicy 18 cm (8 dużych kawałków kawałków lub 12 mniejszych):
  • 1,5 kg mięsa z piersi kurczaka (5-6 piersi z kurczaka)
  • składniki na marynatę: łyżeczka słodkiej papryki, 20 g musztardy, 20 g gęstej śmietany lub mleczka kokosowego, duża szczypta chili, ćwierć łyżeczki pieprzu ziołowego, łyżeczka kurkumy, łyżeczka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka suszonego czosnku, 20 g oliwy
Połączyć wszystkie składniki na marynatę, a następnie zamarynować piersi z kurczaka. Wstawić na noc do lodówki.
Następnie wyjąć i nabić na patyczki do szaszłyków tak, aby powstał kształt a'la walec. Można owinąć ciasno folią spożywczą i schłodzić w lodówce (aby kebab po upieczeniu był idealnie zbity) lub piec od razu. Piec w 180 stopniach przez 1,5h, a następnie "ścinać kawałki" mięsa. Można podać z frytkami z bloga z przepisów tutaj [klik]
Mięso powinno wyjść bardzo soczyste, absolutnie nie przesuszone.
Makro (1 z 5 porcji z marynatą bez dodatków): około 405 kcal
B: 65,8
T: 15,3
W: 0,6*

*Wartości na blogu zawsze podane są w gramach. Aby wartości makroskładników były wiarygodne należy podzielić gotowe danie na 5 porcji (dlaczego- zapraszam do przeczytania artykułu tutaj [klik]).

Smacznego!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print