TRYB JASNY/CIEMNY

"Więcej niż DNA" - prof. Bill Sullivan

Czas na kolejną pozycję ze świata nauki:)  Tym razem... genetyka w "luźniejszym wydaniu" autorstwa profesora farmakologii i mikrobiologii! Zapraszam do mojej recenzji :)

Książka "Więcej niż DNA" to książka napisana przez profesora Billa Sullivan'a, który zajmuje się chorobami zakaźnymi i genetyką na wydziale lekarskim Uniwersytetu Indiany w Indianapolis.

Liczba stron: 303
Rok wydania: 2020
Wydawnictwo: Burda Media Polska

Książka podzielona jest na 10 części głównych oraz wstęp i zakończenie oraz podziękowania, bibliografię i skorowidz:

        Wstęp: POZNAJ PRAWDZIWEGO SIEBIE
  1. POZNAJ SWOJEGO TWÓRCĘ 
  2. POZNAJ SWOJE SMAKI
  3. POZNAJ SWÓJ APETYT
  4. POZNAJ SWOJE UZALEŻNIENIA
  5. POZNAJ SWOJE NASTROJE
  6. POZNAJ SWOJE DEMONY
  7. POZNAJ SWOJĄ DRUGĄ POŁOWĘ
  8. POZNAJ SWÓJ UMYSŁ
  9. POZNAJ SWOJE PRZEKONANIA
  10. POZNAJ SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ
ZAKOŃCZENIE: POZNAJ NOWEGO SIEBIE
Podziękowania
Bibliografia 
Skorowidz

Tym razem wyjątkowo krótko opiszę całą książkę zamiast przedstawiać pojedynczo poszczególne rozdziały. Dlaczego? Otóż dlatego, że styl pisania całej książki jest podobny i polega na zadawaniu pytań, a następnie wyjaśnieniu swojej tezy po zasięgnięciu do badań i świata nauki. I tym sposobem w lekturze znajdziemy odpowiedzi na wiele ciekawych pytań, które nam (i przede wszystkim sobie) stawia autor:
od pytań:
  • "dlaczego nienawidzisz brokułów"
  • po "dlaczego cukier może uczynić życie słodszym, ale krótszym",
  • "dlaczego ulegamy zachcianom",
  • "skąd pragnienie nadmiary kalorii",
  • "jak mikroby powiększają zestaw genów",
  • "dlaczego nie potrafimy żyć bez kawy"
  • "dlaczego niektórym tak trudno zerwać z alkoholem"
  • oraz np. "jak przewód pokarmowy oddziałuje na nastrój"
I w taki sposób można dowiedzieć się "dlaczego alkohol jednych odurza szybciej niż innych", gdzie profesor opowiada o genie CYP2E1 i jego wiariantach warunkujących dużą wrażliwość na alkohol. Po więcej zapraszam do książki, gdzie autor z pewną dozą dobrze przyjętego humoru opowiada o tym, w jaki sposób środowisko mikroflory, nasze DNA oraz świat epigenetyki wpływa na nasze preferencje czy zachowanie.

Podsumowując: Książkę zdecydowanie polecam - nawet osobom niezwiązanym ze światem nauki, szczególnie mikroflory, genetyki i epigenetyki. Profesor wspaniale manewruje między sposobem przekazania danych naukowych a humorystyczną odpowiedzią na zadane pytania. Jeśli dane zagadnienie jest trudne, autor świetnie sobie radzi z wybrnięciem z naukowego stylu i przechodzi w prostszy do przyjęcia sposób.


Minusy: jako naukowiec chciałabym wersji baaaaaardzo rozwiniętej i pociągnięcia tematów od strony badań i nauki, ale to bardziej subiektywna prośba niż "minus", innych brak

Plusy: ogrom wiedzy przekazany przez wybitnego naukowca z tytułem profesora, przyjemny, żartobliwy i przystępny styl pisania mimo naukowego tematu

Moja ocena: 9,5/10


Miłej lektury!

****************************************************************
Udostępniajcie jeśli macie ochotę! :)

Bardzo proszę o uszanowanie mojego autorstwa do zdjęć i przepisów :)

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Art. 78. 1.

W sklepie FoodForce czeka na Ciebie kod na 12% na hasło: reva12

Komentarze

Polecane posty

instagram @keto__reva